Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε την Τρίτη ο Γιώργος Αμυράς σχετικά με την αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα.

Το δελτίο τύπου του βουλευτή:

Ενάμιση μήνα χωρίς αποκομιδή σκουπιδιών η Κέρκυρα ενώ η τουριστική σεζόν μόλις ξεκίνησε. Ένας Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ Τεμπλονίου) που λειτουργεί κατά παράβαση της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας φέρνοντας πρόστιμα ύψους 353.100 ευρώ για τη χώρα μας. Έτερος ΧΥΤΑ (Λευκίμμης) που παραμένει ανενεργός λόγω της έντονης αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας που υποστηρίζει ότι θα αποτελέσει περιβαλλοντική καταστροφή για την περιοχή.
Υπάρχει λύση;

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη ζητά να μάθει τι σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση στην Κέρκυρα ώστε να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στο νησί και να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην ξαναδούν οι Κερκυραίοι και οι τουρίστες βουνά σκουπιδιών γύρω τους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Αδυναμία διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας στις 19 Μαΐου, αρχή τουριστικής περιόδου, ανακοίνωσε την παύση αποκομιδής των απορριμμάτων λόγω αδυναμίας, καθώς η εναπόθεση και η αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών είχε σταματήσει. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αποκομιδή των σκουπιδιών είχε σταματήσει πολλές ημέρες νωρίτερα.
Οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν σε συνδυασμό με τoυς τεράστιους όγκους σκουπιδιών που σάπιζαν στους δρόμους οδήγησαν τον Ιατρικό Σύλλογο Κέρκυρας να παρέμβει με ανακοίνωσή του τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν για τη δημόσια υγεία. Επισήμανε τον ορατό κίνδυνο ανάπτυξης μικροοργανισμών και την προσέλκυση εντόμων και τρωκτικών τα οποία αποτελούν φορείς μετάδοσης νοσημάτων στον άνθρωπο (μέσω τσιμπήματος ή δαγκώματος) ή μόλυνση τροφών ή νερού.
Στις 15 Ιουνίου η Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Κέρκυρας ανακοίνωσε ότι: «Αποκαταστάθηκε η βλάβη στη συστοιχία των μηχανημάτων επεξεργασίας των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, οπότε θα ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων».
Ωστόσο, απαιτούνται πλέον πάνω από 10 ημέρες για την αποκομιδή του τεράστιου όγκου σκουπιδιών από τους δρόμους και ήδη οι τουριστικοί επιχειρηματίες κάνουν λόγο για δυσφήμιση του νησιού από τα σχόλια και τις φωτογραφίες τουριστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Κέρκυρα βρίσκεται σε αδιέξοδο με τη διαχείριση των σκουπιδιών της. Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) Τεμπλονίου Κέρκυρας δεν πληροί τις προϋποθέσεις και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι λειτουργεί κατά παράβαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή τουλάχιστον από το 2007 και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Οι ελλείψεις περιλαμβάνουν την κακή διαχείριση του βιοαερίου, τη μη επεξεργασία των στραγγισμάτων από τον χώρο υγειονομικής ταφής και την παρουσία αποβλήτων που δεν επιτρέπεται να επεξεργάζεται ο ΧΥΤΑ. Καθώς η Ελλάδα δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμορφωθεί η λειτουργία του ΧΥΤΑ με το ενωσιακό δίκαιο της επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 353.100 ευρώ. Παρά τις συνεχείς κινητοποιήσεις των κατοίκων και παρά το γεγονός ότι ο Δήμος Κέρκυρας αναγνωρίζει τις δυσλειτουργίες, ο χώρος υγειονομικής ταφής εξακολουθεί να λειτουργεί.
Ο έτερος ΧΥΤΑ του νησιού βρίσκεται στη Λευκίμμη, ο οποίος είναι ανενεργός, καθώς οι κάτοικοι έχουν αποτρέψει τη λειτουργία του από το 2008 με συνεχείς κι έντονες κινητοποιήσεις. Ειδικότερα, οι κάτοικοι της Λευκίμμης καταγγέλλουν ότι ο συγκεκριμένος ΧΥΤΑ χωροθετείται σε δασώδη έκταση, σε απόσταση μόλις 300 μέτρα από τα σπίτια του χωριού, σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, κοντά σε δύο ποτάμια και την παραλία Αγίου Πέτρου (Κάβος). Υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του όπως διαλογή στην πηγή ή εργοστάσιο ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, ενώ σε όλη την περιοχή που γίνονται εκσκαφές αναβλύζει καθαρό νερό. Φοβούνται ότι οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές για την υγεία και τη ζωή τους και ότι ο κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι ορατός. Ζητούν έναν ολοκληρωμένο επιστημονικό σχεδιασμό του προβλήματος των απορριμμάτων που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία, δεν θα λειτουργεί εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και δεν θα υποβαθμίζει την περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την επίλυση της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Κέρκυρα ώστε να μην επαναληφθούν αντίστοιχες εικόνες που δυσφημίζουν το νησί και θέτουν την υγεία των κατοίκων του σε κίνδυνο;
2. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα που δεν θα διαταράσσει την κοινωνική ειρήνη και θα δίνει λύσεις σύμφωνες με τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας;

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Η υπομονή της κυβέρνησης μας πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια.
    Τον τρόπο τον γνωρίζουμε, πρόσφατα δοκιμάστηκε και στο Πισοδέρι Φλωρίνης.
    Τα σκουπίδια θα πάνε στον ΧΥΤΑ Λευκίμης, και σε όσους ντόπιους δεν αρέσει η ιδέα, γιατί φοβούνται την δυσοσμία, ας έρθουν να διαμαρτυρηθούν.
    Μάλλον τα φιλικά δακρυγόνα των ταγμάτων δημοκρατικής επιβολής, θα τα αντέχουν περισσότερο.

  2. Ειμαι 10 χρονια στην κερκυρα. Μακσρι να ηταν μονο τα σκουπιδια. Οι δρομοι που απο την πολη μεχρι και την μπουκαρι ο δρομος ειναι γεματο λακουβες και θυμουνται να τους μπαλωσουν καθε καλοκαιρι. Φωτισμος δεν υπαρχει χειμωνα καλοκαιρι γιατι οι δημοι δεν εχουν λεφτα για να αλλαξουν τις λαμπες. Με το νερο που το κοβουνε καθε λιγο και λιγακι επειδη οι σωληνες ειναι σαπιες. Περσι μας ειχαν αφησει μια εβδομαδα χωρις νερο γιατι τραβανε νερο τα μεγαλα ξενοδοχεια και ολο το καλικαιρι γινοταν αυτο το πραγμα και αναηκασανε τους ανθρωπιυς να βαλουν ντεποζιτα. Με το ρευμα που ενας κεραυνος να πεσει μια κακοκαιρια και ιδαιτερα το χειμωνα που ξεχναει να σταματησει η βροχη και μας αφηνουν χωρις ρευμα. Μονο τα σκουπιδια ειναι. Την κερκυρα την παραμελησαν και την εριξαν στα σκουπιδια. Το μονο που ηξεραν καποιοι ηταν να ερθουν εδω για να πανε να φανε σε ακριβα μαγαζια. Γιατι δεν μπηκαν στην διαδικασια να ελεξουν τους ανθρωπους που ειναι μεσα στους δημους και εχουν καταχραστει τοσα λεφτα γιατι δεν κανουν εναν ωραιο ξεκαθαρισμα? Μας βαζετε να πληρωνουμε τελη στο δημο στο ρευμα στο νερο και δεν εχω τιποτα απο ολλα αυτα. Ποιος απο ολους εσας εχει δει τους δρομους γεματο λακουβες και εαν βρεξει και γεμισουν ειναι παγιδα θανατου. Απο μπουκαρι προς πολη πιυ εχει πεσει ο δρομος και το μονο που κανανε ηταν να βαλουν μια κορδελα και δεν εχει ενδιαφερθει κανεις για να το φτιαξει. Περιμεναν τοτες που παντρεψε ο βερνικος την κορη του να φτιαξει ο ιδιος ενα κομματι δρομου. Μοτ λετε για τα σκουπιδια τοσοι πολιτικοι εχουν ερθει κ. Τσιπρα οπως και εσεις προσφατα προς μπουκαρι – μεσογγι και δεν κανατε τιποτα.απι τα τοσα σκουπιδια πεταξατε και την κερκυρα στα σουπιδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ