Μύθοι και αλήθειες γύρω από τις μασονικές στοές των ΗΠΑ από τον πρόεδρο Washington ως τα μέσα του 20ου αιώνα.

Σχεδόν το ένα τρίτο των Αμερικανών προέδρων ήταν Μασόνοι. Μια στατιστική η οποία μπορεί να αποτελεί τροφή για μια σειρά από θεωρίες συνομωσίας.

Οι μασονικές στοές βασικά λειτουργούν ως ένας συνδυασμός κέντρων κοινωνικοποίησης, μυστικών κοινωνιών και οργανισμών αγαθοεργιών. Η ύπαρξή τους χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ οι ίδιοι εντοπίζουν τις ρίζες τους από την εποχή του Ναού του Σολομώντος.

Σήμερα η διαδικασία που ακολουθείται για να γίνει κάποιος μέλος περιλαμβάνει τη μύησή τους ως μαθητευόμενοι, το πέρασμά τους στη φάση του εν δυνάμει μέλους και στην πλήρη αναγνώρισή τους ως κανονικό μέλος.

Η γενική εντύπωση που υπάρχει στον κόσμο για την αδελφότητα αυτή εμπλέκει μέσα της πολλούς μύθους για μυστικιστικές τελετές και άλλους είδους αρχέγονες λατρείες όπου προκαλούν ακόμη και φόβο. Όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο κοινά, ειδικά στις ΗΠΑ.

Ας δούμε όμως τις ιστορίες πίσω από τον μύθο των προέδρων που ασπάστηκαν στον λεγόμενο ελευθεροτεκτονισμό.

GEORGE WASHINGTON

Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ έμελλε να αποτελέσει και τον πρώτο μασόνο που ανήλθε στην εξουσία της χώρας. Είχε γίνει μέλος στην ηλικία των 20 ετών και διατήρησε επαφές με τους «αδελφούς» του για το υπόλοιπο της ζωής του.

JAMES MONROE

Έγινε μέλος της αδελφότητας το 1776, όταν ήταν μόλις 17 ετών. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο πέμπτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ άφησε το κολέγιο να για πολεμήσει στην επανάσταση και παραλίγο να χάσει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης. Μετά τον τραυματισμό του επέστρεψε στο πανεπιστήμιο και σπούδασε νομικά.

ANDREW JACKSON

Η ανάδειξή του ως Μασόνου αποτέλεσε μείζον πολιτικό ζήτημα στην εποχή του. Κι αυτό διότι είχε απέναντί του το πρώτο ανεξάρτητο κόμμα της εποχής όπου η ονομασία του τα έλεγε όλα: Το κόμμα των Αντι-Μασόνων. Η παράταξη αυτή ιδρύθηκε το 1826 επειδή κατηγορούσαν τους μασόνους για μια απαγωγή στη Νέα Υόρκη ενός ατόμου ο οποίος απειλούσε να τους αποκαλύψει. Στην πραγματικότητα, βασικός σκοπός τους ήταν να πλήξουν τον Jackson ο οποίος δεν ήταν απλό μέλος αλλά ηγετικό στέλεχος

JAMES K. POLK

Σύμφωνα με το βιβλίο «Proceedings of the Grand Lodge of Kentucky», ο 11ος πρόεδρος των ΗΠΑ μυήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1820, πέρασε στις 7 Αυγούστου και έγινε κανονικό μέλος στις 4 Σεπτεμβρίου, σε ηλικία 25 ετών.

JAMES BUCHANAN

Σύμφωνα με το βιβλίο «The Complete Idiot’s Guide to Freemasonry» ο Buchanan έγινε μέλος στο Λάνκαστερ της Πενισλβάνια με το νούμερο 43, ενώ αργότερα αξιολογήθηκε ως ένας από τους χειρότερους προέδρους στην ιστορία των ΗΠΑ

ANDREW JOHNSON

Στη βιογραφία της για τον Johnson η ιστορικός Annette Gordon-Reed γράφει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παρέμενε ένας «περήφανος μασόνος» σε όλη του τη ζωή και πως «η τοπική μασονική στοά έπαιξε σπουδαίο ρόλο στις προετοιμασίες της κηδείας του»

JAMES GARFIELD

O Garfield υπήρξε για λίγους μόλις μήνες πρόεδρος των ΗΠΑ πριν δολοφονηθεί, αλλά ως μασόνος υπήρξε μέλος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με το «Proceedings of the Grand Lodge of Kentucky» μυήθηκε ως μέλος Νο 20 στις 19 Νοεμβρίου του 1861, πέρασε στις 3 Δεκεμβρίου και αναδείχθηκε ως πλήρες μέλος στις 22 Δεκεμβρίου του 1864.

WILLIAM MCKINLEY

Ο McKinley διαδέχθηκε τον Garfield και στην προεδρία της μασονικής στοάς και στη θέση του προέδρου των ΗΠΑ. Έγινε μέλος της αδελφότητας ενώ μαχόταν υπέρ της Ένωσης κατά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.

THEODORE ROOSEVELT

Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος υπήρξε ένα από τα πλέον διακεκριμένα μέλη της μασονικής παράδοσης στις ΗΠΑ. Σε ομιλία του την ημέρα της επετείου της μύησης του Washington είχε κάνει λόγο για το πόσο υπερήφανος υπήρξε όταν έγινε μέλος της αδελφότητας και εξήρε την πορεία του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ ως μέλος της μασονίας.

WILLIAM TAFTΟ Taft έγινε μέλος της μασονίας το 1909 περίπου ένα μήνα πριν την προεδρική του ορκωμοσία. Όπως αναφέρεται, ένας από τους λόγους που προσπάθησε να μπει στο κλειστό αυτό κλαμπ ήταν η αναζήτηση διεθνούς επιρροής.WARREN HARDING

Ο 29ος πρόεδρος των ΗΠΑ χρειάστηκε 19 χρόνια έως ότου γίνει πλήρες μέλος της μασονίας. Η χρονική στιγμή της εισόδου του στην αδελφότητα συνέπεσε χρονικά με την προεκλογική του καμπάνια για τις προεδρικές εκλογές – και την τελική του νίκη.

FRANKLIN DELANO ROOSEVELT

Ο Roosevelt μυήθηκε το 1911 και αργότερα πήρε τον βαθμό του Μεγάλου Διδασκάλου το 1934. Σύμφωνα με πολλά ιστορικά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο επίσημο blog της βιβλιοθήκης-μουσείου του Roosevelt, επιβεβαιώνεται ότι ο τρεις φορές πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν μέλος της αδελφότητας.

HARRY TRUMAN

Ο Truman ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη της μασονίας και μάλιστα υπήρξε ιδρυτής της στοάς του Belton στο Μιζούρι το 1911, όπου έγινε και ο πρώτος της Διδάσκαλος

GERALD FORD

Μέχρι στιγμής, ο Ford υπήρξε ο τελευταίος πρόεδρος των ΗΠΑ ο οποίος ήταν μέλος της μασονίας. Μπήκε στην αδελφότητα στις 18 Μαΐου του 1949 και το 1975 πήρε τον τιμητικό τίτλο του Μεγάλου Διδασκάλου.

ΠΗΓΗ: fortunegreece.com

Καμία δημοσίευση για προβολή