Ένταση από τους κατοίκους της Λευκίμμης στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, το βράδυ της Δευτέρας 22/1

Ημέρες εξελίξεων για τα απορρίμματα. Δεν έχει άλλα περιθώρια το Τεμπλόνι, επί ποδός πολέμου στη Λευκίμμη. Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την Πέμπτη κινητοποίηση των Λευκιμμιωτών και την Τρίτη 30/1 συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τα απορρίμματα

  

Ένταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το βράδυ της Δευτέρας 22 Ιανουαρίου. Αντιπροσωπεία κατοίκων της Λευκίμμης παραβρέθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων ζητώντας ενημέρωση για την κατάληξη των συναντήσεων, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του Δήμαρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου, προ ημερών, στην Αθήνα. Ο Δήμαρχος  τους παρέπεμψε στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης 30 Ιανουαρίου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη διαχείριση στερεών αποβλήτων στο Δήμο Κέρκυρας και την αποδοχή χρηματοδότησης της πράξης «Μελέτες ωρίμανσης για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων Κέρκυρας» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020».

Στο αίτημα της προέδρου του Σώματος Μαρίας Μουζακίτη για υπομονή λίγων ημερών, προκειμένου να γίνει μια σοβαρή συζήτηση με τη συμμετοχή κι άλλων κατοίκων, συλλόγων και συλλογικοτήτων, οι κάτοικοι της Λευκίμμης αποχώρησαν από την αίθουσα εν μέσω διαμαρτυριών και συνθημάτων με κυρίαρχο το «εδώ θα γίνει της Λευκίμμης», στάση ενδεικτική των προθέσεών τους σε ενδεχόμενη λειτουργία της εγκατάστασης στα Μεσοράχια.

 

 

Την Πέμπτη στο γεφύρι της Μεσογγής

Εντωμεταξύ το Αλεύχιμον έχει ήδη ανακοινώσει κινητοποίηση διαμαρτυρίας για την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στο γεφύρι της Μεσογγής, με συμβολική κατάληψη του δρόμου. Προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 στον περιφερειακό Λευκίμμης, στο ύψος του δρόμου που οδηγεί στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης.

Οι κάτοικοι μάλιστα κάλεσαν και τους δημοτικούς σύμβουλους να βρεθούν μαζί τους στο δρόμο, και ιδιαίτερα όσους προέρχονται από την περιοχή.

 

 

Δεν υπάρχει λύση μεταφοράς

Παρά την επιμονή στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για μεταφορά των σκουπιδιών εκτός Κέρκυρας – λύση που πάντως ούτε σε άμεση ισχύ μπορούσε να τεθεί, ούτε και είχε περιβληθεί σχετικής μελέτης κόστους – οφέλους – στις συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη υπήρξε σαφής άρνηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου «Στις συναντήσεις κατέστη σαφές, πέραν κάθε αμφιβολίας, ότι η λύση της μεταφοράς των στερεών αποβλήτων της Κέρκυρας σε άλλες, γειτονικές περιοχές, δεν μπορεί να υλοποιηθεί, για λόγους καλής πρακτικής, παραβίασης της θεσμικής στρατηγικής και υπέρμετρης αύξησης του κόστους.

Κατόπιν αυτών και σε συνέχεια των όσων ανακοινώθηκαν και στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο Ιονίων Νήσων, η όδευση προς την ολοκληρωμένη διαχείριση, όπως αυτή έχει ψηφιστεί και αποφασιστεί στα αρμόδια θεσμικά όργανα του Δήμου και της Περιφέρειας, συνεχίζει να είναι σε ισχύ».

Εν αναμονή απάντησης του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το «άδειασμα» από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ, όποιος δεν βλέπει ότι η λύση που προκρίνεται είναι Τεμπλόνι για Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Λευκίμμη τουλάχιστον για ένα διάστημα (που πάντως δεν αναφέρεται ποιο θα είναι) απλά κρύβεται πίσω από το δάκτυλό του.

 

 

Δεν χωράει άλλο στο Τεμπλόνι

Τα στοιβαγμένα δέματα στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχουν γεμίσει ασφυκτικά την εγκατάσταση.

 

Και μέσα σε όλα αυτά η διαχείριση στο Τεμπλόνι έχει βγει εκτός κάθε χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει και ανακοινώσει η δημοτική αρχή Νικολούζου. Η δε επιμονή για ανανέωση προθεσμιών και μαζί της εμπιστοσύνης των πολιτών προσκρούει στην μη τήρηση των συμφωνηθέντων από πλευράς Δήμου. Ο εργολάβος που χειρίζεται το δεματοποιητή δεν μπορεί να δουλέψει υπό τις συνθήκες που υπάρχουν στο χώρο (!), ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, τα δέματα στοιβάζονται κι όχι στη μορφή που θα έπρεπε να είναι. Κατάσταση ασφυκτική.

 

 

Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και απαιτείται νηφαλιότητα από όλους.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ