Το 7ο Περιφερειακό Συνέδριου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση είναι πια γεγονός για τα Ιόνια Νησιά και ο καθένας μπορεί να διατυπώσει κάποια πρώτα συμπεράσματα τόσο για τα αποτελέσματά του όσο και για την ουσία, τη σημασία του  νέου αυτού εγχειρήματος αλλά και τις προοπτικές που δημιούργησε.
Στο δεύτερο σκέλος του σκεπτικού για το κατά πόσο δηλαδή είχε ουσία και περιεχόμενο το 7ο Αναπτυξιακό Συνέδριο ή κατά πόσο ήταν μια φιέστα κυβερνητικών εξαγγελιών που την επομένη θα ξεχαστούν, η απάντηση είναι αποστομωτική για αυτούς που βιάστηκαν να βγάλουν συμπεράσματα. Κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Κέρκυρα διά των παρατάξεών του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε κάποιους δήμους που απουσίαζαν επιδεικτικά από το Συνέδριο προφανώς λόγω ένδειας επιχειρημάτων σε συνδυασμό με τις απαρχαιωμένες μικροκομματικές μεμψιμοιρίες και σκοπιμότητες. Αλλά και από μερίδα των ΜΜΕ φάνηκε ελαφρώς μια προκατάληψη καθώς έμειναν στη στείρα τακτική τους, να παρουσιάζουν κάποια θέματα μεροληπτικά και όχι πλουραλιστικά διατυπώνοντας προσωπικές δημοσιογραφικές ατάκες και κάνοντας κριτική εκ του προχείρου και επιτηδευμένη.
Το 7ο   Περιφερειακό Συνέδριου ήταν μια τομή στις δημοκρατικές διαδικασίες ανάμεσα στην Περιφέρεια και στην κεντρική διοίκηση καθώς η Περιφέρεια αποτελώντας τον συνδετικό κρίκο κατάφερε και έφερε σε επαφή την παραγωγική της βάση, τους φορείς της, τα εκπαιδευτικά της ιδρύματα ακόμη και τους απλούς πολίτες της με την κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Οι προσκλήσεις που στάλθηκαν ήταν δεκάδες, το συνέδριο ήταν ανοιχτό στον κάθε πολίτη των Ιονίων Νήσων. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στις παράλληλες συνεδριάσεις ήταν εξαντλητικές για να ακουστούν και να διατυπωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες απόψεις και προτάσεις είτε αυτές συμφωνούσαν είτε όχι με τις αρχές. Κάποιες συνδικαλιστικές ηγεσίες προτίμησαν την αποχή από το συνέδριο, τη μη συμμετοχή και τη διαμαρτυρία έξω από το χώρο διεξαγωγής του. Για το δεύτερο κανένα πρόβλημα, κάθε διαμαρτυρία  στα πλαίσια των κανόνων είναι θεμιτή, κατανοητή και σεβαστή. Το να μην συμμετέχεις όμως σε μια διαδικασία διαλόγου που σε φέρνει σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους της κεντρικής διοίκησης και σου εξασφαλίζει τη δυνατότητα να διατυπώσεις τις απόψεις σου και τις προτάσεις σου, να μεταφέρεις τα καθημερινά σου βιώματα και τις εμπειρίες από το χώρο που δραστηριοποιείσαι,  αυτό εκλαμβάνεται είτε ως αδυναμία λόγω έλλειψης θέσεων είτε ως προσπάθεια υπονόμευσης για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.
Το  Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων  αποδείχτηκε τελικά ότι δεν ήταν μια πασαρέλα υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων και αυτό φάνηκε από τις εξαγγελίες του ίδιου του Πρωθυπουργού στο κλείσιμο οι οποίες ήταν μετρημένες, στοχευμένες  και συγκεκριμένες. Το Αναπτυξιακό Συνέδριο ήταν  μια προσπάθεια  και αυτό επετεύχθη για ουσιαστική επαφή των στελεχών της κυβέρνησης με την παραγωγική βάση και τους φορείς, καταγραφή των ζητημάτων, άμεσης ενασχόλησης με τα θέματα που απασχολούν την Περιφέρειά μας και δρομολόγηση ενός προγράμματος προώθησης αυτών των προτάσεων. Η Περιφερειακή αρχή οργανωμένα και συντεταγμένα σε όλες τις θεματικές ενότητες από την Παιδεία και τον πολιτισμό μέχρι την υγεία, την ανάπτυξη και τη νησιωτικότητα, παρουσίασε τις θέσεις της, διατύπωσε τις διεκδικήσεις της, άσκησε την κριτική της και έθεσε τους στόχους της για την επίλυση καυτών προβλημάτων που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τον τόπο μας.
Η Περιφερειακή Αρχή δε χάιδεψε τα αυτιά των στελεχών της κυβέρνησης, των υπουργών και του πρωθυπουργού και αυτό φάνηκε πεντακάθαρα τόσο στις παράλληλες θεματικές συνεδριάσεις με τις εισηγήσεις των συντονιστών όσο και από την ομιλία του Περιφερειάρχη ενώπιον του Πρωθυπουργού κατά το κλείσιμο του Συνεδρίου. Η διασύνδεση των νησιών μας, η συνοχή της περιφέρειας, τα θέματα της υγείας και της παιδείας, η υπόθεση του Ερημίτη, η παραγωγική ανασυγκρότηση, οι στόχοι μας αλλά και οι αδικίες που συντελούνται για τα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων επί δεκαετίες τέθηκαν ορθά κοφτά από τον Περιφερειάρχη, Θόδωρο Γαλιατσάτο, χωρίς περιστροφές , χωρίς ωραιοποιήσεις και φτιασιδώματα
Το μεγάλο στοίχημα για την Περιφερειακή Αρχή μετά από αυτό το Συνέδριο είναι τώρα πώς όλα αυτά που συζητήθηκαν, διατυπώθηκαν, αποφασίστηκαν και εξαγγέλθηκαν θα μπουν σε έναν προγραμματισμό υλοποίησης είτε πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα είτε για ένα βραχυπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα.

*Είναι Περιφερειακός Σύμβουλος / Εκπαιδευτικός

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ