Ανεξάρτητα από ποια πολιτική ή οπτική γωνιά παρακολουθεί κάποιος τις διαδικασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, θα συμφωνήσει ότι υπάρχουν προοδευτικοί πολίτες που αναζητούν κάτι διαφορετικό. Και φυσικά δεν εννοούμε κάποιους καιροσκόπους που παντού και πάντοτε θα εισχωρούν, αλλά  συμπολίτες με αρχές και κοινωνικές ευαισθησίες.

Ο αριθμός των  210.500 ψηφοφόρων που προσήλθαν στις κάλπες για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά, δε θυμίζει ασφαλώς τις  εκατοντάδες  χιλιάδες του παρελθόντος.  Αποτελεί όμως ένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό προμήνυμα για την επιστροφή σημαντικού μέρους όσων απομακρύνθηκαν τα τελευταία χρόνια. Η επιτυχία του εγχειρήματος της αναδημιουργίας θα εξαρτηθεί από την κατανόηση ή μη των αιτιών που οδήγησαν στη μετακίνηση των κεντροαριστερών ψηφοφόρων κυρίως προς το ΣΥΡΙΖΑ.
Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο  κόσμος άλλαξε, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει ποτέ. Όπως δεν τελειώνει η διάκριση αριστεράς και δεξιάς. Η αντίθεση προόδου και συντήρησης και η σημασία των πολιτικών ιδεολογιών.

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία για την ανάδειξη νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά, δείχνει το κοινωνικό ενδιαφέρον για την διατύπωση νέων πολιτικών διακυβευμάτων. Καταδεικνύει την αγωνία για την αναζήτηση απαντήσεων απέναντι στην παράλογη, επικίνδυνη κι ανεξέλεγκτη πραγματικότητα ενός ολοένα και πιο άνισου κόσμου.
Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα οφείλει ν΄ ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο. Να πρωταγωνιστήσει στον περιορισμό των ανισοτήτων και στην εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να συμβεί αυτό απαιτείται να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες επιλογές και τις συμμαχικές κυβερνήσεις με τη δεξιά. Επιβάλλεται ν’ αποκοπεί από ιδέες, νοοτροπίες και πρόσωπα που εξεδίωξαν τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες.Η Κεντροαριστερά στην Ελλάδα φέρει, αριστερές και δημοκρατικές ρίζες, αφού παλαιότερα εξέφρασε και συσπείρωσε τον προοδευτικό πόλο, απέναντι στη δεξιά και τη συντήρηση. Κατέχει θέση στην αριστερή πλευρά του πολιτικού φάσματος και οποιαδήποτε απόπειρα μετατόπισής της προς τα δεξιά την αποξενώνει από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα.
Στην αντίληψη για μια οικονομία που επαφίεται μόνο στην αγορά και την αυτορρύθμισή  της,  η σοσιαλδημοκρατία αντιτάσσει μια οικονομία που δεν παραγνωρίζει την αγορά, αλλά ταυτόχρονα έχει πλήρη συναίσθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής της ευθύνης. Μια οικονομία που σέβεται και προστατεύει το δικαίωμα στην εργασία. Μια οικονομία που για να πετύχει την ανταγωνιστικότητα, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη  δεν επιβάλλει την υπερφορολόγηση, την διαρκή λιτότητα και την διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Αντίθετα παρεμβαίνει για την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μικρομεσαίων νοικοκυριών και ανακατανέμει δικαιότερα τον πλούτο. Διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για σιγουριά, ασφάλεια, ευκαιρίες και δυνατότητες για πρόοδο, συμμετοχή  και ευημερία για όλους. Στοχεύει διαρκώς στην εδραίωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους, που να εγγυάται στους πιο αδύναμους οικονομικά, ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης κι ένα ελάχιστο εισόδημα.

Μετά την τελική εκλογή της  ηγεσίας της Κεντροαριστεράς θα ξεκινήσει  η μεγάλη πορεία για τη νέα Αλλαγή. Για την επιτυχία του εγχειρήματος απαιτείται ζύμωση μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία, για την κοινωνία. Με ενότητα και δημοκρατικές διαδικασίες βάσης. Για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κινήματος πατριωτικού, δημοκρατικού και σοσιαλιστικού.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ