Τελετή αναγόρευσης ως επίτιμου δημότη Κέρκυρας και έκθεση συλλεκτικών βιβλίων, «δια χειρός Αλέκου Φασιανού» στο Δημαρχείο San Giacomo, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου.

 

Tην Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017, o Αλέκος Φασιανός  θα αναγορευθεί επίτιμος δημότης Κέρκυρας. Η τελετή θα γίνει στις 12.30 μ.μ., στο Ιστορικό Δημαρχείο σε συνέχεια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, το οποίο αποφάσισε «την  αναγόρευση του  Αλέκου Φασιανού, σπουδαίου Έλληνα διεθνούς εμβέλειας εικαστικού και κερκυραϊκής καταγωγής, σε Επίτιμο  Δημότη Κέρκυρας για την προσφορά του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό και για να τιμήσει την κερκυραϊκή καταγωγή του. Αποφάσισε,  επίσης, την απονομή σε αυτόν του Αργυρού  Μεταλλίου Κερκυραϊκής Αξιοσύνης και του Καλλιτεχνικού Διπλώματος».

 

 

Και εγκαίνια έκθεσης

41 χειροποίητα, συλλεκτικά βιβλία με έργα τέχνης του Αλέκου Φασιανού (λιθογραφίες, χαλκογραφίες, μεικτές τεχνικές και κολάζ) από τις συλλογές της “Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου – Ι.Π. Μεσολογγίου”, φιλοξενούνται για πρώτη φορά στην Κέρκυρα.
Βιβλία που εικονογραφήθηκαν την περίοδο 1973 – 2013 και τα οποία κοσμούνται με πάνω από -200- χειροποίητα έργα του Αλέκου Φασιανού, μεταξύ των οποίων και -7- σπάνιες μονογραφίες του καλλιτέχνη.
Αφηγηματικές εικονογραφήσεις που ξεκινούν από την αρχαία ελληνική γραμματεία (Θεόκριτος, Σαπφώ, Αλκαίος, Αριστοφάνης, Όμηρος), περνούν από τον Δ. Σολωμό και φθάνουν μέχρι τους πιο σύγχρονους Κ. Καβαφη, Κ. Παλαμά, Ντ. Χριστιανόπουλο,  Κ. Ταχτσή, Μ. Σαχτούρη, Ν. Καρούζο, Γ. Ρίτσο αλλά και Γάλλους όπως οι Louis Aragon, Alain Jouffroy, Jean-Michel Maulpoix αλλά και του διασημότερου Γάλλου εκδότη ποιητικών συλλογών, Pierre Seghers. 

Όπως αναφέρει η Επιμελήτρια της έκθεσης – Ιστορικός Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, “μέσα από τα εκθέματα δίδεται η δυνατότητα στον θεατή να εξοικειωθεί με την εφαρμοσμένη τέχνη των βιβλιοφιλικών εκδόσεων, αλλά και να θαυμάσει την -40-ετών διαχρονική δημιουργία του καλλιτέχνη. Η εκφραστική δύναμη, η ονειρική ατμόσφαιρα, η ποιητική γραφή των δισδιάστατων εικόνων του Φασιανού αναδεικνύουν τον ηρωισμό, τον ερωτισμό και τα πάθη στις απεικονίσεις με τις ανθρώπινες φιγούρες και ενεργοποιούν το φαντασιακό κόσμο του θεατή, σε τόπους μη ορισμένους αλλά συμβολικά καθορισμένους.”

H Έκθεση Χειροποίητων Βιβλίων “Διά χειρός Αλέκου Φασιανού” θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο San Giacomo και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Κυριακή 12 Νοεμβρίου και ώρα 13:00, παρουσία του Αλέκου Φασιανού.
Info: Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή  15 Δεκεμβρίου 2017 και θα είναι  ανοιχτή για το κοινό καθημερινά 09:00 – 15:00 και τα σαββατοκύριακα 10:00 – 14:00. Είσοδος ελεύθερη

Διοργάνωση: Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας, σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Μοσχανδρέου

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ