Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κέρκυρα για το 1ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας προκάλεσε την αντίδραση του ΚΚΕ. Κάλεσμα σε ξεσηκωμό, «η συνάντηση γίνεται για τον έλεγχο των πλούσιων πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων», τονίζουν. 

 

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

“1ο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας” ονομάστηκε η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Τζεντιλόνι  που πραγματοποιείται στις 14 Σεπτεμβρίου στην Κέρκυρα, με θεματική, τι άλλο;, τις “επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα”. Διόλου τυχαίο βέβαια, ο  έλληνας πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, θα συνοδεύεται – τουλάχιστον – από την  Υπουργό Τουρισμού κ. Κουντουρά μιας και η “βαριά βιομηχανία” που ακούει στο όνομα “Τουρισμός”, αναπτύσσεται διαρκώς και με ταχείς ρυθμούς στην περιοχή. Νάτην λοιπόν η ανάπτυξη που ήρθε!!!!

Ποια ανάπτυξη όμως; Από ποιους και προς όφελος τίνος πραγματοποιείται αυτή η ανάπτυξη; Ποιος κερδίζει και ποιος είναι το μόνιμο θύμα του θαύματος του τουρισμού και όλων των υπόλοιπων καπιταλιστικών θαυμάτων;

 

Η πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια …λάθους. Η αύξηση τόσο στις αεροπορικές αφίξεις όσο και στις κρατήσεις ειδικά στα υπερπολυτελή all inclusive ξενοδοχεία των ομίλων, συνοδεύτηκε και φέτος από καταστρατήγηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, απ΄ ότι κουτσουρεμένο έχει αφήσει πίσω του η έλευση των ποικιλόχρωμων μνημονίων, αυτών, που διατηρεί και επαυξάνει με την πολιτική του ο ΣΥΡΙΖΑ: απλήρωτη εργασία, δουλειά με ένα μόνο ρεπό ή χωρίς ρεπό, εντατικοποίηση που οδηγεί σε λιποθυμίες και ατυχήματα, ανύπαρκτα διαλείμματα, σπαστά – δίσπαστα ωράρια, πρακτικάριους που τάχα εκπαιδεύονται βγάζοντας κανονικά δουλειά ειδικευμένου προσωπικού με αμοιβή χαρτζιλίκι, ο υποκατώτατος μισθός των 586 και 511 ευρώ μικτά για τους νέους να είναι καθεστώς και ας υπάρχει (για λίγο ακόμα) Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με άλλα δεδομένα, εργαζόμενους σε πλήρη ομηρία από ξενοδόχους που πάνε και έρχονται αλλάζοντας το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ξενοδοχείων. Και η λίστα του θαύματος της “βαριάς βιομηχανίας”, όχι μόνο δεν έχει τέλος αλλά ακολουθείται και από την αναγκαστική, απλήρωτη στο μεγαλύτερο κομμάτι της, ανεργία που ακολουθεί κάθε σεζόν!

Και μην ξεχνάμε ότι οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στον κλάδο του τουρισμού-επισιτισμού, δεν γνωρίζουν καν τη λέξη “διακοπές” όπως άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων κάθε κλάδου στον τόπο μας! Αλλά αυτό, θεωρείται απόλυτα φυσιολογικό στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε!

 

Του 1ου Συμβουλίου Συνεργασίας έχουν προηγηθεί οι επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε διάφορες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, για να διαφημίσει την «υγιή επιχειρηματικότητα» και να στηρίξει το κάλπικο «αφήγημα» της «δίκαιης ανάπτυξης», στα βήματα των προκατόχων του όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν από αυτόν τον τόπο.

Το γεγονός βέβαια ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μπορεί και ντύνει με “αριστερό” προσωπείο την προσπάθεια εξαγνισμού του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και  πείθει ότι τα εργατικά δικαιώματα είναι τάχα συμβατά με την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων όταν αυτές λειτουργούν και αναπτύσσονται με «σεβασμό στη νομοθεσία» και «χωρίς εξάρτηση από το κράτος», είναι αυτό που κερδίζει το χειροκρότημα των μεγαλοεπιχειρηματιών (ντόπιων και ξένων) κάθε κλάδου, των οργανώσεών τους τύπου ΣΕΒ και ΣΕΤΕ, των εταίρων τους στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ των μονοπωλίων, του ΝΑΤΟ κλπ..

Για να καλλιεργήσει προσδοκίες, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τα παραδείγματα των επιχειρήσεων αυτών, ως επιβεβαίωση τάχα μιας θετικής «τάσης» που αναπτύσσεται στην αγορά εξαιτίας της δικής της διαχείρισης. Μόνο που δεν ξεκαθαρίζει τι σόι τάση είναι αυτή. Γιατί μπορεί τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών να δείχνουν τάσεις ανάκαμψης μετά από 8 χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης (κάποια ανθούσαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της κρίσης) αλλά αυτό γίνεται μόνο και αποκλειστικά μέσω της ακόμα μεγαλύτερης αφαίρεσης δικαιωμάτων, έντασης της εκμετάλλευσης, σχετικής και απόλυτης αύξησης της φτώχειας. Η τοποθέτηση της κ. Αχτσιόγλου ότι τάχα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που κατατέθηκε στη Βουλή “βοηθάει την καθημερινότητα των εργαζομένων” θα μπορούσε να προκαλέσει γέλια αν η αντιλαϊκή – αντεργατική πολιτική τους, δεν είχε οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους ήδη στην απελπισία. Οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά είναι χωρίς αντίκρισμα αφού δεν θίγεται ο πυρήνας τον ανατροπών, η κατάργηση των ΣΣΕ και του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης. Χώρια που οι δεσμεύσεις που υλοποιούνται άμεσα, για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, τσάκισμα της απεργίας, μεγαλύτερη ευελιξία και κινητικότητα στην εργασία, συμβάλλουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, αυξάνοντας την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

 

Όλα αυτά και πολλά ακόμη, αποτελούν την επίσημη, χωρίς παρεκκλίσεις, πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι κυβέρνηση και αν έχουν, πάντα σε βάρος των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας! Δεν αξίζει καμία κριτική η αντιπολιτευόμενη τακτική της ΝΔ ή του νέου μορφώματος της σοσιαλδημοκρατίας που επιχειρείται, περί ανικανότητας, χαμένου τάχα χρόνου κλπ, όταν το βασικό τους πρόβλημα είναι ότι απλά ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί άλλον (από τον δικό τους) δρόμο για να φτάσει στον ίδιο στόχο! Δεν αξίζουν κανένα σχόλιο οι πρόσφατοι λεονταρισμοί των ΣΥΡΙΖΑίων Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και Δημάρχου Κέρκυρας που βάλουν ενάντια τάχα στην ιδιωτικοποίηση του Ερημίτη όταν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι επίσημη πολιτική -ψηφισμένη- του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Η κουβέντα των δύο πρωθυπουργών για μπίζνες στην Κέρκυρα, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σοβαρότητα αν κανείς λάβει υπόψη του το τεράστιο κουβάρι των ανταγωνισμών που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους για τον έλεγχο των πλούσιων πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, όταν  στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κέρκυρας κονταροχτυπιούνται αντίστοιχοι τέτοιοι όμιλοι για την εξόρυξη πετρελαίου, η ΑΟΖ της περιοχής αμφισβητείται από γείτονες και το ΝΑΤΟ βολοδέρνει με τις ευχές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και όλου του υπόλοιπου αστικού κόσμου στις θάλασσές μας που γκριζάρονται στους χάρτες των γερακιών του πολέμου! Είναι τεράστια η ευθύνη που φέρνει η ελληνική κυβέρνηση για την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή του λαού μας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών για ξαναμοίρασμα της γης έτσι όπως γίνεται πάντα, με το αίμα των λαών!

Η βρωμιά και η δυσωδία που εκπέμπει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, δεν απομακρύνεται με λογικές “μικρότερου κακού” και “κανονικότητες”, δεν θα είναι αιώνια παρά τις αντικομμουνιστικές κραυγές ΣΥΣΣΩΜΟΥ του αστικού πολιτικού συστήματος για το αντίθετο. Ανατρέπεται όταν η εργατική τάξη και οι φυσικοί της σύμμαχοι βάζουν στο προσκήνιο τις ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ανάγκες και την ικανοποίησή τους, με τα κλειδιά της οικονομίας στα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ χέρια, οργανώνουν την παραγωγή με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.  Με ισχυρό ΚΚΕ και κοινωνική συμμαχία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία!

 Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί μας, να έχει την “υποδοχή” που της αρμόζει: ΣΤΙΣ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ, ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ