Η επικεφαλής της Κίνησης Ντίνα Ιωάννου στην πορεία των συνδικάτων στην ΔΕΘ.

Ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κέρκυρα με τον Ιταλό ομόλογο του θα πρέπει να απαιτήσουμε λύσεις στα διαχρονικά προβλήματα της δημόσιας υγείας και της οικονομικής αιμορραγίας με τη μετανάστευση σε άλλα νοσοκομεία της χώρας, αναφέρει η Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων Νοσοκομείου Κέρκυρας. 

 

Και συνεχίζει:

 

Αλήθεια τι άραγε να περιμένει ο Κερκυραίος πολίτης όταν το ίδιο καλάθι του πρωθυπουργού στην ομιλία του στη  ΔΕΘ ήταν άδειο ;

Προσπαθώντας να μας χρυσώσει το χάπι πόσο ασφαλείς μπορεί να αισθάνονται οι πολίτες στους Παξούς και στα Διαπόντια όταν πρόσφατα τουρίστας μεταφέρθηκε στο γκαράζ του πλοίου με συνοδεία φίλου του σε φορείο  και χωρίς ασθενοφόρο γιατί ζητήθηκε κόμιστρο – εισιτήριο  και από την Ηγουμενίτσα μεταφέρθηκε με όχημα-ασθενοφόρο της πυροσβεστικής υπηρεσίας ;;;;

Για το κεφάλαιο της πρωτοβάθμιας υγείας όπου τα Κέντρα Υγείας  και τα Περιφερειακά ιατρεία είναι υποστελεχωμένα – κτιριακά εγκαταλειμμένα και με ελλιπέστατους προϋπολογισμούς , με αποτέλεσμα οι ασθενείς πάλι καταλήγουν στο μοναδικό δευτεροβάθμιο Νοσοκομείο !!

Στο προσωπικό του ΕΚΑΒ δεν συγχωρείται ούτε η καθυστέρηση ούτε η λανθασμένη επιλογή , καθώς  σε καθημερινή βάση οφείλουν και πρέπει να σώζουν ζωές σε όλο το νησί και δεν είναι μόνο αυτό και φυσικά πάντα μιλάμε για δύο μόνο ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια για όλο το νησί  . Δεν είναι και λίγα τα καθημερινά δρομολόγια όπου πραγματοποιούνται σε γειτονικά  Νοσοκομεία μεταφέροντας ασθενείς λόγω ελλείψεων ειδικοτήτων του Ιατρικού κλάδου.

Η εσωτερική μετανάστευση χρηστών υγείας καλά κρατεί , όπως και η τεράστια οικονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά και των οικογενειών  αυτών .

Αλήθεια έχει καθίσει κανείς από τους έχοντας την ευθύνη της διοίκησης του ΕΣΥ να υπολογίσει το οικονομικό  κόστος που προκαλεί αυτή η αδιάκοπη μεταφορά ασθενών εκτός Κέρκυρας , πόσες προσλήψεις στο χώρο της υγείας θα μπορούσαν να έχουν γίνει;;;;

Ένα και μοναδικό Νοσοκομείο και μάλιστα Δευτεροβάθμιο το οποίο είναι υποστελεχωμένο σε όλους τους κλάδους του προσωπικού : Νοσηλευτικό προσωπικό κάλυψη μόλις 34 % , Ιατρικό προσωπικό κάλυψη μόλις 44% .Για την Τεχνική Υπηρεσία ούτε λόγος να γίνεται στη νυχτερινή βάρδια , τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες υπάρχει μόνο  ένας εργαζόμενος για να καλύψει όλες τις ανάγκες του Νοσηλευτικού ιδρύματος .Σύμφωνα με τα τελευταία  στοιχεία των διοικητικών υπηρεσιών το σύνολο των οργανικών θέσεων του μη ιατρικού προσωπικού είναι 670 , εκ των οποίων 280 είναι καλυμμένες και από αυτούς τους ελάχιστους υπάρχουν αποσπασμένοι σε άλλους φορείς – μετακινημένοι 24 , χρήση δε μακροχρόνιων αδειών κάνουν 16 άτομα . Το σύνολο των οργανικών θέσεων του Ιατρικού προσωπικού είναι 133 εκ των οποίων 64 είναι καλυμμένες .

Κλινικές όπου για να καταρτιστεί το εβδομαδιαίο πρόγραμμα λειτουργούν με μονοβάρδιες  , όπου μία Νοσηλεύτρια προσπαθεί να εξυπηρετήσει 30-40 ασθενείς και φυσικά με ότι συνεπάγεται αυτό  τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τους ασθενείς !!

Μια βοηθός θαλάμου στις απογευματινές βάρδιες , τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες αντιστοιχεί για όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Νοσηλευτικού ιδρύματος .΄

Και ενώ το Νοσοκομείο μας διαθέτει γιατρούς υψηλών επιστημονικών δυνατοτήτων με γνώση και ευσυνειδησία αριθμητικά και πρακτικά είναι αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τις δευτεροβάθμιας υγείας .Είναι δυνατόν να μην υπάρχει ο αναγκαίος αριθμός Παθολόγων ιατρών σε σημείο όπου να καθίσταται αδύνατη ακόμη και η σύνταξη του μηνιαίου προγράμματος των εφημεριών;;

Είναι δυνατόν Νευρολογική κλινική να λειτουργεί με ένα Νευρολόγο ;

Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται νέα πρόσληψη  δερματολόγου μετά την συνταξιοδότηση του που αυτή έχει γίνει τουλάχιστον πριν 8 έτη.

Απόκρυψη αρχικού μηνύματος

Και ενώ γίνονται ορισμένες προσλήψεις Επικουρικού ιατρικού προσωπικού επιλέγοντας ειδικότητες που έχουν ήδη υψηλό ποσοστό κάλυψης , γιατί αφήνουν εκτός προσλήψεων τις ειδικότητες του Παθολογικού τομέα ;

Η συνεχόμενη υπέρ-εφημέρευση των ιατρών του Παθολογικού τομέα είναι αναμενόμενο να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στο προσωπικό λόγω εξάντλησης αλλά και εγκυμονεί κινδύνους στην εύρυθμη λειτουργία των κλινικών.

Επίσης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα χρωστούμενα εβδομαδιαία ρεπό και οι κανονικές άδειες του Νοσηλευτικού προσωπικού ξεπερνούν τις 8000 ημέρες λόγω του λιγοστού προσωπικού .

Ανακοινώνονται με διθυράμβους στους πολίτες  το αυτονόητο  ότι λειτουργεί ο μαγνητικός 4 φορές την εβδομάδα αυτό που φυσικά τα τελευταία 7 έτη διεκδικούσαμε αλλά με μία Νοσηλεύτρια η οποία μέχρι τώρα εξυπηρετεί και άλλα γραφεία στα τακτικά ιατρεία . Αλήθεια σε περίπτωση που απουσιάσει η συγκεκριμένη εργαζόμενη με άδεια κλείνει ο μαγνητικός ;

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα αποδεικνύεται η επαναλαμβανόμενη επιδίωξη ορισμένων << οραματιστών >> να καταργηθεί η μία Παθολογική κλινική , η Υποδιεύθυνση Οικονομικού . αλλά και μερικές οργανικές θέσεις , μιας και μας περισσεύουν…..

Αλήθεια μπορεί να υποστηρίξει το αρμόδιο Υπουργείο ότι όλα αυτά είναι προς όφελος των Κερκυραίων κατοίκων , ότι είναι προς όφελος της ίδιας της Κέρκυρας , όταν περιλαμβάνει επιλογές σαφούς λειτουργικής υποβάθμισης του Νοσοκομείου . επιλογές που θα καθορίσουν την ποιότητα παροχής υπηρεσιών υγείας για τα επόμενα χρόνια ;

Κανένας ευσυνείδητος δεν μπορεί να το υποστηρίξει , απλά γιατί θα γνώριζε ότι θα επιφέρει τη υποβάθμιση κλινικών και τμημάτων , με άμεσες συνέπειες στους πολίτες – χρήστες των Νησιών μας . Οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις δεν μπορούν να βαπτιστούν << αριστερής οπτικής >> γιατί αποτελούν << καραμπινάτες >> νεοφιλελεύθερες επιλογές που προτάσσουν την λογιστική ευημερία των οικονομικών δεικτών έστω και εάν παραπλεύρως ζημιώνεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών .

Αν στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαθλιώσουν τον   κόσμο και να τον οδηγήσουν στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία τότε πράγματι είναι στο σωστό δρόμο .

Εδώ και 7 χρόνια τώρα το φαρμακείο του Νοσοκομείου λειτουργεί χωρίς την απαιτούμενη άδεια δηλαδή λειτουργεί δηλαδή παράνομα χωρίς να εφαρμόζει τον νόμο του ίδιου του υπουργείου από το 2012 .

Στο σκέλος του προϋπολογισμού του Νοσηλευτικού ιδρύματος η συνεχής υποχρηματοδότηση και ο ελλιπής προϋπολογισμός δημιουργούν τεράστια προβλήματα όπου συχνά και τακτικά παρουσιάζονται ελλείψεις σε χρηστικά υλικά – αντιδραστήρια – φάρμακα , στις απαιτούμενες συντηρήσεις όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού ακόμη και στα κονδύλια της τροφοδοσίας των ασθενών γίνονται περιορισμοί προκειμένου τα φτάσουν τα κονδύλια .

Ακόμη και οι τακτικές εξετάσεις αίματος όπως μικροβιολογικές-αιματολογικές-βιοχημικές κ.ά. στα τακτικά ιατρεία λόγω υποχρηματοδότησης δεν γίνονται τα τελευταία 4 έτη και οι χρήστες-πολίτες της Κέρκυρας αναγκάζονται να απευθύνονται για ακόμη μία φορά στους ιδιώτες .

Φυσικά η Κέρκυρα και οι πολίτες της δεν αξίζουν τέτοια μοίρα !!!!

Οφείλει η κυβέρνηση να στηρίξει τη δημόσια δωρεάν υγεία , οφείλουν οι εκπρόσωποι του κυβερνόντος κόμματος να πάρουν θέση και δείξουν έμπρακτα ότι λειτουργούν με γνώμονα  το καλό της Κέρκυρας και όχι το κομματικό και προσωπικό συμφέρον .

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα μας πλημμυρίζει με αγανάκτηση , μας πεισμώνει για να αντέχουμε , μας θυμώνει για να αγωνιζόμαστε !!!!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ