Έφτασε στις 10:30 η αντιπροσωπεία της Ιταλίας στο χώρο των Παλαιών Ανακτόρων, ενώ λίγα λεπτά μετά κατέφτασε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η κατ΄ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών ξεκίνησε πριν από λίγο στην αίθουσα Ροτόντα των Παλαιών Ανακτόρων, ενώ λίγο αργότερα οι δύο άνδρες θα παραχωρήσουν κοινη συνέντευξη Τύπου.

Υποδεχόμενος τον κ. Τζεντιλιόνι, ο κ. Τσίπρας βγήκε μαζί του στο μπαλκόνι της κεντρικής αίθουσας της συνάντησης, προκειμενου να απολαύσουν την εκπληκτική θέα της πλατείας, των Φρουρίων και της Παλαιας Πόλης της Κέρκυρας.

Η ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα αρχίσει στις 12:45.

 

 Ποιοι συμμετέχουν

 

 

Στη συνάντηση συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Πιτσιόρλας και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μπαλάφας.

Από ιταλικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετέχουν ο Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, Πολιτισμού και Τουρισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι, Υποδομών Αρουτζιάνο Ντέλριο, Εσωτερικών Ντομένικο Ματζιόνε και Εξωτερικών Αντζελίνο Αλτάνο.

 

 Νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης

 

 

Στο «μενού» της συνάντησης, κύριο θέμα είναι η κοινή γραμμή Ελλάδας – Ιταλίας – Γαλλίας για τη νέα αρχιτεκτονική για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Στόχος, η ενίσχυση του συντονισμού με τις δύο χώρες εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 28 Σεπτεμβρίου αλλά και της συναντσης των χωρών του ευρωπαϊκού νότου στη Λευκωσία στις αρχές Οκτωβρίου.

Η 1η Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας Ιταλίας, προστίθεται σε αντίστοιχες συναντήσεις της γειτονικής χώρας που εγκαινίασε φέτς με την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ ενδεικτικό της σημασίας που δείχνουν οι Ιταλοί αποτελεί το γεγονός ότι δεκάδες δημοσιογράφοι από τα media της χώρας βρίσκονται στην Κέρκυρα για να καλύψουν τη συνάντηση.

 

 

Κοινή δήλωση

 

 

Οι δύο πρωθυπουργοί θα υιοθετήσουν Κοινή Δήλωση, με την οποία τίθενται οι βάσεις για την επανεκκίνηση της ελληνοϊταλικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Στο οικονομικό πεδίο στο επίκεντρο των δύο πρωθυπουργών θα βρεθούν η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς ΑΟΖ και ενεργειακά. Επίσης θα συζητηθούν το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι Ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ