Χρυσό και ασημένιο βραβείο αντίστοιχα για τα project των σχολείων της Κέρκυρας στα Education Business Awards 2017. Οι μαθητές 10 σχολείων του νησιού συνεργάστηκαν και δημιούργησαν μικρά θαύματα…

 

 

Την Παρασκευή 5-05-2017 σχολικά project σχολείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας βραβεύτηκαν στην Αθήνα στα Education Business Awards 2017. Συγκεκριμένα η μαθητική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα NeverMissABus πήρε το Χρυσό βραβείο (Gold Award) στην κατηγορία Δεσμός με την Κοινωνία και το project CorfuPedia πήρε το Ασημένιο βραβείο (Silver Award) στην κατηγορία Ψηφιακή Εκπαίδευση. Στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στον πολυχώρο Αθηναΐς παραβρέθηκαν οι καθηγητές και μέλη των ομάδων των project κα Νεκταρία Ιωάννου, φιλόλογος, και οι καθηγητές πληροφορικής κοι Σωτήρης Φωτίου και Ευάγγελος Σιώτος. Οι συνεργαζόμενοι εκπαιδευτικοί και των 2 project θα ήθελαν ιδιαίτερα να ευχαριστήσουν τους μαθητές που συνεργάστηκαν για τη δημιουργία τους.

 

 

Τι είναι το NeverMissABus

 

Η εφαρμογή NeverMissABus δημιουργήθηκε από τους μαθητές 3 σχολείων της Κέρκυρας με αποκλειστικό σκοπό να έχουν ένα εργαλείο στο κινητό τους για τις καθημερινές τους μετακινήσεις! Για αυτό το λόγο οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κ. Κορακιάνας σχεδίασαν την εφαρμογή και ανέθεσαν ρόλους στο project στα συνεργαζόμενα μαζί τους σχολεία, του Γ.Ε.Λ. Αγρού και του Γυμνασίου Αμφιπαγιτών.

 

Ο στόχος των μαθητών ήταν να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα μπορεί να βοηθάει τους επιβάτες του Αστικού Λεωφορείου να βρούνε την κοντινότερη στάση στη διαδρομή τους (μεγάλο πρόβλημα μιας και στο νησί μας δεν υπάρχουν ταμπέλες στα περισσότερα σημεία) καθώς και να μπορεί να τους πληροφορεί σχετικά με τις ώρες των δρομολογίων των λεωφορείων. Δεδομένα απαραίτητα σε κάθε χρήστη των αστικών λεωφορείων.

 

Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία της εφαρμογής NeverMissABus που είναι διαθέσιμη δωρεάν για χρήστες κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό σύστημα Android. Επειδή οι μαθητές θέλησαν να βοηθήσουν κυρίως τους τουρίστες του νησιού μας κατά την περίοδο των καλοκαιρινών τους διακοπών, η εφαρμογή είναι στην Αγγλική γλώσσα.

 

Για την πληρέστερη υποστήριξη της εφαρμογής σχεδιάστηκε εκτός από την εφαρμογή, η ιστοσελίδα της εφαρμογής, διαφημιστικά video καθώς και λογαριασμοί στα social media .

 

Τι είναι η CorfuPedia

 

Η CorfuPedia είναι ένα μαθητικό project που ο βασικός σκοπός του είναι να εισαγάγει τους μαθητές στη Wikipedia (Βικιπαίδεια), μέσω της δημιουργίας άρθρων (λημμάτων) για την ιστορία του μέρους στο οποίο ζουν.

Το project λαμβάνει χώρα από τον Νοέμβριο του 2016 στην Κέρκυρα. Η Κέρκυρα έχει αναφορές από αρχαιοτάτους χρόνους και πολλές σημαντικές προσωπικότητες της ανθρώπινης και ελληνικής ιστορίας, από τον Οδυσσέα έως τον Ωνάση και από τον Θερβάντες ως τον Durrell, πέρασαν ένα διάστημα της ζωής τους στο νησί. Επίσης οι Άγγλοι, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού άφησαν σημαντικά μνημεία τα οποία αποτελούν ακόμα και σήμερα ζωντανή ιστορία του τόπου.

Οι μαθητές από τα συνεργαζόμενα σχολεία πρότειναν το project στους καθηγητές τους, αφού είχαν ήδη γνωρίσει τη Βικιπαίδεια και είδαν ότι δεν υπάρχουν πολλά λήμματα που να αναφέρονται στην τοπική ιστορία.  Έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν την CorfuPedia. Ένα μαθητικό project της Wikipedia. Γνήσια άρθρα, λήμματα, φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, υπερσύνδεσμοι (μπλε και κόκκινοι σύνδεσμοι) καθώς και γραφήματα και πίνακες συγκεντρώνονται, οργανώνονται, αξιολογούνται και δημοσιεύονται από τους μαθητές. Κατά τη διάρκεια του project, oι μαθητές που συμμετέχουν γνωρίζουν τις αξίες της συνεργασίας, της δημιουργίας και της συμμετοχής σε ένα μεγάλο έργο που μεταφέρει τις βασικές αρχές της Wikipedia αλλά και την ιστορία της Κέρκυρας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο σκοπός σε πρώτη φάση ήταν η καταγραφή λημμάτων, που σχετίζονται με την ιστορία του νησιού κατά την περίοδο της αγγλικής κατοχής (1815 – 1864) με οργανωμένο δενδροειδές σχήμα.

Οι μαθητές προέρχονται από 6 Γυμνάσια, 2 Λύκεια, ένα Εσπερινό Λύκειο και ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ. Τα μαθήματα που εμπλέκονται στο project είναι το μάθημα της Ιστορίας, της Πληροφορικής, των Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών. Επίσης καθοδηγητικά και για την επιστημονική εγκυρότητα των λημμάτων έχει δημιουργηθεί ομάδα αποτελούμενη από 2 υποψήφιους διδάκτορες και από 2 ανεξάρτητους ερευνητές της Ιστορίας. Ο συνολικός αριθμός μαθητών είναι 124.

Το εγχείρημα έχει εγκριθεί από την Wikipedia στην κατηγορία των μαθητικών project.

 

 

Τα σχολεία που πήραν μέρος

 

Για το project του NevermissABus συνεργάστηκαν μαθητές των ΓΕΛ Αγρού, ΕΠΑΛ Κ.Κορακιάνας και Γυμνασίου Αμφιπαγιτών.

Για το project της CorfuPedia συνεργάστηκαν μαθητές των Εσπερινό ΕΠΑΛ Κέρκυρας, Γυμνάσιο Καστελάνων, 7ου Γυμνασίου, Γυμνασίου με Λ.Τ Σκριπερού, Γυμνασίου Λευκίμμης, ΓΕΛ Αγρού, Γυμνασίου Αμφιπαγιτών, Γυμνασίου με Λ.Τ. Αργυράδων και Εσπερινού ΓΕΛ Κέρκυρας.

 

 ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ