Να ανοίξει ο φάκελος των ελικοπτέρων Χιούι, ζητά ο Στ. Γκίκας, με την εμπειρία που έχει ως αρχιπλοίαρχος ε.α, συμπλέοντας με άλλα στελέχη του Στρατού. Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για το χαμό των 4 αξιωματικών.

 

 

Στέφανος Γκίκας: 40 χρονών τα ελικόπτερα, όσο και να τα συντηρείς…

 

Η δήλωση του Στέφανου Γκίκα στην προσωπική του σελίδα στο facebook συγκλονιστική: «Τέσσερις Έλληνες Αξιωματικοί χάθηκαν σήμερα στην υπηρεσία της Πατρίδας μετά την πτώση του Ελικοπτέρου Χιούι στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας. Μια Αρχιλοχίας βαριά τραυματισμένη…
4 έμπειρα στελέχη έπεσαν στον βωμό του καθήκοντος. Καιρός είναι να ανοίξει ο φάκελος Χιούι, διότι όσο καλά και να συντηρείς ένα ιπτάμενο μέσο, όταν έχει πολεμήσει στο Βιετνάμ δεν μπορεί να εφησυχάσεις… Αναμένουμε τα πορίσματα των ερευνών φυσικά, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι είναι σκάφη 40 χρόνων… Τεράστια απώλεια. Αιωνία η Μνήμη τους….»

 

Ο Στέφανος Γκίκας εκτός από πρώην βουλευτής Κέρκυρας είναι και αρχιπλοίαρχος ε.α, έχοντας περάσεις από πολλές θέσεις ευθύνης στο Πολεμικό Ναυτικό στη διάρκεια της καριέρας του, έχει λάβει μέρος στην αποστολή της φρεγάτας Λήμνος στον Περσικό, υπήρξε κυβερνήτης της ναυαρχίδας του Ελληνικού στόλου φρεγάτας Σαλαμίς και έχει λάβει διακρίσεις. Επιπλέον έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου και Διευθυντής Ενημέρωσης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ενώ διαθέτει και μεταπτυχιακό δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού. 

Β. Νικολόπουλος: Πετάνε πολλές ώρες, είναι 50 χρονών

 

Εξάλλου την παλαιότητα των ελικοπτέρων επεσήμανε σε δηλώσεις του και ο ταξίαρχος ε.α. και προέδρος της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού Βασίλη Νικολόπουλου, στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «είναι 50 ετών, πετούν από το 1968», είπε.

«Πετάνε πάρα πολλές ώρες και είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, να συμβεί το ατύχημα ή το δυστύχημα. Μερικές φορές μπορεί να είναι ο υπερβάλλων ζήλος, μερικές φορές μπορεί να είναι θέμα ελικοπτέρου, δεν παύει όμως να είναι ένα ελικόπτερο που χρησιμοποιείται και από τις Ένοπλες Δυνάμεις και άλλων χωρών».

Σχετικά με το γιατί πετούσε χαμηλά, ο κ. Νικολόπουλος ανέφερε πως αυτά τα ελικόπτερα έχουν κατασκευαστεί για χαμηλή πτήση. «Θεωρούνται ελικόπτερα εφόδου. Προφανώς πέταγε χαμηλά διότι οι συνθήκες επέβαλαν κάτι τέτοιο», δήλωσε.Όσο για τα σενάρια που ακούγονται ότι έπεσε σε καλώδια της ΔΕΗ είπε πως «Αυτά τα ελικόπτερα έχουν ένα σύστημα προστασίας από καλώδια. Ένα υποθετικό σενάριο είναι ότι θα μπορούσε να έχει συμβεί κάτι άλλο πιο μπροστά, και να έπεσε πάνω τους».

Σε ερώτηση για το αν ο συγκεκριμένος τύπος ελικοπτέρου διαθέτει σύγχρονα όργανα, αν μπορεί δηλαδή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες να πετάξει με ασφάλεια, δήλωσε:

«Ένα σημείο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί είναι η εξέλιξη των οργάνων που βοηθούν στην πτήση. Έχει όργανα που έχουν τοποθετηθεί πριν από 50 χρόνια».

 

 

Τριήμερο πένθος

 

Μία «μαύρη» μέρα ξημέρωσε για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ολόκληρη η Ελλάδα θρηνεί, για τον θάνατο των τεσσάρων αξιωματικών που χάθηκαν άδικα το πρωί της Τετάρτης όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο έπεσε στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Νεκροί είναι ο υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης, ο συνταγματάρχης (ΤΘ) Θωμάς Αδάμος, ο ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας και ο υπολοχαγός (ΑΣ) Κωνσταντίνος Χατζής. Από θαύμα σώθηκε η αρχιλοχίας Βασιλική Πλεξίδα που νοσηλεύεται τραυματισμένη στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμένου.

 

 

Τα σενάρια

 

Όπως αναφέρει το enikos.gr  oι εμπειρογνώμονες της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων έχουν, ήδη, στα χέρια τους δύο πολύ σημαντικές μαρτυρίες που πιθανόν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας. Η μία μαρτυρία είναι του κατοίκου που έλεγε ότι είδε με τα μάτια του το ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος.

Η δεύτερη μαρτυρία είναι της Αρχιλοχία, που σώθηκε από θαύμα και έζησε τις τελευταίες δραματικές στιγμές. Το βασικό σενάριο που έχουν μπροστά τους οι εμπειρογνώμονες είναι το ελικόπτερο είτε να προσέκρουσε στο σώμα της κολώνας ηλεκτροδότησης είτε ο έλικας του να βρήκε στα καλώδια με συνέπεια να προκληθεί απώλεια ισχύος που οδήγησε και στην πτώση.

Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί ο χειριστής του ελικοπτέρου επέλεξε τη χαμηλή πτήση. Όσο για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών που περιόριζε την ορατότητα, πηγή που έχει γνώση των γεγονότων, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τον χειριστή και αυτό γιατί η προετοιμασία που γίνεται, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα σημεία διέλευσης του ελικοπτέρου.

Καμία δημοσίευση για προβολή