Μετά το Περιφερειακό και το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία ναι στην αποκατάσταση του κτηρίου Γιαλλινά μέσω ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 5εκ. € και στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

 

 

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κέρκυρας, η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ιδρύματος «Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά», για την υλοποίηση της Πράξης «Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτηρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά» και της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της.



 



Η σύμβαση υπερψηφίστηκε από τη δημοτική αρχή αλλά και τις παρατάξεις Υδραίου και Τρεπεκλή ενώ «παρών» ψήφισαν οι σύμβουλοι της ΛΑΣΥ καθώς και οι ανεξάρτητοι Γκούσης και Βλάχος.
Κατά τη συζήτηση του θέματος ο Δήμαρχος τόνισε ότι η προγραμματική θα δώσει την ευκαιρία να αποκατασταθεί ένα εμβληματικό όσο και ιστορικό κτήριο στο κέντρο της πόλης με παράλληλη λειτουργία του ως μουσείο. Επισήμανε ότι προσπάθεια του Δήμου είναι να ενταχθεί προς χρηματοδότηση στο ΠΕΠ Ιονίων Νήσων μαζί με το θέατρο του Φοίνικα στο οποίο θα υπάρξει σύμπραξη με ιδιώτες κατά προτροπή του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ώστε να εξοικονομηθούν κονδύλια αφού το σύνολο του προγράμματος δεν ξεπερνά τα 8 εκ για το σύνολο των Ιόνιων Νησιών.

 

Το θέμα ανάδειξε και η κυρία Υδραίου στην τοποθέτησή της, τονίζοντας ότι η προσπάθεια χρηματοδότησης δύο έργων με 5 εκ ευρώ το καθένα από ένα πρόγραμμα 8 εκ μπορεί να τινάξει τη συνολική προσπάθεια στον αέρα. Την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των αναγκαίων παρεμβάσεων πολιτισμού επισήμανε και ο Γιάννης Τρεπεκλής αναφερόμενος στις προσπάθειες που υπήρξαν και στο παρελθόν για την αποκατάσταση των ιστορικών αυτών κτηρίων.
Θέμα χρηματοδότησης αλλά και σύνθεσης του Δ.Σ. του ιδρύματος Γιαλλινά έθεσε ο επικεφαλής της ΛΑΣΥ Μπ. Χαραλάμπους αφού όπως είπε, μετά την παραίτηση των πρώην προέδρων της Παλιάς Φιλαρμονικής και της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, τα μέλη που αναπλήρωσαν τις θέσεις τους θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί από τους νέους προέδρους.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο σύμφωνα με το ΦΕΚ ίδρυσης του ιδρύματος απάντησαν τα μέλη του Δ.Σ. Αθανάσιος Μακρής και Σπύρος Δεσεγκρίνης οι οποίοι τόνισαν ότι κάθε πράξη του Δ.Σ. του ιδρύματος ελέγχεται από τη Διεύθυνση Κληροδοτημάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 

 

Πηγή: ΕΡΤ Κέρκυρας

Καμία δημοσίευση για προβολή