Η λέξη ερασιτέχνης προέρχεται από το αρχαίο ρήμα έράω που σημαίνει αγαπάω σφοδρά, είμαι ερωτευμένος, και το ουσιαστικό τέχνη που σχετίζεται με την ικανότητα και την επιδεξιότητα σε κάποιο τομέα! Ερασιτέχνης είναι αυτός που ασχολείται με κάτι από ευχαρίστηση και όχι με σκοπό το οικονομικό κέρδος! Κατά προέκταση ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σημαίνει αγάπη για το ποδόσφαιρο και ενασχόληση με αυτό από ευχαρίστηση και χωρίς οικονομικές παραμέτρους!

…Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ…
Αυτά βέβαια αφορούν την αλήθεια της θεωρίας των λεξικών γιατί η πραγματικότητα στην κοινωνία που εμπορεύεται τα πάντα είναι κάπως… διαφορετική! Ας δούμε λοιπόν τί συμβαίνει κατά κανόνα (και με ελάχιστες μόνο φωτεινές εξαιρέσεις) με τους ανθρώπους που ασχολούνται με το λεγόμενο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο!
α) Οι διοικούντες το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο σε κεντρικό επίπεδο (ΕΠΟ) αν και όπως λένε οι ίδιοι είναι «άμισθοι εραστές του»… ωστόσο αμείβονται πλουσιοπάροχα ποικιλοτρόπως από τις εταιρίες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να ασκούν την ευχάριστη ενασχόληση του ελέγχου του για λογαριασμό των ιδιοκτητών των ΠΑΕ! Παράλληλα οι ίδιοι αμείβουν όλους αυτούς που τους ψηφίζουν (εκπροσώπους Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων) για να εξασφαλίσουν μέσα από την εκλογή τους το …«ερασιτεχνικό» χόμπι τους με τη… μπάλα!
β) Οι διοικούντες το ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο (Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων) αν και αυτοπαρουσιάζονται ως… εθελοντές(!) ωστόσο αμείβονται από τους εκπροσώπους των εταιριών σε επίπεδο ΕΠΟ προκειμένου να τους ψηφίζουν για το «έργο» …που «προσφέρουν»! Αυτοί με τη σειρά τους ως «λάτρεις του… ερασιτεχνισμού» αμείβουν τους αντιπροσώπους των ομάδων για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους και τη συνέχεια στον… «ποδοσφαιρικό τους… έρωτα» !
γ) Οι έχοντες τον κρίσιμο ρόλο στη λήψη αποφάσεων στα ΔΣ των ομάδων (που συχνά αντιπροσωπεύουν ολόκληρες κοινωνίες) αμείβονται εκτός και εντός γηπέδων (βλέπε διαιτητικές βοήθειες και αποφάσεις πειθαρχικών επιτροπών) από τις διοικήσεις ή τις  επίδοξες διοικήσεις των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων προκειμένου μέσα από… «δημοκρατικές» διαδικασίες να τις επιβραβεύσουν για το… «ποδοσφαιρικό ερασιτεχνικό τους ήθος»! Με τη σειρά τους οι ίδιοι εκτός από τον… εαυτό τους αμείβουν παίκτες, διαιτητές, άλλες ομάδες κ.λπ. ώστε να επιβεβαιωθούν και να βιώσουν την «ποδοσφαιρική» ευχαρίστηση της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος, ενός κυπέλου, μιας ανόδου ή μιας παραμονής στην κατηγορία!
δ) Τέλος οι φίλαθλοι, οι αγνοί εργάτες των ομάδων, οι γονείς και τα μικρά παιδιά (βλέπε ακαδημίες) αμείβουν ΟΛΟΥΣ τους παραπάνω για το μεγάλο «έργο» εμπορευματοποιημένου «ερασιτεχνικού» ποδοσφαίρου και ψευδαίσθησης χαράς που τους δίνουν! Την ίδια στιγμή οι ίδιοι και κυρίως τα παιδιά  θα «αμείβονται» για μια ζωή, θα «πληρώνουν» στο μυαλό και την ψυχή τις συνέπειες όλης αυτής της σαπίλας!

…ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ…!
Για να «έρθουν νέοι χρόνοι και εποχές στο μπόι των ανθρώπων, στο μπόι των ονείρων» στην κοινωνία και στο ποδόσφαιρο χρειάζονται  άνθρωποι έτοιμοι να χάσουν…! Η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές και ΠΑΝΤΑ σε όλες τις μεγάλες ανατάσεις της (εθνικές, κοινωνικές, αθλητικές) πως λίγοι αλλά αποφασισμένοι και συνειδητοποιημένοι είναι αρκετοί για να ξεκινήσει  η ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ της ζωής! Είναι αρκετοί για να κάνουν την ομάδα που θα εμπνεύσει την κερκίδα και θα φέρει μεγάλες, ιστορικές και πραγματικές νίκες! Κάποιοι από αυτούς τους λίγους άφησαν το αποτύπωμά τους στις πρόσφατες εκλογές της ΕΠΣ Κέρκυρας υπογράφοντας της διακήρυξη ήθους της «ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ»!
Τώρα που το μηδέν  των πολλών… μηδενικών (των νικητών και των ηττημένων, των δασκάλων τους αλλά και των πολιτικών τους πατρόνων σε ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ,ΝΔ σε γενικό επίπεδο αλλά και σε δήμο – περιφέρεια) έχει σκεπάσει τα πάντα μήπως είναι καιρός για βαθύτερη σκέψη και για αρκετούς άλλους; Μήπως θα πρέπει αυτοί που πληρώνουν και θα πληρώνουν διαρκώς τη σήψη να ξεκινήσουν από το αλφάβητο του ποδοσφαιρικού λεξικού και από τα λήμματα ΑΓΩΝΑΣ-ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ-ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ; Mήπως;

Καμία δημοσίευση για προβολή