Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου η ειδική συνεδρίαση του Π.Σ. Ιονίων Νήσων με αποκλειστικό θέμα τον απολογισμό του 2016.

Όσο κι αν φαίνεται μια συνεδρίαση χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο όπως αρκετοί ισχυρίζονται, όσο κι αν η αντιπολίτευση δηλώνει ότι η συνεδρίαση αυτή πραγματοποιείται  για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς από την πλευρά της πλειοψηφίας, καλό είναι να τονιστεί και η άλλη άποψη, η άποψη που ο νομοθέτης είχε στο νου του φτιάχνοντας το νόμο.

Η απολογιστική αυτή συνεδρίαση λοιπόν δίνει τη δυνατότητα από τη μια μεριά στην πλειοψηφία να κάνει τον απολογισμό του έργου της τη χρονιά που πέρασε. Να αξιολογεί κατά πόσο επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει, να διαπιστώνει τι δεν πήγε καλά, τι δεν προχώρησε και να αναπροσαρμόζει τους στόχους της και τις πρακτικές της για την καινούρια χρονιά. Είναι πολύ σημαντικό μια περιφερειακή αρχή να κάνει σε τακτά χρονικά διαστήματα της θητείας της τον απολογισμό της, να αξιολογεί την απόδοσή της, να θέτει νέους στόχους και γενικά να μαθαίνει από τα λάθη της.

Από την άλλη επίσης δίνεται ακόμη μια ευκαιρία στην αντιπολίτευση να επιτελεί το σημαντικό και δύσκολο έργο της. Να ελέγχει την πλειοψηφία, να την κρίνει για τα λάθη και τις παραλείψεις της, να κάνει προτάσεις βελτίωσης για την καλύτερη λειτουργία του μηχανισμού της περιφέρειας, να φέρνει νέες ιδέες, νέα οράματα και απόψεις για την ανάπτυξη, την πρόοδο και κυρίως για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.

Ποια όμως ήταν η εικόνα της συγκεκριμένης συνεδρίασης του Π.Σ τόσο από την πλευρά της πλειοψηφίας όσο και από την μειοψηφία και τι θα αποκόμιζε όποιος την παρακολουθούσε;

Ο Περιφερειάρχης από την πλευρά της πλειοψηφίας κάνοντας τον απολογισμό της χρονιάς που περιλαμβανόταν σε μια ομιλία που κράτησε περίπου μια ώρα μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία για όλους και για όλα. Για το 5ετές Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και την σημερινή εικόνα των ποσοτικών στοιχείων της υλοποίησής του, για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τα έργα που για το 2016 εγκρίθηκαν, τις ετήσιες πιστώσεις για νέα έργα αλλά και για επαναλαμβανόμενες δράσεις. Αναφέρθηκε στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Μίλησε για τις παρεμβάσεις στη στρατηγική οργάνωση της τουριστικής προβολής και τους καρπούς που έχει φέρει μέχρι τώρα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποφάσεις για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και τη σύσταση μηχανισμών της ΠΙΝ που θα στηρίξουν αυτές τις επιλογές (Αγραδιατροφική)Έκανε εκτενή αναφορά στην δράσεις της περιφέρειας στην κοινωνική μέριμνα, στον εθελοντισμό, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό. Με την ομιλία αυτή δόθηκε ξεκάθαρα το στίγμα της περιφερειακής αρχής για τις στρατηγικές ανάπτυξης της Περιφέρειας, για τη τόνωση της νησιωτικότητας, την αντιμετώπιση της φτώχειας, την καταπολέμηση της ανεργίας αλλά και των φασιστικών φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας που απειλούν την παραχάραξη της ιστορίας της χώρας μας.

Από την πλευρά της μειοψηφίας τώρα θα μπορούσε κανείς να χωρίσει σε πέντε κατηγορίες τη στάση της αντιπολίτευσης και την πολιτική της συμπεριφορά στη συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Ένα μικρό τμήμα από την αντιπολίτευση απαξίωσε τη διαδικασία του απολογισμού και δεν παραβρέθηκε καν στη συνεδρίαση.

Ένα άλλο μικρό κομμάτι παραβρέθηκε για να κάνει κριτική επί παντός επιστητού, να εκσφενδονίσει φράσεις κλισέ και ατάκες που φτάνουν τα όρια της χυδαιότητας και του λαϊκισμού και στη συνέχεια να αποχωρήσει δείχνοντας την ‘’ευαισθησία‘‘ της στο δημοκρατικό διάλογο.

Ένα τρίτο κομμάτι ήταν αυτό της παραδοσιακής αριστεράς που πιστό στις αρχές και τις απόψεις του διατύπωσε τις γνωστές θέσεις  παράλληλα όμως συμπορεύτηκε για λίγο με τις υπόλοιπες παρατάξεις θέτοντας ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας της ΠΙΝ και υποστηρίζοντας άστοχα ότι ο απολογισμός του περιφερειάρχη ήταν άγνωστος στην αντιπολίτευση αποκρύπτοντας όμως ότι αυτός είχε αναρτηθεί πάνω από δύο εικοσιτετράωρα στο επίσημο site της Περιφέρειας.

Ο λόγος της μείζονος μειοψηφίας και του βασικού εκφραστή της θύμιζε έντονα στερητικό σύνδρομο εξουσίας. Ήταν μια ομιλία χωρίς δομή και περιεχόμενο, ένα παραλήρημα  με κριτική άστοχη και κακοπροαίρετη, χωρίς στοιχεία και συγκεκριμένες προτάσεις, γεμάτη με αιχμές, άναρθρες κραυγές αγωνίας και μεγάλη ανασφάλεια.

Η πέμπτη κατηγορία σε σχέση πάντα με τον απολογισμό αφορά αυτή της δημιουργικής αντιπολίτευσης που ασκήθηκε με υπευθυνότητα και σαφήνεια από το μικρότερο κομμάτι της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα από την  Αριστερή Κίνηση Ιονίου. Ήταν μια κριτική καλοπροαίρετη χωρίς αιχμές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων μια τοποθέτηση που μόνο συνθετικά στοιχεία βρίσκεις σε αυτήν και διάθεση για συνεννόηση με στόχο πάντα στη δημιουργία μιας καλύτερης προοπτικής για αυτήν την περιφέρεια.

Κλείνοντας αυτό τη σημείωμα θα ήθελα συμπερασματικά να επισημάνω ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, σε αυτές τις εξαιρετικά δυσμενείς διεθνείς οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συγκυρίες που βρισκόμαστε και για να υπάρχει μια άλλη προοπτική για αυτήν την περιφέρεια του Ιονίου αλλά και για τον τόπο μας γενικότερα μια μόνη λύση υπάρχει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν και να επιτελέσει με υπευθυνότητα, διαφάνεια και αξιοπρέπεια το ρόλο που του έχει αναθέσει ο λαός.

 

O Σπύρος Βλαχόπουλος είναι εκπαιδευτικός, Περιφερειακός Σύμβουλος

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ