avgernis

 

 

Η κρατικοδίαιτη οικονομία της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο, η εμπιστοσύνη ανύπαρκτη, η απαξίωση ντροπιαστική. Η κρίση είναι γενικευμένη και ό,τι επηρεάζει σοβαρά τους Βορειοευρωπαίους, εμάς μας τσακίζει. Ταυτόχρονα μια μικρή μερίδα ανθρώπων γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Ο ούτως ή άλλως ανισομερής καταμερισμός του πλούτου έχει οξυνθεί. Η ανεξέλεγκτη έλευση προσφύγων και μεταναστών, μας βρήκε παντελώς γυμνούς και ανοργάνωτους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα από τα οξύτερα κοινωνικά προβλήματα στη χώρα μας μεταπολεμικά.

Τι κάνουμε, όμως, για να αντισταθούμε και να βάλουμε μια τάξη στην κοινωνία και τη ζωή μας; Σχεδόν ΤΙΠΟΤΕ!

Το συνδικαλιστικό κίνημα κατακερματισμένο και αδρανοποιημένο. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών πλήττουν τους παραγωγούς και την μετακίνηση των απλών πολιτών, χωρίς προοπτική και όφελος. Οι μεγάλες επιχειρήσεις επιδεικνύουν αναλγησία όσον αφορά στην κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί.

Εστιάζοντας στην καθημερινότητα και στον μικρόκοσμό μας αντικρίζουμε οδηγούς να έχουν καταργήσει τη χρήση του φλας· αυτοκίνητα παρκαρισμένα στις διαβάσεις· ανάποδη οδήγηση σε μονόδρομο· οδηγούς, με το ένα χέρι στο κινητό και στο άλλο το τσιγάρο· πεζόδρομους να μετατρέπονται σε πάρκινγκ και δρόμους διέλευσης οχημάτων· ασυνείδητους να καθαρίζουν το αμάξι και να πετούν τα χαρτιά όπου βρεθούν· νέους που τρώνε και πίνουν και στη συνέχεια πετούν κυπελάκι, σακούλα και ό,τι τους απομείνει όπου βρεθούν· ασυνείδητους με σκυλάκια να αφοδεύουν όπου να’ ναι χωρίς να τα μαζεύουν· ασυνείδητους να κατεβάζουν τα σκουπίδια και να τα εναποθέτουν στο απέναντι πεζοδρόμιο. Δρόμους ασυντήρητους, σκουπιδότοπους και γενικά, αταξία. Σκουπίδια που ξεβράζει η θάλασσα στο λιμάνι και στις παραλίες, από ασυντήρητους βιολογικούς πλοίων, ξενοδοχείων, ιχθυοτροφείων.
Αν στα Εξάρχεια της Αθήνας επικρατεί αχαλίνωτη αναρχία στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχεί το «ό,τι να’ ναι!» Πρόκειται για εφιάλτη που καταδεικνύει την σήψη μιας κοινωνίας που καταρρέει. Ξεχνάμε ότι η πρωτοφανής αύξηση της τουριστικής κίνησης, που μας κρατάει ζωντανούς, είναι ευκαιριακή και, κυρίως, τα οφέλη των τοπικών κοινωνιών βαίνουν μειούμενα. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι τη δεκαετία του ’80 ο τουρίστας άφηνε 60-70% των εξόδων του στην τοπική κοινωνία και σήμερα αφήνει 15-20%.

Υπάρχουν και αυτοί που αντιστέκονται. Ευτυχώς! Είναι όμως λίγοι, μπροστά στη λαίλαπα της ασυδοσίας που ισοπεδώνει κυριολεκτικά τους κανόνες και τις αξίες της ζωής μας.

Και μέσα σ’ αυτόν τον κυκεώνα, η πολιτεία στέκει ανήμπορη και εν πολλοίς ανίκανη να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς την κατάσταση, να δημιουργήσει αναχώματα προστασίας της κοινωνίας και των πολιτών της από την διαφαινόμενη κατάρρευση.Κρίμα! Κρίμα, γιατί αυτό που χρειάζεται για να αναστραφεί το κλίμα είναι, απλά, να βάλλουμε την μηχανή της παραγωγής μπροστά! Μέχρι να αρχίσει να παράγει επαρκώς να χαλάμε λιγότερα απ’ όσα ξοδεύουμε και να βάλλουμε τάξη στα του οίκου μας. Για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι να εξαναγκάζονται να κάνουν σωστά και ευσυνείδητα τη δουλειά τους, όπως οι εκπαιδευτικοί, οι γιατροί, οι αστυνομικοί. Οι παρατυπίες και οι καταχρήσεις να γίνουν η μικρή εξαίρεση κι όχι ο κανόνας! Να αρθεί άμεσα η επιζήμια για το κοινωνικό συμφέρον μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων και να θεσπιστεί δίκαιη και αυστηρή αξιολόγησή τους. Να εξορθολογιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα ώστε μέσα σε 2-3 χρόνια να αυτοκαταργηθούν τα φροντιστήρια. Να επιβληθεί ο σεβασμός και συνακόλουθα η τήρηση και εφαρμογή των νόμων. Να περιοριστεί η ανοχή της πολιτείας στην παραβατικότητα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Οι οδηγοί να περνούν υποχρεωτικά από σεμινάρια μετεκπαίδευσης και συμπεριφοράς. Οι γονείς να φοιτούν σε σχολές γονέων. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και ταυτόχρονα να μειωθούν οι εξοντωτικοί φόροι, ώστε να συμφέρει τους επιχειρηματίες να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, το δημόσιο να διευρύνει τη φορολογική του βάση και να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη κ.ο.κ.Ως χώρα, τώρα, για να επιβιώσουμε, πρέπει να επιλέξουμε ΟΜΟΨΥΧΑ την ανάπτυξη ενός καινοτόμου προϊόντος. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε εμείς ως Έλληνες μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από τους άλλους (από stealth tank μέχρι ταχύπλοο που δεν βουλιάζει… ή καινοτόμο συνδυασμό ηλιακής-αιολικής-κυματικής ενέργειας…) και σε μία 10ετία να το ’χουμε εξελίξει ώστε να αποτελεί σημαία μας, να είναι μοναδικό στον κόσμο, ποιοτικό, ανθεκτικό και να εμπνέει εμπιστοσύνη στους καταναλωτές παγκοσμίως (αυτό έχει πετύχει η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν, η Φιλανδία, η Ελβετία, η Αυστρία, το Ισραήλ, δηλαδή οι μικρές σε μέγεθος προηγμένες χώρες!). Ας αναλογιστούμε μόνο ότι ο ετήσιος τζίρος μιας καινοτόμου εταιρείας όπως η Apple ανέρχεται σε 250 δις το χρόνο περίπου, που αντιστοιχεί στο 75% του χρέους της χώρας μας!

Πράγματα απλά. Για να φύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από την ταπεινωτική επιτροπεία και υποταγή της γερμανοκρατούμενης Ε.Ε. Να ανακόψουμε την διανοητική αποστράγγιση της χώρας και φυσικά να γλυτώσουμε ένα ενδεχόμενο εθνικό αφανισμό. Η επίκληση του δικαίου και τα ευχολόγια δεν αρκούν· οι ανιστόρητες αναδρομές στο ένδοξο παρελθόν μας, μόνο καταστροφικό εφησυχασμό προσφέρουν.

Καμία δημοσίευση για προβολή