Ζούμε αυτή την περίοδο σαν Κερκυραίοι ίσως μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στα τελευταία είκοσι χρόνια αντιμετωπίζοντας το καυτό πρόβλημα των απορριμμάτων. Ο κορεσμός του ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι είναι δεδομένος, οι κάτοικοι αντιδρούν δυναμικά με κλείσιμο- και ποιος μπορεί να τους αμφισβητήσει τη μορφή της κινητοποίησής τους με τα τρανταχτά επιχειρήματα που έχουν- οι δρόμοι έχουν γεμίσει με σκουπίδια, η δημόσια υγεία διατρέχει σοβαρούς κινδύνους και η τοπική οικονομία κινδυνεύει να δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα.  Μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε σαν χώρα καλούμαστε να λύσουμε ένα βασικό τοπικό πρόβλημα υποδομής δεκαετιών που δεν προέκυψε χθες, ένα τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από πράξεις και παραλείψεις όλων όσων τα τελευταία χρόνια άσκησαν διοίκηση σε δήμο και περιφέρεια.  Οι σχεδόν μόλις δύο ετών νέες αρχές, δημοτική  και η περιφερειακή, παρέλαβαν μια καυτή πατάτα από τις προηγούμενες ή καλύτερα μια ωρολογιακή βόμβα για το νησί της Κέρκυρας η οποία έσκασε στα χέρια τους και τώρα καλούνται να βρουν λύσεις μέσα στα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι προηγούμενες τοπικές αρχές. Έτσι συμβαίνει συνήθως στη δημοκρατία.

Όσοι από τους προηγούμενους άρχοντες διατυμπανίζουν ότι αυτοί είχαν τη λύση έτοιμη στο τσεπάκι τους και οι ιδεοληψίες των νέων αυτοδιοικητικών αρχών οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα ή κάνουν ένα μεγάλο λάθος γιατί δεν είχαν επίγνωση του προβλήματος ή παραποιούν εσκεμμένα την πραγματικότητα. Το εργοστάσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης με μορφή ΣΔΙΤ που διαλαλούν ότι θα έφτιαχναν σύντομα, δεν είναι αληθές, βλέπε περίπτωση Ηπείρου. Επιπλέον κρύβουν το γεγονός ότι άλλαξε ο κεντρικός σχεδιασμός στη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο τη διαλογή στην πηγή όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες διότι το κόστος σε αυτή την περίπτωση είναι κατά πολύ χαμηλότερο για τους δημότες από την επεξεργασία που πρότειναν οι προηγούμενοι με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και με ένα κόστος υπέρογκο για τους δημότες και τις επιχειρήσεις σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία.     

Είναι κατάφορα άδικο να χρεώνεται το μεγάλο πρόβλημα των απορριμμάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα στις σημερινές αυτοδιοικητικές αρχές όταν επί δεκαετίες σχεδόν κανένα έργο δεν εκτελέστηκε σωστά, σχεδόν τίποτε δε λειτούργησε σύμφωνα με τις μελέτες και τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονταν, όταν προγραμματισμοί ανατρέπονταν και δεν υλοποιούνταν, όταν οι πράξεις και οι παραλείψεις στην όλη διαχείριση του ζητήματος διαδέχονταν η μια την άλλη.       

Κάποια στιγμή θα πρέπει όμως να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ίσως είναι αναγκαίο και κάποιοι από αυτούς που διαχειρίστηκαν το θέμα τα τελευταία χρόνια  να βγουν και να ζητήσουν ένα μεγάλο συγγνώμη για τις ευθύνες που τους αναλογούν και όχι να κάνουν κριτική εκ του ασφαλούς. Η σημερινή πάντως περιφερειακή αρχή από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας και στο μέτρο που της αναλογεί έστειλε το φάκελο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στον εισαγγελέα προς διερεύνηση. Ακόμη αναμένουμε το πόρισμα.

Θα πρέπει επίσης να δεχτούμε όλοι μας την αρχή ότι τα σκουπίδια είναι δικά μας και ότι εμείς θα πρέπει να βρούμε τους πιο σύγχρονους τρόπους να τα διαχειριστούμε με το χαμηλότερο κόστος και με μέθοδο που δε θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

Το σημείο που έχουμε φτάσει σήμερα είναι το σημείο μηδέν γι αυτό δεν υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ρεαλισμός αλλά κυρίως πολλή δουλειά προκειμένου να ξεκινήσει κάτι να αλλάζει σε αυτόν τον τόσο δύσκολο τομέα του νησιού μας. Ασφαλώς και δεν αποτελούν καλό οδηγό οι εκρήξεις οργής, οι άναρθρες κραυγές, η ένταση, η άρνηση διαλόγου, η προσπάθεια ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης από την αντιπολίτευση  εναντίον εκείνων που έσκυψαν στο πρόβλημα και προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν.

Σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία για το νησί μας ας αποκομίσουμε και κάτι θετικό. Νομίζω ότι είναι η ώρα να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να μην ξαναγίνουν τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος, για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος που θα οδηγήσει στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού μέσα από την διαλογή στην πηγή τώρα άμεσα. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να μπουν οι βάσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντική ζημιάς που έχει προκληθεί στην περιοχή του Τεμπλονίου και να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και σταθερά στην ολοκληρωμένη διαχείριση.

Για να ξεκινήσει όμως αυτή η δύσκολη αλλά σίγουρη διαδρομή θα πρέπει όλοι μας να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε τη δουλειά. Η κατάληψη στο Τεμπλόνι δεν μπορεί να συνεχιστεί, δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα επιβραδύνει τις όποιες προσπάθειες για την αποκατάσταση. Οι κάτοικοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι αποτελούν και αυτοί μέρος τους προβλήματος οπότε χρειάζεται να κάνουν κάτι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή  και αυτό που μπορούν να κάμουν είναι δυστυχώς να δείξουν για άλλη μια φορά ανοχή για ένα διάστημα και να ανοίξουν το ΧΥΤΑ. Από την άλλη όμως και η  δημοτική αρχή θα πρέπει να ρίξει όλο το βάρος της προσπάθειάς της στο θέμα αυτό. Να τρέξει όσο γίνεται γρηγορότερα, να ξεπεράσει όσο είναι εφικτό τη γραφειοκρατία, να ανακτήσει το χαμένο χρόνο, να ξεκινήσει όσο γίνεται γρηγορότερα εργασίες αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, να προγραμματίσει  άμεσα και για μεγάλο διάστημα καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών για τη διαλογή στην πηγή κινητοποιώντας συλλόγους και φορείς που θα βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, να οργανώσει άμεσα τα πράσινα σημεία. Η εκπαίδευση δεν μπορεί να μη συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια με τα στελέχη της που από τον Σεπτέμβρη θα πρέπει να οργανώσουν από άκρη σε άκρη σε όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας την περιβαλλοντική εκπαίδευση με έμφαση στην ανακύκλωση.  

Όλοι είμαστε μέρος του προβλήματος και χωρίς τη συνδρομή μας το πρόβλημα δε λύνεται.

*Περιφερειακός Σύμβουλος

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ