Μπαίνω πρωί πρωί στο διαδίκτυο και τσουπ πέφτω πάνω σε μια από τις γνωστές προκλητικές δηλώσεις του «φαινομένου» Τζήμερος. Ήταν μια αφορμή να γράψω κάτι που είχα στο μυαλό μου καιρό.

«Ο Φύσσας ήταν ένας φασίστας, ίδιος κι απαράλλαχτος με τους δολοφόνους του. Η μόνη διαφορά ήταν ότι αυτοί κρατούσαν το μαχαίρι.» μας λέει ο κύριος Τζήμερος. Αυτό το έγραψε με αφορμή κάποιους σκληρούς στίχους που είχε γράψει ο Φύσσας.
Αρχικά μια παρατήρηση. Ο Ρουπακιάς δε σκότωσε επειδή είχε το μαχαίρι. Είχε το μαχαίρι επειδή ήθελε να σκοτώσει. Αν είσαι δολοφόνος και θέλεις να σκοτώσεις τότε σκοτώνεις και με μπατονέτα, πόσο μάλλον με μαχαίρι όπως ο Ρουπακιάς. Από την άλλη άμα δε θέλεις να σκοτώσεις τότε δε σκοτώνεις, ακόμα και οπλοπολυβόλο οπλισμένο να σου δώσουν, πόσο μάλλον ο Φύσσας που δεν είχε ούτε οδοντογλυφίδα πάνω του.Πάμε τώρα σε ένα μάθημα πολιτικής παιδείας for dummies : Ο φασισμός είναι μια συγκεκριμένη ιδεολογική θεώρηση με συγκεκριμένα ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. «Οι κύριες εκφάνσεις του φασισμού ήταν η Ιταλία του Μουσολίνι και η Γερμανία του Χίτλερ. Ο φασισμός αντιτίθεται στον καπιταλισμό στον ατομικισμό, και στον κομμουνισμό. Ο φασισμός έχει σαν ιδεώδες έναν άνθρωπο ο οποίος είναι έτοιμος να αφιερώσει τη ζωή του για το έθνος ή τη φυλή…» (Andrew Heywοod, Εισαγωγή στην Πολιτική). Αφού λοιπόν ο φασισμός έχει συγκεκριμένο επιστημονικό ορισμό, και ο Φύσσας σε καμία περίπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί οπαδός του φασισμού, τότε γιατί ο Τζήμερος τον λέει φασίστα; Είναι τόσο «αδιάβαστος» ; Προφανώς και όχι. Απλά ακολουθεί την τακτική που και άλλοι «φιλελεύθεροι» ή «δημοκράτες» πιο παλιά, αλλά και πολλοί ακροδεξιοί πιο πρόσφατα, έχουν ακολουθήσει.

Αρχίζοντας με τους ακροδεξιούς, η προσφιλής τους τακτική, των ίδιων των φασιστών δηλαδή, είναι να «κουμπώνουν» διπλά από κάθε παράνομη, ανήθικη, καταπιεστική, ή μη αρεστή πράξη, τη λέξη -φασιστο- . Οι νέες ευφάνταστες λέξεις όπως «ισλαμοφασίστες», «φασιστερά» κτλ άρχισαν να διοχετεύονται στο διαδίκτυο παράλληλα με την άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας από τους ίδιους του φασίστες. Η ιδέα του φασίστα είναι πονηρή και απλή. Κάθε συμπεριφορά παράνομη, κατακριτέα κτλ, ή κάθε συμπεριφορά που δε μου αρέσει, θα της κοτσάρω και ένα «-φασιστο-» δίπλα. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα σιγά σιγά να απαλλαγεί η λέξη «φασισμός» από το συγκεκριμένο, επιστημονικά καθορισμένο, νόημά της και να απενοχοποιηθεί στα μάτια του κόσμου. Κάθε πράξη παράνομη ή ανήθικη. και κάθε ιδέα μη ανεκτή βαφτίζεται «φασιστική» από τον ίδιο το φασίστα, και έτσι ο όρος «φασισμός», από την συγκεκριμένη κτηνώδη ιδεολογία, εξαιτίας της οποίας αιματοκυλίστηκε ο πλανήτης, καταλήγει να ταυτίζεται απλά με κάτι το παράνομο, το ανήθικο ή με κάτι το απλά «κακό», μέσα στα πολλά «κακά» που υπάρχουν γύρω μας.

Οι πιο mainstream πολιτικοί όπως ο Τζήμερος, δε χρησιμοποιούν αναγκαστικά και μόνο τα παράγωγα της λέξης φασισμός, με σκοπό να τον απενοχοποιήσουν, αλλά χρησιμοποιούν και τις ίδιες τις λέξεις «φασισμός» και «φασίστας». Το σημαντικό είναι όμως οτι, κόντρα σε κάθε επιστημονική ορολογία, έχουν ανακαλύψει «δυο φασισμούς». Τον κόκκινο και τον μαύρο! Σύμφωνα με αυτό το αντιεπιστημονικό και ανήθικο πολιτικό τρυκάκι ο φασισμός δεν είναι μόνο η ζωώδης ιδεολογία που άνθισε στο μεσοπόλεμο, αλλά φασισμός βαφτίζεται τεχνηέντως από τους Τζήμερους και οτιδήποτε άλλο διαφέρει από την πολιτική ιδεολογία της άρχουσας τάξης και του πολιτικού της προσωπικού. Ο φασισμός λοιπόν με αυτόν τον τρόπο δεν ταυτίζεται μόνο με την ακροδεξιά, όπως και θα έπρεπε αφού αυτή είναι επιστημονικά και εξ’ ορισμού ο φυσικός εκφραστής του φασισμού, αλλά και με οτιδήποτε άλλο αντιτίθεται στο σημερινό σύστημα με σκοπό να αμαυρωθεί, όπως πχ ο Φύσσας, που έγραφε «προκλητικούς» στίχους, ή οι εργαζόμενοι που ζητάνε με δυναμισμό υψηλότερους μισθούς ή καλύτερους όρους εργασίας.

Πάμε λοιπόν να τα βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Ο Ρουπακιάς είναι ένας νέο-ναζιστής ( προκύπτει από την ιδεολογία του) δολοφόνος ( προκύπτει από την πράξη του) ενώ ο Φύσσας ήταν ένας αναρχικός- κομμουνιστής ο οποίος έγραφε στίχους που μπορεί να θίξουν την ευαισθησία κάποιων…

Δυστυχώς για τον κύριο Τζήμερο, και για αρκετούς ακόμα, αυτοί οι δυο άνθρωποι είναι ίδιοι. Απλά…. φασίστες…και οι δυο!! Τι πιο «φασιστικό» από αυτό;;

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ