Στη συνεδρίαση του ΠΣ τις 10/10/2015 στο Μεγανήσι συζητήθηκε με εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης το θέμα για την αντιμετώπιση των ζημιών από τις πλημμύρες τις 25/9/15 στην Κεφαλονιά.
Το ΠΣ με βάση την εισήγηση της ΛΑ.ΣΥ κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω πλαίσιο διεκδίκησης από την κυβέρνηση.

• Να κηρυχτεί ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης πλημμυρόπληκτη.
• Καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων στο σύνολό τους (100%) και στην πραγματική τους αξία για τις καταστροφές που υπάρχουν σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο και πλημμυρόπληκτο Νομό για το 2015. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
• Αποκατάσταση με 100% κρατική χρηματοδότηση των ζημιών σε υποδομές, οδικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία (γεφύρια, εκκλησίες κα).
• Ασφάλεια από βραχοπτώσεις – καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο, ειδικά στο κεντρικό και όπου υπάρχει διέλευση σχολικών λεωφορείων.
• Καθολική παροχή υγείας και φαρμάκων χωρίς καμία επιβάρυνση για το λαό με ευθύνη της κυβέρνησης. Πλήρης στελέχωση στα Νοσοκομεία Αργοστολιού και Μαντζαβινάτειο, Κέντρα Υγείας Ιθάκης και Σάμης, αγροτικά ιατρεία και χρηματοδότηση που να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες λειτουργίας τους.
• Άμεσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γύρω από τον υποσταθμό της ΔΕΗ
• Ολοκλήρωση και υλοποίηση των μελετών για τα σχολεία και διασφάλιση τόσο της αντισεισμικής όσο και της αντιπλημμυρικής θωράκισής τους.
• Έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, με κρατικά κονδύλια από έναν ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών.
• Άμεσο καθαρισμό των χειμάρρων με μηχανήματα του στρατού ή άλλα μέσα.
• Άμεση πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στην Περ. Ενότητα Κεφαλονιάς.
• Να εξασφαλιστεί αυτόνομη λειτουργία των Αιολικών Πάρκων με ευθύνη του κράτους.
• Καθαρισμό ορεινών ρεμάτων από την Δασική Υπηρεσία και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας. 

 

Αντιπλημμυρικά έργα, ύψους 770.000 € στις Π.Ε. Κεφαλονιάς – Ιθάκης

Το θέμα για την κατανομή ποσού 770.000 ευρώ για συντηρήσεις αντιπλημμυρικών έργων στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλονιάς – Ιθάκης εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στο Μεγανήσι.

Ο κ. Δρακουλόγκωνας ζήτησε από το Σώμα να υπερψηφίσει την εισήγησή του, η οποία έχει ως ακολούθως:

«Μετά το πρόσφατο σφοδρό καιρικό επεισόδιο στις 25/9/2015 κατά το οποίο δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα πλημμυρικού χαρακτήρα στην Κεφαλονιά και ειδικότερα στην περιοχή Νέων Βλαχάτων Σάμης (Καραβόμυλου), προτείνεται η αναμόρφωση τα κατανομής του ποσού χρηματοδότησης των 770.000 ευρώ για συντηρήσεις αντιπλημμυρικών έργων Π.Ε. Κεφαλληνίας, της ΣΑΕΠ 522 έτους 2015 ως εξής:

1/ Έργο «Αντιπλημμυρικά έργα Ιθάκης», προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
2/ Έργο «Συντήρηση – Αναστύλωση Παλαιού Γεφυριού στην είσοδο Αγίας Ειρήνης», προϋπολογισμού 160.000 ευρώ.
3/ Έργο «Συντήρηση – Ανακατασκευή Τεχνικών Απορροής Όμβριων στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο Κεφαλονιάς», προϋπολογισμού 85.000 ευρώ.
4/ Έργο «Συντήρηση – Ανακατασκευή τεχνικών και εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας περιοχής Παλικής», προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.
5/ «Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και εργασίες συντήρησης ρέματος Πετάλη Νέων Βλαχάτων Σάμης», προϋπολογισμού 70.000 ευρώ, το οποίο πρέπει να χαρακτηριστεί και ως έργο εξαιρετικά επείγον.
6/ «Ανακατασκευή τεχνικού ρέματος επί της Επ. Οδού με αριθμό 26 στα Νέα Βλαχάτα Σάμης, με προϋπολογισμό 215.000 ευρώ.
Το θέμα ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά πλειοψηφία.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ