georgopoulos

 

Πίστωση χρόνου τρεις ή έξι μήνες δίνει στη νέα δημοτική αρχή ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γεωργόπουλος, ο οποίος λίγο πριν μετακομίσει στην Αγγλία για επαγγελματικούς λόγους (χωρίς να έχει αποφασίσει αν αυτό θα είναι προσωρινό ή όχι), μιλά στην Corfu Free Press.

Ο Αντώνης Γεωργόπουλος ασκεί κριτική στο δήμαρχο Κώστα Νικολούζο υποστηρίζοντας ότι δεν τήρησε την υπόσχεση που του είχε δώσει, ότι η παράταξη θα είναι ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα θα έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι αν ήξερε ότι τα πράγματα δεν θα έβρισκαν εφαρμογή όπως είχαν συμφωνηθεί, ο ίδιος δεν θα συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της Νέας Ριζοσπαστικής Κίνησης!

 

CorfuFreePress: Έχετε ζητήσει άδεια ενός έτους από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η απόφασή σας να δοκιμάσετε την επαγγελματική σας τύχη εκτός Ελλάδας, ελήφθη μόνο για επαγγελματικούς και οικονομικούς λόγους, ή συνετέλεσαν και πολιτικοί λόγοι; Λόγοι δικής σας δυσαρέσκειας ή προβλημάτων στις σχέσεις σας με τη δημοτική παράταξη με την οποία εκλεγήκατε; Διότι υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι σχέσεις σας με την ηγεσία του συνδυασμού, δεν βρίσκεται στο «μήνα του μέλιτος» πλέον…

 

Αντώνης Γεωργόπουλος: Όχι, εγώ νομίζω ότι είναι πολύ καλές οι σχέσεις με την ηγεσία, την οποία εγώ δεν τη θεωρώ ηγεσία. Η Αριστερά δεν έχει ηγεσίες. Έχει ομαδικότητες, έχει συλλογικότητες. Ασκώ κριτική και οφείλω να ασκήσω κριτική ως ενεργός αριστερός πολίτης ο οποίος έχει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του απέναντι σε ένα κόσμο που πίστευε και πιστεύει ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα. Σε αυτή την κατεύθυνση, οφείλει ο κάθε δημοτικός σύμβουλος αυτόνομα αλλά και ομαδικά να δράσει απέναντι, όχι σε ηγεσίες, αλλά σε μία ομαδικότητα που θέλει το καλό της Κέρκυρας. Το ίδιο νομίζω ότι θέλει και αυτή η δημοτική ομάδα η οποία διακρίνω μία μικροαπειρία όσον αφορά τα διοικητικά κομμάτια και τη διαχείριση του Δήμου. Πιστεύω ότι οφείλουμε να τους δώσουμε ένα τρίμηνο ή ένα εξάμηνο διοικητικής ωριμότητας η οποία πιστεύω ότι θα οδηγήσει την Κέρκυρα σε ένα άλλο μονοπάτι. Πιστεύω ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και εγώ, παρακάλεσα αν μπορώ να έχω διασύνδεση μέσω skype στο εξωτερικό που θα είμαι να παίρνω τα θέματα και τα μηνύματα και να μπορώ με τη μικρή μου συμβολή και την εμπειρία που ίσως έχω αποκτήσει ταξιδεύοντας τον κόσμο, να προσφέρω σε αυτό το Δήμο ο οποίος έχει ανάγκη -όχι ο Δήμος, οι Κερκυραίοι δημότες- μιας άλλης πολιτικής και μίας άλλης προσέγγισης στην επίλυση των ζητημάτων.

 

CorfuFreePress: Η δημοτική αρχή είναι ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη γνώμη σας, ή είναι Αυτοδιοίκηση η οποία απλά εξελέγη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Α.Γ.: Θεωρώ ότι για να μιλήσεις για Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχεις και όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται. Αυτοδιοίκηση σημαίνει ότι έχεις και πόρους αυτοτελείς για να μπορέσεις να διοικήσεις. Εδώ μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ και η απόφασή μου για να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο ήταν σε μία πολιτική αλλαγής σε κεντρικό επίπεδο, στο οποίο ο Δήμος και η Περιφέρεια οφείλουν να είναι ένα μονοπάτι ώστε να δείξουν ένα διαφορετικό μοντέλο προσέγγισης των ζητημάτων των πολιτών και της διαχείρισης των πραγμάτων με διαφάνεια, τιμιότητα, εργατικότητα, σεμνότητα, σεβασμό στον πολίτη και τους εργαζόμενους και τις δημοκρατικές λειτουργίες του Δήμου.

 

CorfuFreePress: Συμβαίνει αυτό, σήμερα; Έχει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή στην πολιτική διαχείριση της κατάρτισης του σχεδιασμό ή της εφαρμογής του προγράμματος στο Δήμο Κέρκυρας;

 

Α.Γ.: Ο Δήμαρχός μας ήταν Συντονιστής της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική κατεύθυνση και η στήριξη ήταν από το ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα και τα μέλη του. Εγώ μπήκα μόνο γιατί ήταν ΣΥΡΙΖΑ και μόνο για αυτό το λόγο. Δεν θα έμπαινα σε ψηφοδέλτιο κάτω από κανένα πρόσωπο χωρίς να γνωρίζω τι πολιτική θα εφαρμόσει και αυτή την πολιτική οφείλουμε εμείς στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ να την υπερασπιστούμε με κάθε μέσο, με κάθε κριτική, είτε κόντρα είτε με σχετική πρόταση προς τη Δημοτική Ομάδα η οποία οφείλει να ακολουθήσει αυτή την τακτική. Βέβαια, έχει το αυτοδιοίκητο, είναι μια δημοτική ομάδα η οποία οφείλει να λειτουργεί με σχετική αυτονομία. Όμως δεν μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ επ΄ ουδενί προσωπικές πολιτικές διότι μόνο δια μέσω της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ βγήκε αυτή η δημοτική ομάδα. Διαφορετικά δεν θα έβγαινε.

 

CorfuFreePress: Η συμμετοχή σε θέσεις εξουσίας στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά μίας ηγεσίας η οποία αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ; Το ρωτώ με αφορμή και τη δική σας αντίδραση στην εκλογή του Ν. Ράλλη ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Α.Γ.: Με το πρόσωπο του κ. Ράλλη δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι συμπαθέστατος συμπολίτης μας, εξαιρετικός δικηγόρος και στέλεχος της δημοτικής ομάδας. Όμως, οι κουβέντες που είχαμε κάνει και η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο ήταν ότι θα έχουμε την απόλυτη πολιτική ευθύνη και ως δήμαρχος και ως έκφραση του Δημοτικού Συμβουλίου, σαν ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σε αυτό, σε μία υπόσχεση που μου είχε δοθεί, δεν τηρήθηκε και εγώ όφειλα να αντιδράσω. Εγώ, αν το ήξερα ότι δεν θα ήταν έτσι, πιθανόν να ήταν και διαφορετική η στάση μου.

 

CorfuFreePress: Αν καταλαβαίνω καλά, θεωρείτε ότι αυτή τη στιγμή η ηγεσία του Δήμου Κέρκυρας δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ;

 

Α.Γ.: Όχι, νομίζω πως είναι ΣΥΡΙΖΑ και δεν το χαρίζω σε κανέναν, ούτε δήμαρχο ούτε πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την πολιτική ευθύνη ο Δήμος της Κέρκυρας να είναι ΣΥΡΙΖΑ. Και το κόμμα θα πρέπει να δείξει τι σημαίνει διαφορετική διακυβέρνηση της Αριστεράς σε ένα δήμο που υποφέρει και οι πολίτες του έχουν την ανάγκη αυτής της Αριστεράς.

 

CorfuFreePress: Εδώ και δεκαετίες, η πλειονότητα των στελεχών της Αυτοδιοίκησης που έχει εκλεγεί δηλώνουν ότι αφήνουν την κομματική τους ταυτότητα στο σπίτι διότι πλέον υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση. Δεν συμφωνείτε εσείς με την άποψη αυτή;

 

Α.Γ.: Αν υπήρχε μία τέτοια λογική, τότε θα έπρεπε να μην πάρει καμία έγκριση από το κόμμα με το οποίο κατεβαίνει, να μην έχει καμία ταυτότητα ούτε να προβάλλεται σαν ΣΥΡΙΖΑ διότι αυτό είναι υφαρπαγή ψήφων των πολιτών και αλλοίωση της πολιτικής βούλησης των πολιτών. Εμείς κατεβήκαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ, σαν ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσουμε και σαν ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτούμε. Δεν χαρίζω σε κανέναν, ούτε Πασόκο ούτε μικροπασόκο ούτε ανεξάρτητο αυτή τη διαδικασία.

 

«Νομίζω ότι στο κόμμα τα έχουνε χάσει από τα νούμερα που πήραμε στις εκλογές»

Κοινή στάση, κοινή πορεία αλλά και κοινές αποφάσεις όσον αφορά κάθε ζήτημα πολιτικής, είτε αυτό σχετίζεται με τη δράση του κόμματος είτε την Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού ζητά ο κ. Γεωργόπουλος.

CorfuFreePress: Πως κρίνετε το πρώτο διάστημα λειτουργίας της νέας περιφερειακής αρχής που επίσης εξελέγη με πολύ μεγάλο ποσοστό;

Α.Γ.: Θεωρώ ότι και η Περιφέρεια, και ο Δήμος, και το κόμμα και ο βουλευτής αλλά και το άνοιγμα όλων αυτών των παραγόντων στην κοινωνία, θα πρέπει να είναι αδιαίρετο. Να είναι ένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεχνά ότι είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά, στις ευρωεκλογές στην Κέρκυρα πήραμε 39% με μακράν δεύτερη τη Ν.Δ. με 17,5%. Το κόμμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι το 1/2 της κοινωνίας είναι ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, θέλει αλλαγή, θέλει κάτι διαφορετικό. Νομίζω ότι τα έχουνε χάσει από τα νούμερα. Δεν διαισθάνονται το μέγεθος του κόσμου, τι θέλει να κάνει. Έτσι πιστεύω. Πρέπει το επόμενο διάστημα να τα βάλουν όλα αυτά κάτω και οι τέσσερις θεσμικοί παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ και να χαράξουν μία κοινή πολιτική σε όλα αυτά τα πράγματα.

 

«Οικονομικοί οι λόγοι της απόφασής μου να μεταναστεύσω»

Ο Αντώνης Γεωργόπουλος μετακομίζει από την Κέρκυρα στην Αγγλία την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, όπου θα εργαστεί πλέον σε νοσοκομείο προαστίου του Λονδίνου. Οι λόγοι για τους οποίους αποφάσισε, τουλάχιστον προσωρινά και δοκιμαστικά, να φύγει στο εξωτερικό, καθαρά οικονομικοί. Όπως δήλωσε στην Corfu Free Press, τους επόμενους μήνες θα διαπιστώσει αν… «τον σηκώνει το περιβάλλον» ή αν τελικά θα αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Α.Γ.: Δε φεύγω από την Κέρκυρα την οποία λατρεύω, εκτιμάω τους ανθρώπους της και την κοινωνία της και που έχω μεγαλώσει μαζί της, έχω δουλέψει μαζί της, αλλά με διώχνει η πατρίδα μου. Η μετανάστευση δεν είναι «φεύγω γιατί θέλω να δω ένα καλύτερο μέλλον στην ηλικία που έχω», αλλά αναγκάζομαι σαν γονιός που έχω τρία παιδιά και οφείλει να σπουδάσει τα παιδιά του, να μεταναστεύσω σε ένα άλλο κράτος για να μπορέσω να επιβιώσω. Δεν είναι σκοπός που ούτε η επιστημονική μου ανέλιξη, γιατί πιστεύω ότι στη διαδρομή μου έχω πράξει αυτό που έπρεπε να κάνω επιστημονικά, ούτε οικονομικά διεκδίκησα ποτέ κάτι παραπάνω γιατί δεν με ενδιαφέρουν τα χρήματα αλλά με ενδιαφέρουν τα παιδιά μου. Και αυτή η πατρίδα τρώει τα παιδιά της.

 

CorfuFreePress: Υπάρχει ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης και φαίνεται πως η χώρα μας αντιμετωπίζει πλέον μεγάλη διαρροή επιστημόνων και καταρτισμένων στελεχών της κοινωνίας. Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

 

Α.Γ.: Πρέπει να συνειδητοποιήσει η ελληνική κοινωνία ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο κατάρρευσης όσον αφορά τις δομές του κράτους, την οργάνωσή του, την ηθική του και την αντιμετώπιση των πολιτών του, τη γελοιότητα αντιμετώπισης που δείχνει η πολιτική τάξη της χώρας απέναντι στο λαό της. Δεν σέβεται τίποτα απολύτως. Είναι ώρα ο λαός να αντιδράσει. Εγώ δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο, είμαι ένας ενεργός πολίτης από εργατική πολύτεκτη οικογένεια και πάλεψε στη ζωή του για να μπορέσει να φτάσει εδώ που είναι. Και αυτά τα οποία εγώ υπέστη σαν άνθρωπος από ένα σύστημα που κοίταζε μόνο τα δικά του παιδιά, είτε της Ν.Δ. είτε του ΠΑΣΟΚ, δεν θέλω να το βλέπω να συμβαίνει πλέον. Με λυπεί αφάνταστα, έχοντας εμπειρίες από άλλες χώρες που με έχουν αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα σαν πολίτη.

 

>H συνέντευξη του Αντώνη Γεωργόπουλου δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη CorfuFreePress

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ