spirou dagli

Μέχρι στιγμής η ηγεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει αποφύγει να πάρει σαφή θέση για την επιχειρούμενη χωροταξική αλλαγή σε δύο από τα νησιά της (Κέρκυρα και Κεφαλονιά), ενδεχόμενο που πάντως στο πέρασμα του χρόνου, από την κυβερνητική αιφνίδια εξαγγελία, φαντάζει όλο και πιο μακρινό.
Έτσι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η Κυριακάτικη συνεδρίαση, αφού η περιφερειακή σύμβουλος και αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Μάχη Δαγκλή φέρνει με εισήγησή της προς συζήτηση ( που έχει ήδη αναβληθεί μια φορά) το θέμα που έχει ανακύψει ζητώντας παράλληλα από το Σώμα:
Να καταδικάσει το γεγονός της λήψης απόφασης για κατάτμηση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, χωρίς την πρότερη ενημέρωση των πολιτών,
Να ζητήσει ο Δήμος Κέρκυρας να μείνει ως έχει, απαιτώντας από το κεντρικό κράτος να του απονεμηθούν οι πόροι που του αναλογούν,
Να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές προς όφελος των δημοτών και
Να ενισχυθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και μέτρα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης.

 

Μας ταπεινώνουν…
Στην εισήγησή της η κα. Δαγκλή κάνει λόγο για ταπείνωση και απαξίωση που έχει υποστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και για προωθούμενες αλλαγές που δεν είναι καθόλου αθώωες ή τυχαίες. Και αναρωτιέται: «Επιπροσθέτως δημιουργεί εντύπωση η προχειρότητα τόσο της εξαγγελίας όσο και της επιχείρησης να τεθεί σε ισχύ η νέα χωροταξική μεταρρύθμιση. Με ποια αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει τους τρεις Δήμους στην Κέρκυρα; Που είναι η έκθεση που να εξηγεί τη λογική των νέων διοικητικών ορίων ; Πως πρέπει να προσδιοριστούν οι νέες έδρες των νέων Δήμων; με ποιο προσωπικό, με τι μηχανολογικό εξοπλισμό και ποιους πόρους θα αντεπεξέλθουν οι νέοι Δήμοι;
Με ποιους άραγε διαβουλεύτηκαν και έκαναν άκριτες ανακοινώσεις ;;».

 

Η εισήγηση Δαγκλή
Ολόκληρη η εισήγηση έχει ως εξής:
«Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που απασχολεί εσχάτως, έντονα, την τοπική κοινωνία της Κέρκυρας είναι η νέα χωροταξία του Καλλικράτη, με δημοσιεύματα αλλά και επίσημες ανακοινώσεις – δια στόματος Υπουργών – να θέλουν τη δημιουργία τριών Δήμων στο νησί.
Μάλιστα έχουν διαρρεύσει και λεπτομέρειες, με σενάρια όμως που επιδέχονται αλλαγών ως προς τα όρια αλλά και τις διοικητικές έδρες αυτών.
Δυστυχώς, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει παραμείνει απλός θεατής σ’ αυτό το θέμα, ενώ θα έπρεπε να έχει λόγο, αφού η παρέμβαση γίνεται εντός των χωρικών ορίων της. Και θα έπρεπε να είχε γίνει μια συνεργασία με το Δήμο της Κέρκυρας προκειμένου είτε να στηρίξουμε μια απόφαση του ΟΤΑ είτε να δράσουμε υποστηρικτικά στις όποιες διεκδικήσεις του.
Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου, προκειμένου να καταλάβουμε όλοι πόσο σημαντική θα ήταν η αλλαγή αυτή για την Κέρκυρα.
Αυτήν την στιγμή ο Δήμος Κέρκυρας είναι ο δέκατος μεγαλύτερος δήμος στην Ελλάδα με πληθυσμό 113.000 κατοίκους και ανάλογα οφέλη από την κεντρική εξουσία. Παρά ταύτα, λόγω της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, και εμείς ως Περιφέρεια ζούμε την πλήρη ταπείνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την απαξίωση του θεσμού.
Πολύ φοβάμαι ότι οι όποιες αποφάσεις του κράτους, ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν θα περιοριστούν μόνο στο χωροταξικό των Δήμων αλλά θα επεκταθούν και σε άλλα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.
Έχω παρακολουθήσει τις αποφάσεις του κεντρικού οργάνου της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, δηλαδή της ΚΕΔΕ, διαπιστώνω ότι υπάρχει πληθώρα αιτημάτων όπως απονομή των παρακρατηθέντων πόρων, παύση της απόλυσης/κινητικότητας των υπαλλήλων των Δήμων κ.α. αλλά πουθενά δεν έχει τεθεί ζήτημα χωροταξικής αλλαγής. Και το λέω αυτό, διότι πιθανή αλλαγή των διοικητικών ορίων, συνεπώς κατάτμηση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, ενδεχομένως θα μειώσει την ισχύ του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, θα του στερήσει την οιαδήποτε διεκδικητική ικανότητα την οποία έχει ένας κραταιός και μεγάλος Δήμος και το σημαντικότερο, που δεν έχει γίνει ευρέως γνωστό, θα του στερήσει πολύτιμους ευρωπαϊκούς πόρους από τα προγράμματα κοινωνικής ευαισθησίας.
Για να γίνω περισσότερο λεπτομερής, τα κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί – απαραίτητες δομές για την καθημερινότητα των πολιτών – δεν μπορούν να τύχουν χρηματοδότησης, παρά μόνο σε Δήμους με πληθυσμό άνω των 70.000 κατοίκων.
Μέχρι στιγμής ο Δήμος Κέρκυρας πληροί αυτά τα κριτήρια και τυγχάνει της ανάλογης χρηματοδοτήσεως. Αύριο, αν τελικά συμβεί η διοικητική αυτή αλλαγή ορίων τι άραγε θα γίνει; Ποια η τύχη των κοινωνικών δομών και συνεπώς ποια η τύχη των δημοτών που ωφελούνται; Πολύ φοβάμαι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ότι η χωροταξική αλλαγή που επιχειρείται δεν είναι καθόλου αθώα ή τυχαία.
Επιπροσθέτως δημιουργεί εντύπωση η προχειρότητα τόσο της εξαγγελίας όσο και της επιχείρησης να τεθεί σε ισχύ η νέα χωροταξική μεταρρύθμιση. Με ποια αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση επιχειρεί να εφαρμόσει τους τρεις Δήμους στην Κέρκυρα; Που είναι η έκθεση που να εξηγεί τη λογική των νέων διοικητικών ορίων ; Πως πρέπει να προσδιοριστούν οι νέες έδρες των νέων Δήμων; με ποιο προσωπικό, με τι μηχανολογικό εξοπλισμό και ποιους πόρους θα αντεπεξέλθουν οι νέοι Δήμοι;
Με ποιους άραγε διαβουλεύτηκαν και έκαναν άκριτες ανακοινώσεις ;;
Για αυτούς τους λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι είμαι πολύ επιφυλακτική απέναντι στην νέα επιχειρούμενη κατάτμηση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας. Παρά το γεγονός ότι τάχθηκα υπέρ των περισσοτέρων του ενός Δήμου στο ξεκίνημα του Καλλικράτη, φρονώ ότι κάτι τέτοιο θα είχε τύχη μόνο αν είχε εκπονηθεί επιστημονική μελέτη που να καταδεικνύει, πέραν πάσης αμφιβολίας, τόσο τη χρησιμότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος, όσο και την ακριβή εφαρμογή της (όρια, χρηματικούς και ανθρώπινους πόρους κ.α.).
Όσον αφορά τη συμπεριφορά της κυβέρνησης έναντι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούσα αυτοδιοικητικό στέλεχος, θέλω να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι οι διαχρονικές διεκδικήσεις για αποκέντρωση και ανεξαρτησία έχουν καταστεί γράμμα κενού περιεχομένου. Εξαντλούμαστε σε συζητήσεις για χωροταξικά και άλλα δευτερεύοντα ζητήματα και αφήνουμε την ουσία, η οποία είναι πόροι, αρμοδιότητες και λιγότερο κεντρικό κράτος. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σχεδιάστηκε με συγκεκριμένο στόχο , να προχωρήσει η χώρα στη ριζική αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με λιγότερους και ισχυρότερους δήμους, με αιρετές περιφέρειες, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πόρους, αλλά και με πρωτόγνωρους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας στα οικονομικά τους. Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» σχεδιάστηκε για να επιτευχτεί η μεγαλύτερη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, η μεγαλύτερη αποκέντρωση που θα γινόταν ποτέ στη χώρα μας. Η χώρα μας έτσι θα αποκτούσε μια νέα προοπτική. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν έγινε !!
Και για να καταλήξω, φρονώ ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να έχουν τη συναίνεση του κόσμου και την πλήρη ενημέρωση των εκλεγμένων οργάνων, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δήμαρχου, του Περιφερειακού Συμβουλίου και του Περιφερειάρχη. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, όταν λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του λαού, τα αποτελέσματα δεν είναι καλά.

Προτείνω το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει απόφαση για το θέμα:
να καταδικάσει το γεγονός της λήψης απόφασης για κατάτμηση του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας, χωρίς την πρότερη ενημέρωση του κερκυραϊκού λαού,
να ζητήσει ο Δήμος Κέρκυρας να μείνει ως έχει, απαιτώντας από το κεντρικό κράτος να του απονεμηθούν οι πόροι που του αναλογούν,
να συνεχίσουν να λειτουργούν οι κοινωνικές δομές προς όφελος των δημοτών και
να ενισχυθεί ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αρμοδιότητες, πόρους και μέτρα προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης».

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ