Πριν δημοσιοποιηθεί η «ελληνική» κρίση, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή , ενέκρινε πακέτο κρατικών εγγυήσεων για τους «ενδεείς» τραπεζίτες αξίας 28 δις ευρώ, κατά πολύ μεγαλύτερο απ’ το 10% του ΑΕΠ της χώρας. (Ν. 3723 ΦΕΚ 250- 9 Δεκεμβρίου ΕΚ 2008).

Πάνω στην κρίση και με το πακέτο «στήριξης» σε λειτουργία, δηλαδή το Λαό στο σφαγείο, η κυβέρνηση του Γιωργάκη έτρεξε να εγκρίνει νέες κρατικές εγγυήσεις για τις τράπεζες ύψους 15 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό που ξεπερνούσε το 5% του ΑΕΠ (Παπανδρέου: -Ν.3845 ΦΕΚ 65 6 Μαΐου 2010 – 15 δις ευρώ).

Στη συνέχεια και ενώ ο Λαός μας βρίσκονταν στην πρέσα της οικονομικής εξαθλίωσης, η κυβέρνηση Παπανδρέου ενέκρινε και τρίτο πακέτο κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες, ύψους 10 δις ευρώ ( Ν. 3864 ΦΕΚ 119 21 Ιουλίου 2010).

Και βέβαια η βοήθεια προς φτωχούς τραπεζίτες από την κυβέρνηση του Παπανδρέου δεν σταματάει εδώ! Την ώρα που ο Παπακωσταντίνου ο επονομαζόμενος και καρμανιόλας και στη συνέχεια ο διάδοχός του Μπένυ ο υπέρβαρος, κόβουν λαιμούς, χέρια και πόδια, μισθωτών , εργατών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων, ενέκριναν άλλα τρία πακέτα κρατικών εγγυήσεων συνολικού ύψους 85 δις ευρώ!!! (Ν. 3672148 3 Σεπτεμβρίου 2010 – 25 δις ευρώ – Ν. 3965 ΦΕΚ 113 18 Μαΐου 2011 – 30 δις ευρώ – Πρ Νομ Περ. ΦΕΚ 203 14 Σεπτεμβρίου 2011- 30 δις ευρώ !!!)

Με φροντίδα πάντα τους τραπεζίτες και την Ελλάδα να ετοιμάζεται να μπει στο «κομμωτήριο» για το περιβόητο κούρεμα για την λεγόμενη αναδιάρθρωση του χρέους της και εν μέσω μία δραματικής ύφεσης, η κυβέρνηση του Τραπεζίτη και μέλους της αμερικάνικης Λέσχης Trillateral Commission Παπαδήμου, προχώρησε στην έγκριση και νέου πακέτου κρατικών εγγυήσεων για τις τράπεζες ύψους 30 δις ευρώ (Ν. 4031 ΦΕΚ 256 – 9 Δεκεμβρίου 2011 – 30 δις ευρώ).

Έτσι το σύνολον των κρατικών εγγυήσεων που έλαβαν οι τραπεζίτες, έφθασε στα 168 δις ευρώ. Πέρα απ’ αυτό με βάση τη συμφωνία για το PSI η Ελλάδα θα παράσχει άλλα 50 δις ευρώ από τα 130 δις ευρώ του δεύτερου πακέτου στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Δηλαδή με μια απλή πρόσθεση το σύνολο εγγυήσεων και ποσών σε ευρώ δανικών και αγύριστων που παράσχει το κράτος στις τράπεζες ανέρχεται στα 218 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, σχεδόν, στο 100% του ΑΕΠ της χώρας.

Είναι απολύτως κατανοητή η σιωπή των συστημικών έντυπων και κυρίως ηλεκτρονικών ΜΜΕ που επικρατεί γύρω από αυτό το σκάνδαλο των σκανδάλων αφού δεν υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή χώρα ή ακόμα και σ’ ολόκληρο τον πλανήτη που το κράτος να έδωσε σε ρευστό και εγγυήσεις σε τράπεζες σχεδόν στο 100% του ΑΕΠ της!

Και όμως παρά τα συντριπτικά αυτά στοιχεία εξακολουθούν να ισχυρίζονται οι οικονομικοί εγκέφαλοι των τηλε-πάνελ, καθηγητάδες κολλητοί των υπουργείων και κυρίως των τραπεζιτών – με το αζημίωτο πάντα – ότι η κρίση δεν είναι τραπεζική… Όταν στην Ισπανία, όπου κατά γενική αποδοχή η κρίση είναι τραπεζική, το πακέτο στήριξης για τη σωτηρία των εκεί τραπεζών που εγκρίθηκε πρόσφατα, μόλις φθάνει στα 100 δις ευρώ…

Αξίζει όμως να δούμε πως την… κουτσοβολεύουν μέσα στην κρίση τα στελέχη των ευαγών τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία στηρίζονται με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις οι οποίες προέρχονται από τη συνεχή αναγκαστική αιμορραγία του Ελληνικού λαού:

Το μεγάλο λοιπόν φαγοπότι «μισθών και δώρων» στην Εθνική κατανέμεται ως εξής: Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, λαμβάνει 270 χιλιάδες ως καθαρή αμοιβή και 370 χιλιάδες υπό την μορφή bonus δηλαδή 640 χιλιάδες ευρώ. Οι απολαβές του αντιπροέδρου ανέρχονται σε 230 χιλιάδες και μαζί με το bonus στις 600 χιλιάδες ευρώ.

-Οι γενικοί διευθυντές λαμβάνουν βασικές απολαβές 250, 170 και 180 χιλιάδες αντίστοιχα ενώ μαζί με τα bonus θα φθάσουν τις 350 με 400 χιλιάδες ευρώ. Τα συνολικά bonus σε 16 άτομα αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα πληρώνονται ασφάλιστρα στην διοίκηση τον χρόνο από 5 χιλιάδες ευρώ έως 28 χιλιάδες ευρώ. –

-Περίπου στα 3 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι βασικές απολαβές του ΔΣ της Alpha Bank ωστόσο κατά καιρούς διανέμονται πολλά stock options (περί τα 2,9 εκατ μετοχές, οι οποίες μοιράζονται σε 245 στελέχη). Με δεδομένο ότι στο παρελθόν είχαν ασκηθεί δικαιώματα 1,8 εκατ μετοχών σε τιμή 20,6, δηλαδή περίπου 30 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι λόγω της κρίσης και του νόμου δεν θα διατεθούν stock options. –

-Στην Eurobank ο πρόεδρος 164 χιλιάδες ευρώ και bonus 250 χιλιάδων ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος 135 χιλιάδες ευρώ βασικές αποδοχές και bonus 770 χιλιάδων ευρώ, ενώ οι αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι εμφανίζουν βασικές αποδοχές 135 χιλιάδες και bonus 650 χιλιάδες. Στους γενικούς διευθυντές τα bonus φθάνουν τις 150 με 180 χιλιάδες ευρώ. Επίσης έχουν δοθεί και stock options 456 χιλιάδες μετοχές και 354 χιλιάδες σε κάθε ένα από τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους.

-Στην Πειραιώς ο πρόεδρος λαμβάνει 1,98 εκατ. ευρώ το χρόνο βασικό μισθό και 1,15 εκατ. έκτακτα, δηλαδή σύνολο περίπου 3,2 εκατ ευρώ. Επίσης διαθέτει και πρόγραμμα συνταξιοδότησης 22 εκατ. ευρώ. Στέλεχος της κορυφής της διοικητικής πυραμίδας, λαμβάνει βασικές αποδοχές 870 χιλιάδες ευρώ και bonus 530 χιλιάδες ευρώ.

Και τελειώνουμε με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας , Προβόπουλο που δεν χρειάζεται ανακεφαλοποίηση αυτός για να απολαμβάνει πολύ υψηλότερες αμοιβές ακόμα και από τον κεντρικό τραπεζίτη των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκε! Ο μισθός του Προβόπουλου λοιπόν αγγίζει τα 4.051.049 ευρώ το χρόνο!!! Χωρίς να έχει κανένα απολύτως δικαίωμα η Ελληνική κυβέρνηση να του μειώσει το μισθό για τον απλούστατο λόγο ότι η κατ’ όνομα Τράπεζα της Ελλάδος δεν διέπεται από κανένα Ελληνικό νομικό καθεστώς!!! Πόσο πληγώνουν την Μπανανία όταν την εξομοιώνουν με την Ελλαδίτσα… Εκεί την κατάντησαν οι δολοφόνοι-σωτήρες της…

Κλείνοντας με την πικρή αλήθεια ότι και το τωρινό ξεζούμισμα που μας ξανά κάνουν προκειμένου να μας δώσουν τη δόση (νοιώθω τοξικομανής) στην«ανακεφαλοποίηση» μιας άγνωστης κατεύθυνσης θα ξανά πάει! Γλυκαίνοντας το «χάπι» λέγοντας ότι οι τράπεζες θα ρίξουν ζεστό χρήμα στην αγορά! Η αγορά που «πεινάει» δάνεια βλέπει, οι τραπεζίτες όμως που γνωρίζουν, θα το ξανά διοχετεύσουν εκεί που τους συμφέρει…

*Τραγούδι… Στίχοι-Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ