Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με το ζήτημα της μετακίνησης των μαθητών.

Το πλήρες κείμενο:

Με πλήρη κατάρρευση απειλούν το σύστημα των μαθητικών μεταφορών οι επιλογές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Με πρόσχημα τον εξορθολογισμό περικόπτει δραματικά τις δαπάνες προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης.

Δεν έφτασε ότι σήμερα οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά στους μεταφορείς και παρά την μείωση κατά 17% στα κόμιστρα. Δεν έφτασε που η υπ’ αρ.35415/28.7.2011 ΚΥΑ καταργεί το δικαίωμα χιλιάδων μαθητών που η κατοικία τους έως την έδρα του σχολείου τους είναι μεγαλύτερη από την οριζόμενη 1200 μέτρα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 2500 μέτρα για μαθητές Γυμνασίων και 4000 μέτρα για μαθητές Λυκείων, ΕΠΑΛ,ΕΠΑΣ. Αυτό το διάστημα οι νέες πιο οδυνηρές περικοπές, αναγκάζουν σε ολοκληρωτικό επανασχεδιασμό την κυβέρνηση στο θέμα των μεταφορών, που με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στις 5-9-2012 (ΦΕΚ Α΄171) επαναφέρει την αρμοδιότητα στην Περιφέρεια. Αυτή με τη σειρά της, δίνει προσωρινή λύση με την ανανέωση των περσινών συμβάσεων, αφού οι συμβάσεις που επιδίωξαν να κάνουν οι δήμοι όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης» στην πλειοψηφία τους δεν τελεσφόρησαν λόγω των χαμηλών προσφορών στα κόμιστρα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποιεί το λαό τους μαθητές και τους εργαζόμενους ότι πολύ σύντομα τα αδιέξοδα στην διαχείριση του προβλήματος θα μεγαλώσουν, αφού τελικός στόχος είναι να μετακυλιστεί και αυτή η ευθύνη του κράτους στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών. Είναι ενδεικτικές οι τοποθετήσεις του κ. Περιφερειάρχη στις επίμονες ερωτήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο πρόσφατο περιφερειακό συμβούλιο, για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο αμέσως επόμενο διάστημα αν δεν δοθούν τα απαιτούμενα κονδύλια.. «… Θα σταματήσουν οι μεταφορές…» «…Ο καθένας όπως μπορεί να μεταφέρεται…» «..πηγαίνετε να πείσετε εσείς τους μεταφορείς να μεταφέρουν τα παιδιά…». (Παλαιότερα είχε μιλήσει και για το ενδεχόμενο σύναψης δανείου!!! ) Αυτά και άλλα τέτοια αποκαλυπτικά φανερώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο πρόσφατο Π. Συμβούλιο (29/9/2012) κατήγγειλε τον εμπαιγμό και την μεθόδευση, βήμα-βήμα να φορτωθούν και οι μαθητικές μεταφορές στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών και πρότεινε το παρακάτω πλαίσιο που απορρίφθηκε από το Π.Σ.

* Να υπάρξει αποκλειστικά δημόσιο – δωρεάν – ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των μαθητών, με εξειδικευμένους οδηγούς – συνοδούς . Να καταργηθεί η ΚΥΑ35415/28.7.2011.

* Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα και ώρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του τη νέα χρονιά. Να μην δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών του

* Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία με κρατική ευθύνη.

* Να υπάρξει απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων. Κατάργηση του ΦΠΑ για τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία

* Επινοικίαση ξενοδοχείων και καταλυμάτων, για την στέγαση και κονδύλια για την σίτιση των νεοδιοριζόμενων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών των 600 ευρώ,

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα όχι μόνο για το που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα , αλλά και για το που οδήγησε τελικά η πολυδιαφημισμένη «αποκέντρωση αρμοδιοτήτων»,από τις δυνάμεις του Ευρωπαϊκού τόξου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ) προκειμένου το κράτος να εξοικονομεί κονδύλια για να τροφοδοτεί την ανταγωνιστικότητα.

Καλεί επίσης τους εργαζόμενους, τους γονείς , τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, να απαντήσουν άμεσα και δυναμικά στη νέα πρόκληση και να διεκδικήσουν το παραπάνω πλαίσιο αιτημάτων χωρίς να υποτιμούν ότι η ριζική λύση και σε αυτό το λαϊκό πρόβλημα βρίσκεται στην ανάπτυξη σκληρών ταξικών αγώνων για να οικοδομήσουν την δική τους λαϊκή εξουσία, για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ