alt

alt

Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των 21 αγνοούμενων μεταναστών που ναυάγησαν 30 ναυτικά μίλια δυτικά της Κέρκυρας. Την ίδια ώρα η ΕΛΑΣ συνέλαβε στην Αθήνα και τρίτο αλλοδαπό με την κατηγορία του διακινητή. Η περιπέτεια των 263 μεταναστών (ο αριθμός πάντως δεν είναι επίσημος, αλλά σύμφωνα με δηλώσεις των ιδίων) ξεκίνησε αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, όταν από το πλοίο που τους μετέφερε, ένα ξύλινο σκάφος μήκους 35 περίπου μέτρων, μεταδόθηκε σήμα SOS. Την ώρα εκείνη, έπνεαν ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-7 Μποφόρ και, σύμφωνα με μαρτυρίες των ναυαγών, το σκάφος κόπηκε στα δύο και βούλιαξε. Κοντά βρισκόταν το φορτηγό πλοίο «Memontum Scan» με ολλανδική σημαία το οποίο έσπευσε σε βοήθεια και με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του πληρώματός του, κατόρθωσε και περισυνέλεξε 221 άτομα ενώ παράλληλα ειδοποίησε το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Αμέσως ξεκίνησε γιγαντιαία προσπάθεια εντοπισμού των ναυαγών, οι οποίοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συνεπιβατών τους, ανέρχονται σε 21 μετανάστες.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι διασωθέντες αλλοδαποί είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν, Συρίας, Ιράκ και Ιράν.  Το βυθισθέν ξύλινο, υπό σημαίας Τουρκίας, σκάφος , είχε εκκινήσει τον πλου του από παράλια περιοχή της Τουρκίας. Η επιβίβαση των παράνομων μεταναστών σε αυτό, κατά δήλωσή τους, έγινε σε σημείο της Δυτικής Ελλάδας.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συνεχίζεται με τη συμμετοχή Πλωτού Περιπολικού Λ.Σ. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης Λ.Σ., Ε/Π της Πολεμικής Αεροπορίας και Φ/Γ πλοίου.

Βοήθησαν όλοι…

alt

Στην Κέρκυρα, άμεση ήταν η κινητοποίηση των τοπικών αρχών αλλά και εθελοντικών οργανώσεων. Το Παράρτημα Κέρκυρας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης αλλά και του Ερυθρού Σταυρού, έσπευσαν στην προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων στο νέο λιμάνι για να παράσχουν βοήθεια στη μεταφορά των μεταναστών από το πλοίο στην ξηρά αλλά και στη διανομή τροφίμων και ρουχισμού για να καλύψουν τις πρώτες ανάγκες των ταλαιπωρημένων συνανθρώπων μας. Μεγάλο μέρος του ρουχισμού που δόθηκε συγκεντρώθηκε από τους Πρόσκοπους της Κέρκυρας που είχαν συγκεντρώσει για φιλανθρωπικούς σκοπούς οι Πρόσκοποι της Κέρκυρας. Τον ρουχισμό αυτό παρέλαβε και προώθησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
alt

Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Χρ. Σκούρτης και ο δημαρχών αντιδήμαρχος Τ. Καρύδης, που συντόνιζαν τις προσπάθειες για παροχή πρώτης βοήθειας και διευκολύνσεων, ενώ στελέχη του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ διέθεσαν όλες τις δυνάμεις τους για παροχή αρωγής.
Οι μετανάστες έχουν μεταφερθεί στο ξενοδοχείο Αλέξανδρος, όπου διαμένουν έως ότου οι αρμόδιες αρχές τους επαναπροωθήσουν στις πατρίδες τους, ενώ υπάρχουν και μερικοί που βρίσκονται για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Βοήθεια και από την εκκλησία

Με απόφαση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, η τοπική Εκκλησία θα προσφέρει για τις επόμενες δύο ημέρες το φαγητό στους λαθρομετανάστες που βρέθηκαν στην Κέρκυρα, μετά από το ναυάγιο. Η τοπική Εκκλησία βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για οποιαδήποτε άλλη συνδρομή θα της ζητηθεί.

Συνελήφθη ακόμη ένας διακινητής

alt

Την ίδια ώρα προκύπτει η συμμετοχή, ως διακινητή, ενός επιπλέον αλλοδαπού, ο οποίος σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη στην Αθήνα, κατόπιν προφορικής εντολής αρμόδιου Εισαγγελέα και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιόν του κατά την αυτόφωρη διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν συλληφθεί δύο άτομα κατά τον κατάπλου του ολλανδικού πλοίου στο λιμάνι της Κέρκυρας, ως διακινητές των μεταναστών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι τουρκικής υπηκοότητας.

Πολιτικές αντιδράσεις 

«Στημένη κυβερνητική εισαγωγή λαθρομεταναστών στην Κέρκυρα» κάνει λόγο η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΛΑΟΣ και συνεχίζει: «Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα αποδείχθηκαν κούφιες οι μεγαλοστομίες Παπουτσή στη Βουλή για δήθεν πρόθεση της κυβερνήσεως να πατάξει την λαθρομετανάστευση. Ήδη ο Πρόεδρος του Λαϊκού Ορθοδόξου Συναγερμού, από το πρωΐ της Κυριακής, έχει επικοινωνήσει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επί του θέματος και ακολουθούν σχετικές ενέργειες».
Στον αντίποδα η Νομαρχιακή του ΚΚΕ ευχαριστεί τον καπετάνιο και το πλήρωμα του φορτηγού πλοίου με Ολλανδική σημαία που με αυταπάρνηση περισυνέλεξε τους μετανάστες λίγο πριν βυθιστεί το ξύλινο πλοίο στο οποίο είχαν στοιβαχτεί καθώς επίσης και τους αρμόδιους φορείς που έγκαιρα πήραν τα απαραίτητα μέτρα αντιμετώπισης των 241 διασωθέντων οικονομικών μεταναστών»
Η Νομαρχιακή του ΚΚΕ τονίζει ότι «οι περίπου 250 οικονομικοί μετανάστες βρέθηκαν στην Ελλάδα γιατί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την παρτίδα τους λόγω των πολέμων που κάνουν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ για την εκμετάλλευση των πετρελαίων και των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών που έχουν οι χώρες αυτές. Πολέμους που στηρίζει και η Ελλάδα με την συμμετοχή στρατιωτικών αποστολών στις χώρες αυτές.
Η μαζική μετανάστευση και προσφυγιά δεν αντιμετωπίζεται ούτε με δρακόντεια μέτρα φύλαξης των λιμανιών εξόδου προς την ΕΕ, ούτε με τον φράκτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση να κατασκευάσει στο Έβρο, ούτε εφαρμόζοντας την η Σένγκεν και τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ» της ΕΕ.
Η εφαρμογή του κανονισμού του Δουβλίνου, οι βάρβαρες συμφωνίες και οδηγίες της ΕΕ, που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ψήφισαν και εφαρμόζουν, η παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στον Frontex, μετατρέπουν τη χώρα σε εμπροσθοφυλακή της ΕΕ κατά των μεταναστών που η ΕΕ δεν επιθυμεί, την ώρα που ΕΕ και κυβερνήσεις συμβάλλουν με την πολιτική τους στην όξυνση του μεταναστευτικού φαινομένου.
Η μόνη λύση για τους συγκεκριμένους 241 οικονομικούς μετανάστες αλλά και στο πρόβλημα της συγκέντρωσης του μεγάλου αριθμού μεταναστών είναι να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να φτάσουν στις χώρες που επιθυμούν και να δοθεί πολιτικό άσυλο σε όσους το ζητήσουν».
 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ