alt

alt

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η τελετή ανάδειξης του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια σε επίτιμο δημότη του Δήμου Κερκυραίων, παρουσία του συνόλου των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων αλλά και του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Χαραλάμπους για το γάμο της κόρης του οποίου βρέθηκε στην Κέρκυρα ο Κύπριος πρόεδρος.Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο παλαιό γραφείο Δημάρχου στο κτίριο του Σαν Τζιάκομο. Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε “τα αισθήματα της χαράς και της συγκίνησης γα την τιμή που μου έχει κάνει ο Δήμος Κερκυραίων να με αναδείξει σε επίτιμο δημότη της Κέρκυρας”, ενώ στην αντιφώνησή του ο κ. Μικάλεφ δήλωσε: “Αποδίδουμε στο πρόσωπο του Δ. Χριστόφια την αγάπη του Κερκυραϊκού λαού. Ελπίζουμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες της Κύπρου και της κυβέρνησής του, ούτως ώστε όταν μας επισκεφθεί ξανά να μην υπάρχει διχασμός στο νησί, να έρθει ως ηγέτης της ενιαίας Κύπρου. Να επιλυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η σκληρή πραγματικότητα της τουρκικής εισβολής”.

Διαμαρτυρία λόγω Γάζας

Κατά την προσέλευση του Δ. Χριστόφια στο παλαιό Δημαρχείο, ομάδα Κερκυραίων που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Δημαρχείου διαμαρτυρήθηκαν με συνθήματα για τη στάση που κράτησε η Κύπρος απέναντι στη φλοτίλα της οργάνωσης “Ένα Καράβι για τη Γάζα”, η οποία δέχθηκε προ μερικών εβδομάδων τη δολοφονική επέμβαση των Ισραηλινών Δυνάμεων.
Η Κύπρος είχε εκδώσει απόφαση απαγόρευσης απόπλου πλοίων με προορισμό τη Γάζα από κυπριακά λιμάνια στις 28 Μαΐου, επειδή «δεν εισακούστηκε παράκληση της κυβέρνησης να αποφύγουν τη χρήση του εδάφους και των λιμανιών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αφετηρία ή ορμητήριο της εκδήλωσης τους».
Σε δηλώσεις του για τους Παλαιστίνιους και το δικό τους δράμα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη διαρκή στήριξη της Κύπρου και του ίδιου προσωπικά στον αγώνα τους για ελευθερία ενώ αναφερόμενος στους λόγους  για τους οποίους η Κύπρος διαχώρισε τη θέση της στην τελευταία επιχείρηση μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας έκανε λόγο για την εμπλοκή του τουρκικού παράγοντα στην υπόθεση.

“Ενωμένη Κύπρος” σημαίνει ελευθερία

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στο δράμα του Κυπριακού λαού που εξακολουθεί, 40 σχεδόν χρόνια από την εισβολή του Αττίλα, να ζει σε ένα νησί κομμένο στα δύο, υπογραμμίζοντας ότι η λέξη “ενωμένη Κύπρος” σημαίνει ελευθερία, κοινωνική δικαιοσύνη και αδελφοσύνη: Με τους Τουρκοκύπριους δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ξένες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διαχρονικό, και βεβαίως βάλαμε και εμείς το χεράκι μας, διάφορες αντιδραστικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Κύπρο μας οδήγησαν σε αυτή την τραγωδία η οποία είναι ανείπωτη. Το ότι περνούν καλά οι Ελληνοκύπριοι όπως κάποιοι λένε στο διεθνή χώρο, δεν σημαίνει τίποτα για μας. Υπάρχει κάτι που δεν μετριέται με τα λεφτά και αυτό το κάτι το οποίο δεν έχει απλώς αξία, δεν μετριέται με τα χρήματα, είναι η Ελευθερία. Την ίδια ώρα βεβαίως κατανοούμε ότι η λύση θα είναι ένας συμβιβασμός που θα στηριχθεί σε βασικές αρχές και θα είναι αξιοπρεπής. Για αυτό αγωνιζόμαστε”, τόνισε ο κ. Χριστόφιας.«Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου για την τιμή, για τα καλά σας λόγια και για την υποδοχή που μας επιφυλάξατε στο πανέμορφο νησί σας και την ιστορική πόλη σας. Θεωρώ ότι αυτή η διάκριση αντανακλά τη βαθιά εκτίμηση όλων σας, αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την Κύπρο και το λαό της και δηλώνει την αντοχή και τη συνέχεια των ακατάλυτων ιστορικών δεσμών της Κύπρου με την Ελλάδα, του Κύπριου με τον Κερκυραίο. Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλων των Κυπρίων για τη διαχρονική στήριξη και συμπαράστασή σας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε ακόμα ότι η πόλη της Κέρκυρας, αλλά και ολόκληρο το νησί «αποτελεί μια αστείρευτη πηγή δημιουργίας πολιτισμού, κάτι το οποίο εύκολα εισπράττει ο κάθε επισκέπτης και θαυμαστής του νησιού».
Αναφέρθηκε επίσης και στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Κέρκυρας και πρόσθεσε ότι «δεσμοί αναδεικνύονται μέσα από προσωπικότητες όπως ο Κυπροκερκυραίος Θωμάς Φλαγγίνης, ιδρυτής του Φλαγγινιακού Φροντιστηρίου στη Βενετία όπου σπούδαζαν δωρεάν νέοι, κατά προτεραιότητα από την Κέρκυρα και την Κύπρο, η Αδαμαντινή Γονέμη, κυπριακής καταγωγής μητέρα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, ο Επαμεινώνδας Φραγκούδης και τόσοι άλλοι».
«Και η προσφορά των Κερκυραίων προς την Κύπρο σημαντικότατη αφού εκδηλώνεται ακόμη και με παρουσία στις δύσκολες για την Κύπρο ημέρες του 1974, αλλά και σήμερα που πολλοί Κερκυραίοι νέοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία στην Κύπρο. Την ίδια ώρα πολλοί Κύπριοι φοιτητές επιλέγουν την Κέρκυρα για τις ανώτερές τους σπουδές στο σημαντικού κύρους Ιόνιο Πανεπιστήμιο» είπε.
Αυτό, όμως, που θα δένει αιώνια και βαθύτατα την Κέρκυρα με την Κύπρο, σημείωσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας «είναι ο πολιούχος και προστάτης Άγιος της πόλης σας. Της πόλης μας: Ο Άγιος Σπυρίδωνας».

Στόχος ζωής

Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου αποτελεί στόχο ζωής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όπως ο ίδιος τόνισε σήμερα κατά την τελετή ανακήρυξής του στην Κέρκυρα, και υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι ξεκάθαρος «λύση που θα απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό και θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία».
«Μια λύση που θα αποκαθιστά και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων» είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Χριστόφιας.
Τόνισε ακόμα ότι η λύση του Κυπριακού «θα επιτευχθεί στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979 μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, και των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Οι Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προβλέπουν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους με μια μόνη και αδιαίρετη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μια και μόνη ιθαγένεια’.
Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «πάνω σε αυτή τη βάση ξεκινήσαμε τις απευθείας συνομιλίες τον Σεπτέμβριο του 2008 με τον τότε ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας».
Με τον κ. Ταλάτ, είπε «συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η λύση θα αποτελεί προϊόν συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, και θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα».
«Σήμερα στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας βρίσκεται ο κ. Έρογλου. Από την πλευρά μας καταστήσαμε σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν πάνω στην ίδια βάση και μέσα στο ίδιο πλαίσιο που διεξάγονταν, και από το σημείο που φτάσαμε με τον προηγούμενο συνομιλητή» είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και υπογράμμισε ότι «για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση αναμένουμε από την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την Άγκυρα να δείξουν δείγματα γραφής στην πράξη ότι, όντως, δεσμεύονται από το συμφωνημένο πλαίσιο».
«Τα συνθήματα της τουρκικής και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας περί λύσης μέχρι το τέλος του χρόνου θα αποδειχθούν συστατικό ενός επικοινωνιακού παιγνιδιού απόδοσης ευθυνών εάν δεν συνοδεύονται με δημιουργικές και λογικές προτάσεις και θέσεις στο τραπέζι των συνομιλιών» σημείωσε και τόνισε ότι «αναμένουμε με υπομονή να αποδείξει η τουρκική πλευρά- Άγκυρα και τουρκοκυπριακή ηγεσία- ότι περνά από τα συνθήματα στη δημιουργική πράξη».

altΜε το Νομάρχη

Αργότερα, ο πρόεδρος της Κύπρου συναντήθηκε και με το Νομάρχη Κέρκυρας Στ. Πουλημένο στο περιθώριο του επίσημου γεύματος που του παρέθεσε ο Σύλλογος Κυπρίων «Ευαγόρας» στο ξενοδοχείο Kerkyra Golf.  Ο κ. Πουλημένο δώρισε στον κ. Χριστόφια το δίτομο έργο του Διονύσιου Σολωμού “Τα Κερκυραϊκά” ενώ ο Πρόεδρος της Κύπρου δώρισε στο Νομάρχη ένα αντίγραφο από το αρχαίο πλοίο της Κερύνειας.
 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ