alt

altΜε έγγραφό τους προς τη ΔΕΗ οι κάτοικοι των Γαζατίκων διαμαρτύρονται διότι επί σειρά ετών γίνονται αποδέκτες υποσχέσεων για μετεγκατάσταση του υποσταθμού χωρίς αποτέλεσμα. Προειδοποιούν δε ότι θα συνεχίσουν ν’ αντιδρούν μέχρι να φύγει ο υποσταθμός από την περιοχή.

Η αγανάκτηση των κατοίκων ξεχείλισε μετά από έγγραφο της ΔΕΗ που υποστηρίζει ότι η μετεγκατάσταση, για την οποία είχε δεσμευτεί η Επιχείρηση προ ετών, δεν κατέστη δυνατή εξαιτίας της μη τήρησης από πλευράς κατοίκου της περιοχής για παραχώρηση του οικοπέδου του.
«Σας χάρισε ο Δήμος Φαιάκων 8 στρέμματα, απαλλοτριώστε και κάποιο κομμάτι ακόμα και προχωρήστε» απαντούν οι κάτοικοι, εξηγώντας ότι ο συγκεκριμένος κάτοικος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, εξαιτίας λευχαιμίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι: Η σωρεία κρουσμάτων λευχαιμίας και καρκίνου στην ευρύτερη περιοχή των Γαζατίκων, που έχει στοχοποιήσει ως υπεύθυνο τον υποσταθμό της ΔΕΗ εκεί. 

Η επιστολή του Συλλόγου Γαζατίκων

Ολόκληρη η επιστολή του συλλόγου Γαζατίκων προς τη ΔΕΗ ΑΕ έχει ως εξής:

«Κατ’ αρχήν θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που μπήκατε στον κόπο να απαντήσετε στο έγγραφό μας, έστω και μετά την πάροδο τριμήνου. Θα περιμέναμε όμως μια πιο υπεύθυνη στάση από μέρους σας, όσον αφορά το θέμα της μετεγκατάστασης του παράνομου Υ/Σ Γαζατίκων και όχι Αγίου Βασιλείου όπως εξακολουθείτε να τον αποκαλείτε, αφού εσείς προσωπικά ήσασταν ένας από τους πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΗ Α.Ε. που πριν από πέντε περίπου χρόνια παρουσία και του τότε Υπουργού Ανάπτυξης, κ. ΣΙΟΥΦΑ, κατά την τελετή των εγκαινίων της διασύνδεσης του καλωδίου των 150ΚV με την απέναντι ηπειρωτική ακτή δεσμευτήκατε για την μετεγκατάσταση του ήδη παράνομου Υ/Σ σε βάθος πενταετίας (σχετικά Δελτία Τύπου).
Δυστυχώς σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τότε μέχρι και σήμερα δεν προβήκατε σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την μετεγκατάσταση του παράνομου Υ/Σ , γεγονός που αποδεικνύεται και από το περιεχόμενο του από 7-5-2010 εγγράφου σας καθώς δεν υπάρχει πουθενά αναφορά περί των ενεργειών σας προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά προσπαθείτε και πάλι να μεταθέσετε τις ευθύνες που έχετε αποκτήσει με την απραξία από μέρους σας των τελευταίων ετών στις πλάτες των κατοίκων του συνοικισμού Γαζατίκων οι οποίοι βρίσκονται και πάλι να απειλούνται, όπως και τότε, από την ΔΕΗ Α.Ε. σαν να μην έχει περάσει ούτε μια ημέρα.

Τότε απειλούμαστε ότι έπρεπε να δεχτούμε να γίνει η διασύνδεση του καλωδίου με τον Υ/Σ διότι υπήρχε κίνδυνος να μείνει η Κέρκυρα χωρίς ρεύμα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Πράγματι η διασύνδεση πραγματοποιήθηκε με την προϋπόθεση όμως της μετεγκατάστασης του Υ/Σ σε βάθος πενταετίας. Σήμερα απειλούμαστε και πάλι ότι αν δεν γίνουν κάποιες απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπως λέτε, στον παράνομο Υ/Σ Γαζατίκων, ο οποίος ήδη θα έπρεπε να είχε μετεγκατασταθεί, χρηματικού ύψους περίπου 150.000 ευρώ σύμφωνα με δήλωση στελέχους σας, υπάρχει και πάλι ο κίνδυνος να μείνει η Κέρκυρα χωρίς ρεύμα.
Μα πως είναι δυνατόν να προγραμματίζετε να δαπανήσετε ένα τέτοιου ύψους χρηματικό ποσό για την αποκατάσταση ζημιών σε ένα παράνομο Υ/Σ ο οποίος έχει εγείρει και συνεχίζει να εγείρει μεγάλες αντιδράσεις από τους κατοίκους και να μην λέτε ούτε λέξη περί μετεγκατάστασης του στο ήδη παραχωρηθέν από τον Δήμο Φαιάκων αγροτεμάχιο οκτώ περίπου στρεμμάτων από πενταετίας, το οποίο αν δεν σας ήταν αρκετό μπορούσατε να απαλλοτριώσετε όσο ακόμα κρίνατε από τα γειτονικά αγροτεμάχια, και να μην μπαίνετε στην διαδικασία των φθηνών δικαιολογιών ότι για όλα φταίει ο ιδιώτης κάτοικος της περιοχής μας ο οποίος δεν προσήλθε για την υπογραφή του συμβολαίου παραχώρησης του αγροτεμαχίου του, αν και αρχικά ήταν θετικός σε αυτό με το προσύμφωνο που είχε υπογράψει. Προφανώς δεν ψάξατε να μάθετε για πιο λόγο δεν προσήλθε, αλλά γνωρίζατε ότι ήδη εκείνο το διάστημα είχε προσβληθεί από λευχαιμία που εσείς φέρατε δίπλα στο σπίτι του και αυτή την στιγμή δεν είναι ανάμεσα μας.
Επίσης αναφέρετε ότι μια προϋπόθεση στην συμφωνία περί μετεγκατάστασης του Υ/Σ η οποία δεν τηρήθηκε από την πλευρά των κατοίκων, και έτσι εσείς νομίζετε ότι νομιμοποιείσθε στην μη τήρηση των δεσμεύσεων σας, ήταν ότι έπρεπε να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση του καλωδίου διασύνδεσης από την απέναντι ηπειρωτική ακτή με τον Υ/Σ χωρίς αντιδράσεις από τους κατοίκους, και συγκεκριμένα αναφέρετε κατά λέξη ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος των εργασιών. Μέσα από αυτές τις απόψεις σας πιστεύουμε ότι ακόμα και σήμερα δεν έχετε αντιληφθεί ότι το μόνιμο πρόβλημα των κατοίκων ήταν και είναι η παρουσία ακόμα αυτού του παράνομου Υ/Σ δίπλα στα σπίτια τους και σε κάθε ενέργεια περαιτέρω ενίσχυσης του ή επισκευής του οι αντιδράσεις τους θα είναι ανάλογες καθώς αντιλαμβάνονται πλέον ότι αν συνεχίσουν να γίνονται οι όποιες εργασίες στον Υ/Σ οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις των αρμοδίων περί μετεγκατάστασης απομακρύνονται.
Όσον αφορά στις μετρήσεις που αναφέρεστε ότι πραγματοποιήσατε οι οποίες δείχνουν όλα να βρίσκονται στα παραδεκτά διεθνώς όρια, πιθανόν να γνωρίζετε ότι όταν γίνονταν κάποιοι φρόντιζαν ο Υ/Σ να υπολειτουργεί ή και να είναι τελείως εκτός λειτουργίας, αλλά σημασία για εμάς έχουν όλα αυτά που έχουμε υποστεί και έχουμε ζήσει τα τελευταία 25 χρόνια και συνεχίζουμε να ζούμε.
Τέλος σας δηλώνουμε και πάλι ότι μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και με όποιες δυνάμεις διαθέτουμε θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με μοναδικό στόχο την μετεγκατάσταση του Υ/Σ κόντρα στην πρωτοφανή αναλγησία, κοροϊδία κ.λ.π. εκ μέρους σας, εκ μέρους του Πολιτικού Κόσμου, εκ μέρους των όποιων αρμοδίων.

Επιτέλους πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσετε να σκέπτεστε έχοντας πάνω από όλα τον άνθρωπο και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και κινείται και όχι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες.
Έχει έρθει η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του με θάρρος απέναντι στην κοινωνία για ότι έχει κάνει και ότι δεν έχει κάνει».

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ