alt

altΣοβαρό πρόβλημα λόγω καθίζησης του εδάφους στον υποσταθμό στα Γαζάτικα επικαλείται η ΔΕΗ, ζητώντας ανοχή από τους κατοίκους προκειμένου να γίνουν εργασίες. Σε σύσκεψη για το θέμα προσανατολίζεται η Νομαρχία.

Τα πολύπαθα Γαζάτικα φαίνεται ότι έρχονται πάλι στο προσκήνιο, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον Νομάρχη Στ. Πουλημένο στελέχη της ΔΕΗ. Οι κ.κ. Γιώργος Μακούτης (βοηθός δ/ντη της διεύθυνσης Νέων Έργων Μεταφοράς της ΔΕΗ) και Θανάσης Αναγνωστόπουλος (επιβλέπων μηχανικός της επιχείρησης) επισκέφτηκαν σήμερα τον Νομάρχη και επικαλέστηκαν σοβαρό πρόβλημα στον υποσταθμό των Γαζατίκων, λόγω της καθίζησης του εδάφους.Τι λέει η ΔΕΗ

altΤα δύο στελέχη ενημέρωσαν το Νομάρχη ότι το κέντρο του τμήματος μέσης τάσεως του υποσταθμού έχει υποστεί λόγω των βροχοπτώσεων καθίζηση της τάξης του μισού μέτρου, με αποτέλεσμα να έχει τεθεί εκτός λειτουργίας το 50% της δυναμικότητάς του και να ελλοχεύει ο άμεσος κίνδυνος το Βόρειο τμήμα του νησιού μας να μείνει εκτός δικτύου ηλεκτροδότησης.
Λόγω της καθίζησης χρειάστηκε να αποξηλωθεί ο μισός υποσταθμός και να αποσυνδεθούν μεταξύ τους οι δύο μετασχηματιστές οι οποίοι λειτουργούν σε αυτόν.
Έτσι, απαιτείται άμεσα να ολοκληρωθούν από υπερβολάβο δομικών εργασιών της ΔΕΗ οι απαραίτητες πασσαλώσεις ώστε στη συνέχεια συνεργεία της ΔΕΗ να ξαναστήσουν τον εξοπλισμό ο οποίος έχει ξηλωθεί από τον υποσταθμό. Όπως επεσήμανε ο κ. Μακούτης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα επέκτασης του υποσταθμού αλλά αποκατάστασής του, αν οι εργασίες δεν πραγματοποιηθούν εντός Μαΐου είναι άμεσος ο κίνδυνος μεγάλο τμήμα του Βόρειου συγκροτήματος του νησιού μας να μείνει εκτός τάσεως καθώς η διανομή δεν θα έχει τη δυνατότητα να τροφοδοτήσει με ρεύμα το τμήμα αυτό με τις υφιστάμενες γραμμές που έχουν απομείνει σε λειτουργία στον υποσταθμό.
Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά: «Δεν πάμε να κάνουμε καμία επέκταση στον υφιστάμενο υποσταθμό, ούτε καμία επαύξησή του. Απλά θα αποκαταστήσουμε αυτά που είχε και λειτουργούσε μέχρι και το Δεκέμβριο που ξεκινήσαμε τις αποξηλώσεις λόγω καθιζήσεων.»

Νομάρχης: Να δείξουν όλοι σύνεση

Ο Νομάρχης με δελτίο τύπου που εξέδωσε ανέφερε ότι το ενδεχόμενο διακοπής της ηλεκτροδότησης στο Βόρειο συγκρότημα του νησιού μας θα έχει μεγάλες και σοβαρές συνέπειες στη ζωή του τόπου μας και ιδιαίτερα στον τουρισμό, και επεσήμανε επιπρόσθετα τα εξής:
«Η διαπίστωση από την περιγραφή η οποία μου έγινε σήμερα είναι ότι η Κέρκυρα δεν αντέχει να δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα μέσα στη διάρκεια αυτής της τουριστικής περιόδου και ότι χρειάζεται όλες οι πλευρές να επιδείξουν σύνεση. Η κάθε πλευρά θα πρέπει να συμβάλει με τον τρόπο της στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, να αποφύγει η Κέρκυρα αυτό το οποίο φοβούμαστε πλέον ότι θα συμβεί αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν.
Παρακαλώ το Δήμο Φαιάκων από τη θέση αυτή, καθώς και τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν στην αποκατάσταση των ζημιών στον υποσταθμό, να δείξουν σύνεση και να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην εκτέλεση των αναγκαίων έργων που δεν συνιστούν σε καμία περίπτωση επέκταση των εγκαταστάσεων αλλά αποκατάσταση των ζημιών. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο αναμονής. Το έργο έπρεπε ήδη να έχει αποκατασταθεί πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου.
Τα περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά, ας αφήσουν το συνεργείο της ΔΕΗ να αποκαταστήσει τις ζημιές και να ομαλοποιήσει την ηλεκτροδότηση της Βόρειας Κέρκυρας, ολόκληρου του νησιού ουσιαστικά, που κινδυνεύει άμεσα με μπλακ άουτ ενόψει των μεγάλων καταναλώσεων της θερινής περιόδου.»

Το παρασκήνιο

altΠριν την επίσκεψη των δύο αντρών στον Νομάρχη Στ. Πουλημένο, είχαν προηγηθεί δύο φορές ρίψεις μολότοφ στον υποσταθμό Γαζατίκων της περιοχής από αγνώστους, οι οποίες από πολλούς έχουν συνδεθεί με την αντίδραση των κατοίκων της περιοχής για τη λειτουργία του υποσταθμού κυριολεκτικά δίπλα στα σπίτια τους.
Ουδείς γνώριζε βεβαίως πριν την σημερινή ανακοίνωση ότι υπάρχει διάθρωση του εδάφους, την οποία επικαλείται η επιχείρηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Νομαρχία προσανατολίζεται σε σύσκεψη προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις για το θέμα, ενώ από την πλευρά του δήμου Φαιάκων επαναλαμβάνεται στερεότυπα η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου: όχι σε οποιαδήποτε μορφής επέκταση και ενίσχυση του υποσταθμού των Γαζατίκων και επιτέλους η ΔΕΗ να τηρήσει την υπόσχεση της για μετεγκατάσταση του υποσταθμού από τα Γαζάτικα.
 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ