alt

alt

Ενόψει των ημερών του Πάσχα πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Θεσπρωτίας, μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη Κέρκυρας, σύσκεψη για τα θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, μετά από τα προβλήματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από κερκυραϊκής πλευράς ο Νομάρχης Στ. Πουλημένος και ο αντινομάρχης Χρήστος Σκούρτης, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Θ. Αθανασίου, ο αντιδήμαρχος Κερκυραίων Αν. Κουρής, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Χονδρογιάννης, ο νομαρχιακός σύμβουλος Π. Κουβάς, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Παξών Νεκ. Ζενεμπίσης και ο πρόεδρος των ναυτεργατών Ν. Κροκίδης.
Από πλευράς Θεσπρωτίας συμμετείχαν ο νομάρχης Β. Γιόγιακας, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θ. Πιτούλης, ο διοικητής της τροχαίας κ. Μπέλος, ο υπολιμενάρχης Αν. Βαρελάς, εκπρόσωποι της εταιρείας ΕΛΤΕΡ που κατασκευάζει έργα στο λιμάνι και ναυτιλιακοί πράκτορες.

 

Η σημερινή κατάσταση

Τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά τις ημέρες του Πάσχα στην επιβίβαση των αυτοκινήτων στα φέρυ της γραμμής Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας οδήγησαν στην πραγματοποίηση της σημερινής σύσκεψης. Τα προβλήματα αυτά κυρίως κωδικοποιούνται στην ανεπάρκεια σε ράμπες για τα πλοία στο λιμάνι Ηγουμενίτσας, στα εκτελούμενα έργα που δημιουργούν κυκλοφοριακό χάος, στην σύγχυση για τα εκτελούμενα δρομολόγια με τα φέρυ της γραμμής και στην επιβίβαση των επιβατών καθώς και στη διαδικασία έκδοσης των εισιτηρίων.
Οι ουρές που παρατηρούνται τις γιορτές του Πάσχα στο λιμάνι, η πολύωρη αναμονή, οι διαμαρτυρίες ακόμη και οι ματαιώσεις έγιναν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων στην σύσκεψη.

Τι ζήτησε ο Νομάρχης

Ο Νομάρχης Κέρκυρας Στ. Πουλημένος, σε αυτή την πρώτη σύσκεψη που έγινε, ζήτησε από τους εμπλεκόμενους την συνδρομή τους προκειμένου θέματα για τα οποία τόσο η Νομαρχιακή Αρχή όσο και η Δημοτική Αρχή Κερκυραίων, αλλά και οι ναυτιλιακοί πράκτορες και οι ναυτεργάτες της Κέρκυρας έχουν γίνει δέκτες στο παρελθόν, να πάψουν να υφίστανται. Ουσιαστικά ο Νομάρχης ζήτησε την άμεση συνεργασία των φορέων της Θεσπρωτίας σε ένα ζήτημα που αφορά την Κέρκυρα ως τουριστικό προορισμό και προβληματίζει την Ηγουμενίτσα ως προς το κυκλοφοριακό χάος που παρατηρείται στο λιμάνι της.

Τι αλήθεια θέλει η Ηγουμενίτσα;

Η αλήθεια πάντως είναι ότι πολλοί από τους επαγγελματίες της Ηγουμενίτσας επωφελούνται από την πολύωρη αναμονή των αυτοκινήτων και των επιβατών με την πώληση καφέδων, τροφίμων κλπ. Γι’ αυτό και σε κάποια σημεία της σύσκεψης, παρά τα όσα δήλωσαν οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν, παρατηρήθηκε έντονη δυσφορία, κυρίως από το δήμαρχο Ηγουμενίτσας Θ. Πιτούλη, ο οποίος δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι η πλευρά της Κέρκυρας θα πρέπει να επανεξετάσει το δρομολόγιο των 2.30 π.μ., για το οποίο υπάρχουν διαμαρτυρίες από πλευράς Θεσπρωτίας.
Η δυσθυμία Πιτούλη καταγράφηκε ακόμη στις δηλώσεις του και επικυρώθηκε από την αναχώρησή του πριν το τέλος της σύσκεψης. Δυσθυμία που πάντως μπορεί να οφείλεται και στην πρωτοβουλία της σύσκεψης από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, ενώ το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της δημοτικής αρχής.
Τέλος καταγράφεται και η απουσία από τη σύσκεψη εκπροσώπου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας, η διοίκηση του οποίου πάντως τελεί υπό παραίτηση.

Τι αποφασίστηκε

Σύμφωνα τώρα με τους εκπροσώπους της Θεσπρωτίας τα νέα δεδομένα έχουν ως εξής:
Υπάρχουν νέες ράμπες που θα διατεθούν προς χρήση, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας που εκτελεί τα έργα στο λιμάνι. Τις ημέρες αιχμής θα αξιοποιηθεί ο χώρος του νέου λιμανιού για φορτοεκφόρτωση. Θα διατεθούν συγκεκριμένοι χώροι για την εκτέλεση των δρομολογίων προς Κέρκυρα, Λευκίμμη και Παξούς. Θα διαμορφωθούν νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την κίνηση προς και από το λιμάνι σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές της Ηγουμενίτσας και θα διευθετηθεί η κίνηση και η στάθμευση των οχημάτων μέσα στη λιμενική ζώνη.
Πάντως παρά την εκφρασμένη ικανοποίηση των δύο Νομαρχών για τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης σύσκεψης, δεν μπορεί κανείς παρά να παρατηρήσει ότι τα αποτελέσματα είναι ρευστά, ο σχεδιασμός στο εντελώς αρχικό στάδιο και αν δεν προχωρήσει η Θεσπρωτική πλευρά σε γρήγορο και λεπτομερές πλάνο για τις ρυθμίσεις ενόψει των γιορτών θα μείνουν απλά ευχολόγια.
 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ