alt

alt

 Με τις θετικές ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Σ. Μικάλεφ αλλά και την ψήφο του πρώην δημάρχου Χρ. Σαρλή εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Κερκυραίων για το 2010.

Είναι ο τελευταίος που καταθέτει η σημερινή δημοτική αρχή, καθώς το Νοέμβριο θα γίνουν οι εκλογές για νέους δημάρχους και, πιθανόν με διαφορετικά όρια στο Δήμο Κερκυραίων (και οικονομικά μεγέθη, φυσικά!).

Η ψηφοφορία

Υπέρ της εισήγησης για το κείμενο του προϋπολογισμού ψήφισαν 13 δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μικάλεφ, ο Χρύσανθος Σαρλής, κατά ο Μάχος Γαβαλάς από την παράταξη Σαρλή, ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χάρης Μάστορας, απείχε της ψηφοφορίας η παράταξη του πρώην δημάρχου Γιάννη Τρεπεκλή ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Κότσης δήλωσε παρών.
Για μία ακόμα χρονιά, δύο ήταν οι γραμμές που επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με επίκεντρο το αν ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι συντηρητικός αναλόγως με τα προσδοκώμενα έσοδα ή αναπτυξιακός με έμφαση στη διεκδίκηση κονδυλίων. Η συζήτηση, περιστράφηκε και στο χρέος που έχει ο Δήμος κερκυραίων και το οποίο είναι υπέρογκο…

Ο Σ. Μικάλεφ

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μικάλεφ, σήμερα, το 80% των τακτικών εσόδων του Δήμου Κερκυραίων δαπανάται για τη μισθοδοσία των εργαζομένων και τις ανελαστικές δαπάνες (ΔΕΚΟ, ενοίκια κλπ.) και τα χρήματα που απομένουν για τις δεκάδες υποχρεώσεις του Δήμου απέναντι σε τομείς της δραστηριότητας στην Κέρκυρα (ανάπτυξη, πολιτισμός, προβολή, τουρισμός, αθλητισμός κλπ.) είναι απειροελάχιστα… «Ελάτε λοιπόν με τη σημερινή συγκυρία, με την αδυναμία ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, με το στάσιμο πληθωρισμό που υπάρχει σε επίπεδο εθνικό, και σε επίπεδο τοπικό, να είμαστε τόσο αποτελεσματικοί στην είσπραξη των εσόδων για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», υπογράμμισε ο κ. Μικάλεφ μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αντιπολίτευση

Η παράταξη Τρεπεκλή υποστήριξε ότι θα πρέπει να λειτουργεί η κάθε δημοτική αρχή διεκδικητικά προς το κεντρικό κράτος σε οφελος των πολιτών της περιφέρειας.
«Υπάρχει κοινωνική πολιτική υπάρχει ο πολιτισμός, υπάρχουν οι δράσεις του Δήμου στις οποίες η πολιτεία έχει κλείσει την πόρτα του στις πηγές χρηματοδότησης και καλείται ο Δήμος Κερκυραίων να καλύψει τις τρύπες από το δικό του ταμείο και να στηρίξει την αναπτυξιακή του πορεία. Για α μείνουν ανοικτά τα μνημεία και να συντηρηθούν για να δώσουν ζωντάνια στην πόλη, για να μπορούμε να δίνουμε το συσσίτιο, για την παρουσία μας στο Βίδο, βλέπουμε την αδιαφορία της πολιτείας, δεν υπάρχει κοινωνική χρηματοδότηση της πολιτείας προς το Δήμο, βλέπουμε την αδιαφορία της πολιτείας», υπογράμμισε ο κ. Τρεπεκλής.
•    Ο Χρύσανθος Σαρλής τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του: «Συζητάμε για τα χρέη του Δήμου Κερκυραίων όταν έχει αυτές τις τρομακτικές υποχρεώσεις; Για συντηρήστε το Βίδο, το Λαζαρέτο και την Παλαιά Πόλη. Προγραμματίστε την ανάπτυξή της… Μείνετε στο Νέο και το Παλαιό Φρούριο. Φτιάξτε τις υποδομές και τα δίκτυα όπως έφτιαξε η ΔΕΥΑΚ, τα τεράστια αντλιοστάσια. Πως έγιναν αυτά; Δεν θα γίνουν με υποχρεώσεις, με δάνεια και χρέη; Όλοι οι προϋπολογισμοί του Δήμου Κερκυραίων είναι προϋπολογισμοί ανάγκης. Προσπαθούσαμε μέσα από αυτούς τους προϋπολογισμούς να καλύψουμε όλα τα δυνατά για να μην μαραζώσει αυτή η πόλη».
•    «Αρνούμαστε να κάνουμε κριτική στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη για το ότι καταθέτει αυτό τον προϋπολογισμό. Κάνουμε κριτική στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη επειδή είναι ΠΑΣΟΚ, και ας ακούγεται αστείο αυτό», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΑΔΗΚ Χάρης Μάστορας.
 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ