Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου και μετά από το κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Κέρκυρας πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη φορέων με θέμα τη διοργάνωση του φετινού εορτασμού του Πολυτεχνείου. Σ’ αυτήν υπήρξε η συμφωνία των Σωματείων Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Κέρκυρας με το πλαίσιο που εισηγήθηκε η Επ. Ειρήνης, ενώ τα μέλη Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και φοιτητικών Συλλόγων που παραβρέθηκαν δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τη συζήτηση στα όργανα των φορέων τους. Στην προσπάθεια να δοθεί η δυνατότητα και σε άλλους εκπαιδευτικούς φορείς και εργατικά σωματεία, να συμμετέχουν στην επιτροπή Φορέων για τον φετινό εορτασμό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη την Τρίτη 10 Νοέμβρη στο Εργατικό Κέντρο στις 18:30 το απόγευμα.

Το πλαίσιο της πρώτης αυτής συζήτησης έχει ως εξής:
 
«36 χρόνια μετά η εξέγερση του Νοέμβρη έχει πολλά να διδάξει στους αγώνες του σήμερα. Τα οράματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένουν αδικαίωτα. Τα μηνύματά του είναι πολύτιμα για την εργατική τάξη και τη νεολαία.
36 χρόνια μετά τα επίκαιρα διδάγματα του «Πολυτεχνείου» μας δείχνουν πως όταν ο λαός θέλει, μπορεί. Μπορεί και πρέπει να παραμερίσει τις σειρήνες των κάθε λογής μονόδρομων διεκδικώντας αυτά που παράγει, όλα όσα του ανήκουν.
Όπως τότε, έτσι και σήμερα επιβεβαιώνεται ότι η Παιδεία είναι υπόθεση όλου του λαού. Στον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίησή και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, την είσοδο των ιδιωτών στην εκπαιδευτική διαδικασία από το νηπιαγωγείο μέχρι και το πανεπιστήμιο, όπως και στον αγώνα ενάντια στα ακόμα πιο ταξικά «αποκεντρωμένα» σχολεία που επιβάλλει η Ε.Ε., οι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα τους έχουν θέση μαζί με τους φοιτητές τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Μία ΠΑΙΔΕΙΑ όπως τη ζητούσαν οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου, παραμένει και σήμερα ζητούμενο. Μια Παιδεία δηλαδή δημόσια και δωρεάν χωρίς καμία ιδιωτική δράση, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και όχι τις ανάγκες του κεφαλαίου, με ανθρώπινες εκπαιδευτικές υποδομές. Με σχολεία που δεν θα καθιστούν μέσα από τα νέα βιβλία και αναλυτικά προγράμματα τη γνώση αποστεωμένη, αλλά θα μορφώνουν και θα διαμορφώνουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, με κριτική σκέψη.
Ο δρόμος του Νοέμβρη, δρόμος του αγώνα, της ρήξης και της ανατροπής είναι μονόδρομος. Ιδίως σήμερα που το κεφάλαιο, μετά τις σαρωτικές επιθέσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, φορτώνει το βάρος της οικονομικής του κρίσης στους εργαζομένους. Που στο όνομα της αξιοκρατίας καλούνται οι εργαζόμενοι κι η νεολαία να διαλέξουν ανάμεσα στην ανεργία και τη μισή δουλειά – μισή ζωή. Τη στιγμή που το κεφάλαιο ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αποσπά προκλητικά κέρδη, Ε.Ε. και ελληνικές κυβερνήσεις καλούν τους εργαζόμενους να αποδεχτούν το ξεπούλημα του Δημόσιου πλούτου, τις απολύσεις, τη μείωση-καθήλωση του εισοδήματός τους, τη μερική εργασία, την αποψίλωση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Έτσι το σύνθημα για ΨΩΜΙ του Πολυτεχνείου δεν φαντάζει απλά επίκαιρο. Αποδεικνύεται ότι αν τώρα οι εργαζόμενοι δεν υπερασπιστούν μαζικά τα στοιχειώδη δικαιώματά τους στην εργασία, στην ασφάλιση και την κοινωνική περίθαλψη, στον ελεύθερο χρόνο, τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, το μόνο μέλλον που τους επιφυλάσσεται στο όνομα της γιγάντωσης των κερδών της πλουτοκρατίας, είναι αυτό του με σύγχρονους όρους δούλου σε γαλέρα.
Τη στιγμή που οι ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων -και κάτω από τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης- εντείνονται για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφορά της, για τον έλεγχο κάθε γωνιάς του πλανήτη μέχρι και την Αρκτική, ο κίνδυνος της εκδήλωσης νέου γύρου ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων και επεμβάσεων γίνεται μεγαλύτερος, απειλώντας το δικαίωμα της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ των λαών, το δικαίωμα στην ΕΙΡΗΝΗ. Το σύνθημα «ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ» δείχνει και σήμερα τον προσανατολισμό που πρέπει να έχουν οι λαϊκοί αγώνες ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια.
Καλούμε τη νεολαία, τους εργαζόμενους και το λαό της Κέρκυρας, να δώσουν αγωνιστικό παρόν στην συγκέντρωση-πορεία την ΤΡΙΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ στις 18:30 το βράδυ στο τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου. Να τιμήσουν τις εκδηλώσεις για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ μαζικά και μαχητικά, με κάθε σύγχρονο αίτημα για μία Παιδεία αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, με κάθε αίτημα που υπερασπίζει και βελτιώνει τη θέση των εργαζομένων και του λαού. Ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που υπάρχουν για την περιοχή των Βαλκανίων αλλά και ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ’ όλο τον κόσμο, που υποδουλώνουν και δολοφονούν τους λαούς».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ