alt

alt

Δεκάδες κερκυραίοι από όλο το νησί συμμετείχαν χθες το βραδύ στην εκδήλωση συμπαράστασης στο λεκιμμιώτικο λαό που διοργάνωσε η Contra Rossa στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου. 

Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Contra Rossa η Όλγα Τσιλιμπαρη, εκπαιδευτικός. Αφού παρουσίασε  το βασικό ομιλητή της εκδήλωσης Βασίλη Καραβαζάκη, αγωνιστή της Λευκίμμης και ένας από τους τέσσερις διωκόμενους (συνολικά πάνω από 60) στη δίκη της Πέμπτης 12/11, έδωσε το στίγμα του τρόπου που η Contra Rossa αντιλαμβάνεται τους κοινωνικούς αγώνες (στο τέλος του άρθρου παρατίθεται η σύντομη εισήγηση).

 
 Β. Καραβαζάκης: Είναι πολιτικές οι διώξεις
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Βασίλης Καραβαζακης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του αγώνα του λευκιμμιώτικου λαού ενάντια στο παράνομο ΧΥΤΑ, τονίζοντας πως ότι δεν κατάφερε η τοπική και κεντρική εξουσία με την εισβολή και τη παρουσία των ΜΑΤ, δηλαδή τη συμμόρφωση και τη πειθάρχηση των κατοίκων, επιχειρεί να το πετύχει τώρα με τις δίκες.  Γι αυτό, όπως είπε, δεν πρόκειται για ποινικές αλλά για πολιτικές δίκες.
 
Αλληλεγγύη από Αντινιώτη και Τεμπλόνι
Αμέσως μετά τοποθετήθηκε η Επιτροπή Στήριξης και Αλληλεγγύης στους Διωκόμενους Αγωνιστές ενάντια στο ΧΥΤΑ Νότιας Κέρκυρας ενώ το λόγο πήρε και ο Σ. Σαλβάνος, μέλος της  Περιβαλλοντικής Παρέμβασης «Η Αντινιώτη» και ο Χ. Μερκούρης, αγωνιστής από το Τεμπλόνι. Αμφότεροι δήλωσαν την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους λευκιμμιώτες, αναπτύσσοντας στη συνέχεια την εμπειρία τους από τους αγώνες που συμμετείχαν. Ενάντια στη τσιμεντοποίηση της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη, ο πρώτος, ενάντια στην έξω από οποιαδήποτε περιβαλλοντική νομοθεσία λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ο δεύτερος.
 
Και από ξενοδ/λους, καθηγητές, φοιτητές
Στην εκδήλωση διαβάστηκαν τα ψηφίσματα του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, της ΕΛΜΕ και άλλων κερκυραϊκών σωματείων ενώ παρουσιάστηκε και ο κατάλογος των ψηφισμάτων  αλληλεγγύης, εκτός νησιού, που αριθμεί 18 έως τώρα σωματεία και ομοσπονδίες και 21 φοιτητικούς συλλόγους από όλη τη χώρα.
 Σε διάφορους αποχρώσεις τονίστηκε από όσους πήραν το λόγο στη συνέχεια ότι τη Πέμπτη 12/11 δεν δικάζονται μόνο οι τέσσερις λευκιμμιωτες, δικάζεται μαζί τους το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στη ζωή. Οι κατηγορούμενοι δεν έκαναν τίποτε άλλο, όπως αναφέρθηκε, από αυτό που θα έκανε κάθε κερκυραίος αν απειλούνταν η υγεία του και ο τόπος του. Γι’ αυτό και απαιτείται η παρουσία όλων έξω από τα δικαστήρια την ημέρα της δίκης.
 
Ποιοι στηρίζουν τους «4» 
Ακολουθεί κατάλογος των σωματείων, ομοσπονδιών και φοιτητικών συλλόγων, εκτός νησιού, που έχουν εκδώσει ψηφίσματα αλληλεγγύης:
Ομοσπονδίες – Σωματεία
1.      ΟΛΜΕ
2.      Α ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
3.      Γ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
4.      Ε ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ
5.      Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
6.      ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ
7.      Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Πειραιά “Η Πρόοδος”
8.      Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου – Περάματος “Νίκος Πλουμπίδης”
9.      Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής
10.  Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής “Κ. Σωτηρίου”
11.  Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών
12.  ΠΕΚΟΠ
13.  Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών
14.  Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής
15.  Σύλλογος Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)
16.  Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Αθλητικών Σωματείων (ΠΣΥΑΣ)
17.  Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων
18.  Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας
 
Φοιτητικοί Σύλλογοι
1.      Φοιτητικός Σύλλογος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
2.      Σύλλογος Φοιτητών Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) ΕΜΠ
3.      Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
4.      Φοιτητικός Σύλλογος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ
5.      Φοιτητικός Σύλλογος Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
6.      Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ
7.      Σύλλογος Φοιτητών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ
8.      Σύλλογος Φοιτητών Μαθηματικού ΕΚΠΑ
9.      Σύλλογος Φοιτητών Φυσικού ΕΚΠΑ
10.  Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικού “Δημήτρης Γληνός” ΕΚΠΑ
11.  Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθηνών
12.  Σύλλογος Φοιτητών Γεωπονικής Αθηνών
13.  Σύλλογος Φοιτητών Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων ΑΠΘ
14.  Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών Π. ΚΡΗΤΗΣ
15.  Σύλλογος Φοιτητών Τμήματος Χημείας Π. ΚΡΗΤΗΣ
16.  Σύλλογος Φοιτητών Παιδαγωγικού Π. ΚΡΗΤΗΣ
17.  Σύλλογος Φοιτητών Προσχολικής Εκπαίδευσης Π. ΚΡΗΤΗΣ
18.  Σύλλογος Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών Π. ΚΡΗΤΗΣ
19.  Σύλλογος Φοιτητών Φιλοσοφικής Π.ΚΡΗΤΗΣ
20.  Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνιολογίας Π. ΚΡΗΤΗΣ
21.  Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης
 
 
Η εισήγηση της Contra Rossa στην εκδήλωση
 “Η Contra Rossa, η αριστερή αντικαπιταλιστική κίνηση πόλης, διοργανώνει απόψε αυτήν την εκδήλωση συμπαράστασης στους διωκόμενους αγωνιστές της Λευκιμμης. Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε να δικάζονται οι κοινωνικοί αγώνες.
Τέτοιους αγώνες, όπως του λευκιμμιωτικου λαού, χρειάζεται η εποχή μας, αγώνες μαζικούς, σκληρούς και ανυποχώρητους, κινήματα αυτόνομα αλλά και βαθιά πολιτικοποιημένα, που δεν θα επιτρέπουν την εξαργύρωση των αγώνων στα ταμεία του αστικού κοινοβουλευτισμού.
Ο βασικός μας ομιλητής Βασίλης Καραβαζάκης είναι άνθρωπος με αγωνιστική παρουσία και ιστορία, διωκόμενος αγωνιστής της Λευκίμμης και με την ιδιότητά του αυτή είναι ο βασικός μας ομιλητής.
 Οι αγώνες ενάντια στην κρατική καταστολή και στην ποινικοποίηση των αγώνων είναι κομμάτι των ευρύτερων αγώνων που σηματοδοτούν τη ρήξη με το υπάρχον οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό σύστημα και τη βούληση για την ανατροπή του.
Δεν υποτασσόμαστε στη λογική του κέρδους  και της αγοράς
Δρούμε τοπικά αλλά σκεφτόμαστε συνολικά, με ορίζοντα παγκόσμιο, για την κοινωνική απελευθέρωση.
Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων!
Ποτέ ξανά αγωνιστές σε δίκες!
Οι δίκες να γίνουν του κράτους καταδίκες!”
 
 
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής κατά του ΧΥΤΑ Λευκίμμης
 
Πριν δύο περίπου χρόνια ξεκινήσαμε έναν δίκαιο αγώνα με μόνο στόχο να αποτρέψουμε το περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάστηκε για μας χωρίς εμάς από τους κρατούντες με τις ευλογίες και των θεσμικών μας παραγόντων.
Όλο αυτό το διάστημα αγωνιστήκαμε δεχόμενοι τις ύβρεις , τις απειλές και τους εκβιασμούς τόσο του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού όσο και των αιρετών «προστατών» μας. Θέλησαν έτσι να κάμψουν το φρόνημά μας και   να αποδυναμώσουν τις τάξεις του Κινήματος μας .Και αφού δεν τα κατάφεραν προσπάθησαν και προσπαθούν να ποινικοποιήσουν τον αγώνα μας , φορτώνοντας σε Λευκιμμιώτες αγωνιστές ψευδείς και κατασκευασμένες κατηγορίες , τακτική που παραπέμπει σε άλλες εποχές και που απώτερος στόχος της είναι να τρομοκρατήσει τόσο εμάς όσο και οποιονδήποτε τολμήσει στο μέλλον να σηκώσει κεφάλι και να αντιταχθεί στα μεγάλα συμφέροντα και στη συντεχνία των τρωκτικών που λυμαίνονται τον τόπο μας.
Στα πλαίσια αυτής της τακτικής και των μεθοδεύσεων τρομοκράτησης εντάσσονται και οι δίκες της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου 2009 κατά τεσσάρων Λευκιμμιωτών αγωνιστών.
Το Κίνημά μας δεν πρόκειται όμως ούτε αυτή τη φορά να υποκύψει στις προσπάθεια τρομοκράτησης αλλά και συκοφάντησης του αγώνα μας ,γιατί στηρίζεται στο δίκιο, και στην ομοψυχία των συνδημοτών μας , αλλά και στην αποδοχή που βρήκε στην ελληνική κοινωνία. Περίτρανη απόδειξη, ότι ο στόχος συκοφάντησης του αγώνα μας έπεσε στο κενό, αποτελούν τα ψηφίσματα και τα μηνύματα συμπαράστασης φορέων, συλλόγων, σωματείων αλλά και απλών αγωνιστών που καθημερινά και από κάθε γωνιά της πατρίδας μας φτάνουν σε μας . Σε όλους αυτούς στέλνουμε τους αγωνιστικούς μας χαιρετισμούς και υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μας παρά μόνο όταν δικαιωθούμε.
Όλοι την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου στα δικαστήρια της Κέρκυρας για να δώσουμε το μήνυμα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει.
Για να απαιτήσουμε :
Να αποσυρθούν οι κατασκευασμένες και ψευδείς κατηγορίες κατά των Λευκιμμιωτών αγωνιστών.
Να πληρώσουν οι πραγματικοί ένοχοι ,που ευθύνονται για την περιβαλλοντική καταστροφή του νησιού μας .
Να δρομολογηθούν άμεσα διαδικασίες για την οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με επιστημονικές και σύγχρονες μεθόδους και διαβούλευση της κερκυραϊκής κοινωνίας . Ο αγώνας συνεχίζεται!
 
 
Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάβου
Ο Πολιτιστικός Εξωραιστικός – Σύλλογος Κάβου εκφράζει την συμπαράσταση του, στους Βασίλη Καραβαζάκη, Γιάννη Πανδή, Σίμο Σαμοΐλη και Τάσο Ανδρονικόπουλο, που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις της 16 Ιουνίου 2008, ενάντια στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη και οι οποίοι παραπέμπονται σε δίκη στις 12 Νοεμβρίου 2009 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας.
Καταδικάζουμε :
Την απροκάλυπτη και ωμή βία που χρησιμοποίησαν τα ΜΑΤ εναντίον των κατοίκων της Λευκίμμης.
Την ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων κατά της δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Απαιτούμε :
Την άμεση αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη.
Την πλήρη αθώωση των κατηγορουμένων από τις κατασκευασμένες κατηγορίες.
Την άμεση απόσυρση των κατηγοριών που έχουν υποβληθεί κατά των συμμετεχόντων στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση του ΧΥΤΑ στη Λευκίμμη.
Την άμεση επίλυση του προβλήματος με την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (Ανακύκλωση στην Πηγή, Αξιοποίηση Βιοαποδομήσιμων Συστατικών, ΧΥΤΥ), και την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών.
 

Ανακοίνωση του Επιστημονικού Συλλόγου Κέρκυρας 

Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009, έχει οριστεί η πρώτη από μια σειρά δίκες που αφορούν αγωνιστές συλληφθέντες στη Λευκίμμη. Πρόκειται για δίκες πολιτικές που σκοπό έχουν την τρομοκράτηση του λαού και την ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής δράσης.

              Είναι συνέχεια της αυταρχικής πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις, εξυπηρετώντας τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, των μεγαλοξενοδόχων, των πλοιοκτητών, του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα και προσπάθεια  να φιμωθεί κάθε φωνή αντίστασης στις αντιλαϊκές επιλογές που προωθούνται.

Τα Μ.Α.Τ. δεν ήρθαν στην Κέρκυρα για την προστασία της ασφάλειας των πολιτών, αλλά για την τρομοκράτηση του αγωνιζόμενου λαού και την καταστολή των κοινωνικών αγώνων. Η βία, οι ξυλοδαρμοί, οι συλλήψεις και η προσαγωγή στα δικαστήρια των αγωνιζόμενων πολιτών είναι επιλογές των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Η αντίσταση του Κερκυραϊκού Λαού δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά  επιβεβλημένη και ΔΙΚΑΙΗ. Δίκαιη γιατί διεκδικεί την προστασία του περιβάλλοντος  , αλλά και την προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Δίκαιη γιατί διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα της ανάπτυξης των κοινωνικών αγώνων για την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την προστασία της υγείας και της περίθαλψης, την προστασία της ίδιας  της ζωής. 

Οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθούν να ενοχοποιήσουν τον αγωνιζόμενο λαό, ενώ αφήνουν ατιμώρητους αυτούς που άδειασαν τις βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιόνιο, τους ξενοδόχους που χρωστάνε δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, τους πλοιοκτήτες που βάζουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, τα συμφέροντα που ξεπουλάνε λιμάνια, ακτές και  μετατρέπουν σε χαβούζα το νησί μας.

Απάντησή μας είναι η αλληλεγγύη όλου του Κερκυραϊκού λαού 

Απαίτησή μας:

Να  αποσυρθούν άμεσα όλες οι διώξεις και μηνύσεις αγωνιστών.

Να φύγουν οι δυνάμεις των Μ.Α.Τ. από την Κέρκυρα.

Να σταματήσει κάθε απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων.

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ