Το Σωματείο Λαζαρέτο, το Σωματείο Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων και Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κέρκυρας της περιόδου 1946 με 1949, διοργανώνει και φέτος τις καθιερωμένες ετήσιες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής. Τις εκδηλώσεις στηρίζει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.
Οι εκδηλώσεις αφορούν τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι οποίοι εκτελέστηκαν στη νησίδα Λαζαρέτο κατά την περίοδο 1946 με 1949.
Το πρόγραμμα του διημέρου
Το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2026 γίνεται κατάθεση στεφάνων στα κεντρικά μνημεία της Κέρκυρας, στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο μνημείο των Κερκυραίων Εβραίων Εκτελεσθέντων και στο μνημείο του ήρωα Κώστα Γεωργάκη.
Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2026 πραγματοποιείται μετάβαση στη νησίδα Λαζαρέτο με φέρυ μπότ, από το νέο τμήμα του λιμανιού της Κέρκυρας. Η συγκέντρωση και η αναχώρηση ορίζονται στις έντεκα το πρωί.
Κάλεσμα στους πολίτες
Το Σωματείο απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα προς τους πολίτες και τους φορείς να τιμήσουν με την παρουσία τους τη συλλογική ιστορική μνήμη.
Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Πρόεδρος Σπύρος Τανταλίδης, ο Αντιπρόεδρος Νίκος Χαλικιόπουλος και η Γραμματέας Ξανθή Πατμανίδου Παπαναστασίου.

