Το πρόβλημα της υποστελέχωσης στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας δεν είναι πια είδηση· είναι μια χρόνια παθογένεια που επιδεινώνεται. Όμως, πίσω από τις παραιτήσεις, τις κενές θέσεις και την κούραση του εναπομείναντος προσωπικού, κρύβεται ένας κοινός παρονομαστής: η αδυναμία των υγειονομικών να βρουν οικονομικά προσιτή στέγη στο νησί.
Την ώρα που η Κέρκυρα αναζητά λύσεις για τη λειτουργία των χειρουργείων και την προσέλκυση ειδικοτήτων, το θέμα της κατοικίας αναδεικνύεται σε καθοριστικό παράγοντα επιβίωσης του νοσοκομείου.
Αξιοποίηση δημόσιων κτιρίων – Η πιο άμεση διέξοδος
Σύμφωνα με υπηρεσιακές πηγές, στο “τραπέζι” βρίσκεται η αξιοποίηση αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου. Παλιές σχολικές μονάδες, δημοτικά κτίσματα και οικήματα που σήμερα παραμένουν κενά θα μπορούσαν, με γρήγορες παρεμβάσεις, να μετατραπούν σε ξενώνες υγειονομικών.
Πρόκειται για λύση χαμηλού κόστους, με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής και με σημαντικό αντίκτυπο στην παραμονή γιατρών και νοσηλευτών στο νησί.
-Επιδότηση ενοικίου – Απάντηση στο ασύμφορο κόστος ζωής
Οι τιμές ενοικίασης στην Κέρκυρα παραμένουν σε επίπεδα απαγορευτικά για νεοδιορισμένους εργαζόμενους.
Ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου – όπως εφαρμόζεται ήδη σε άλλα νησιά – θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης.
Η πρόταση προβλέπει επιδότηση 200–400 ευρώ, κάλυψη μέρους των λογαριασμών ενέργειας και ειδικές συμφωνίες με ιδιοκτήτες για σταθεροποίηση των τιμών.
-Συνεργασία με ξενοδόχους και ιδιοκτήτες – Μια λύση “κομμένη και ραμμένη” για νησί
Με χιλιάδες τουριστικά καταλύματα να μένουν κενά από Οκτώβριο έως Απρίλιο, ο ξενοδοχειακός κλάδος μπορεί να γίνει μέρος της λύσης.
Το μοντέλο προβλέπει:
Διάθεση δωματίων σε υγειονομικούς κατά τη χειμερινή περίοδο
Ειδικές τιμολογήσεις για μακροχρόνια μίσθωση
Συμφωνίες με Δήμο και Περιφέρεια για σταθερές, μειωμένες τιμές
Ήδη σε άλλα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου τέτοια προγράμματα απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα.
-Νέος “ιατρικός οικισμός” – Η μακροπρόθεσμη επένδυση
Σε επόμενη φάση, η ανέγερση οργανωμένων κατοικιών αποκλειστικά για το προσωπικό του νοσοκομείου θα αποτελούσε μια οριστική λύση.
Ένας μικρός οικισμός με σύγχρονες υποδομές θα εξασφάλιζε:
Στέγη για νέους γιατρούς
Διαμονή για οικογένειες
Βιώσιμες συνθήκες για όσους επιλέγουν μακροχρόνια υπηρεσία στην Κέρκυρα
Παρότι απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό και οικονομικό ορίζοντα, θα θωρακίσει το νοσοκομείο για τα επόμενα χρόνια.
-Συμπληρωματικά κίνητρα – Ένα ολοκληρωμένο πακέτο
Η στέγαση είναι ο πυρήνας του προβλήματος, αλλά όχι το σύνολο.
Για πραγματική αλλαγή απαιτείται συνδυασμός κινήτρων:
Επίδομα νησιωτικότητας
Επιβράβευση παραμονής 3–5 ετών
Διευκολύνσεις σε μετακινήσεις (καύσιμα, πλοία, αεροπορικά)
Διοικητική υποστήριξη μέσω “γραφείου στέγασης” στο νοσοκομείο
Το τελευταίο, μάλιστα, θα μπορούσε να λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ προσωπικού και ιδιοκτητών, εξοικονομώντας χρόνο και κόστος σε όσους έρχονται για πρώτη φορά στο νησί.
Η κρίση στελέχωσης του Νοσοκομείου Κέρκυρας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να λυθεί οριστικά το ζήτημα της στέγασης.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν ζητούν προνόμια· ζητούν τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς στο νησί όπου καλούνται να υπηρετήσουν.
Καθώς οι ανάγκες του νοσοκομείου αυξάνονται και οι παραιτήσεις πολλαπλασιάζονται, η εξεύρεση λύσεων για την κατοικία του υγειονομικού προσωπικού δεν είναι πλέον επιλογή – είναι προϋπόθεση για να διατηρηθεί η δημόσια υγεία στην Κέρκυρα όρθια.

