Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Κέρκυρα, κατηγορώντας την για «επικίνδυνες διευθετήσεις» στα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και για προώθηση 13ωρης εργασίας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ετοιμότητας του κόμματος για κάθε στροφή της ταξικής πάλης.
- Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από την Κέρκυρα, κατηγορώντας την για «επικίνδυνες διευθετήσεις» στα κυριαρχικά δικαιώματα υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και για προώθηση 13ωρης εργασίας. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ετοιμότητας του κόμματος για κάθε στροφή της ταξικής πάλης.
- «Επικίνδυνες διευθετήσεις» στο Αιγαίο με σφραγίδα ΝΑΤΟ
- «Διχοτομικά σχέδια» στην Κύπρο και «κοράκια» στη Γάζα
- Επίθεση για 13ωρη εργασία και προειδοποίηση για κρίση
- Προς το 22ο Συνέδριο: «Κόμμα έτοιμο για όλα»
Ένα κατηγορώ κατά της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική όσο και στα εργασιακά, διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «συμβούλιο πολεμικής προπαρασκευής», μίλησε για επανεμφάνιση διχοτομικών σχεδίων στην Κύπρο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι συγκαταλέγεται στα «κοράκια» που εποφθαλμιούν τη λεία της ανοικοδόμησης της Γάζας, θέτοντας παράλληλα το κόμμα του σε τροχιά προετοιμασίας ενόψει του 22ου Συνεδρίου.
«Επικίνδυνες διευθετήσεις» στο Αιγαίο με σφραγίδα ΝΑΤΟ
Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκε η εξωτερική πολιτική της χώρας. Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως «ένα ακόμα συμβούλιο πολεμικής προπαρασκευής», προσάπτοντας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αναλαμβάνει για μια ακόμα φορά ρόλο σημαιοφόρου των επικίνδυνων σχεδιασμών».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, έκανε λόγο για «διαπραγμάτευση σε πολλά ταμπλό με τη σφραγίδα των σχεδιασμών των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης και με τις πλάτες άλλων κομμάτων του ευρωατλαντισμού». Συνέδεσε ευθέως τα σχέδια για τη «θωράκιση της ΝΑΤΟικής συνοχής» με «επικίνδυνες διευθετήσεις που δρομολογούνται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», οι οποίες, όπως είπε, μπορεί να προωθηθούν «είτε με πενταμερή φόρουμ σαν αυτό για το οποίο μίλησε ο Μητσοτάκης, είτε με όποιο άλλο όχημα επιλεγεί σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ».
«Διχοτομικά σχέδια» στην Κύπρο και «κοράκια» στη Γάζα
Εξίσου αιχμηρός ήταν και για το Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι «ξαναζεσταίνονται τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο», τα οποία, κατά την εκτίμησή του, «πάνε χέρι-χέρι με τη νατοποίηση του νησιού, τη μετατροπή του σε ευρωατλαντικό αεροπλανοφόρο». Στο ίδιο πλαίσιο, ενέταξε και τα ενεργειακά σχέδια, σημειώνοντας ότι η παρουσία ενεργειακών ομίλων των ΗΠΑ και η μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο συνδέονται με την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που, όπως είπε, «ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών».
Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε για το Παλαιστινιακό, τονίζοντας ότι ο λαός της Παλαιστίνης «συνεχίζει να ματώνει» παρά την εκεχειρία. Προχώρησε μάλιστα σε μια σοβαρή καταγγελία, λέγοντας ότι «τώρα βλέπει τα κοράκια από διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, να μαζεύονται και να κόβουν βόλτες πάνω από τη Γάζα για να αρπάξουν και κομμάτι από τη λεία της ανοικοδόμησης».
Ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα του «σπάει τον εφησυχασμό» και μπαίνει μπροστά στην οργάνωση της πάλης ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας.
Επίθεση για 13ωρη εργασία και προειδοποίηση για κρίση
Περνώντας στην εσωτερική πολιτική και την οικονομία, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνέδεσε την ιστορική σύγκρουση δύο κόσμων, που αποτυπώνεται στο Λαζαρέτο, με τη σημερινή πραγματικότητα. «Αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρούονται και σήμερα», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι αντιφάσεις του καπιταλισμού οξύνονται, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων διεθνώς.
Περιέγραψε το παρόν σύστημα ως «αυτόν τον σάπιο κόσμο που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και 13 ώρες την ημέρα, να γυρνούν σπίτι τους χωρίς κουράγιο». Σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει σε μια εποχή που τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση αποδοχών, αλλά αντίθετα αξιοποιούνται για την «απόλυτη υποταγή της εργασίας στους στόχους του κεφαλαίου».
Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η στροφή της παραγωγής προς τις πολεμικές βιομηχανίες γίνεται και για να αναβληθεί το ξέσπασμα «μιας νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που όμως δυστυχώς έχει ήδη φανεί για τα καλά στον ορίζοντα».
Προς το 22ο Συνέδριο: «Κόμμα έτοιμο για όλα»
Ο κ. Κουτσούμπας αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του στον στρατηγικό προσανατολισμό του ΚΚΕ, συνδέοντας τη θυσία των εκτελεσμένων του Λαζαρέτο με τη σημερινή δράση του κόμματος. «Το ΚΚΕ δεν τιμά τους εκτελεσμένους για να τους φυλακίσει στο παρελθόν, αλλά γιατί χάρη και στη δική τους στάση υπάρχει σήμερα ένα κόμμα που δεν υπέγραψε και δεν υπογράφει δήλωση μετανοίας στον ιμπεριαλισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ανακοίνωσε ότι το κεντρικό θέμα του 22ου Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στα τέλη Ιανουαρίου, θα είναι το ίδιο το Κόμμα. Στόχος, όπως είπε, είναι η οικοδόμηση ενός «κόμματος επαναστατικού, σταθερού σε κάθε δοκιμασία, ικανού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας για το σοσιαλισμό».
Ο ΓΓ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη το κόμμα να κατακτήσει την ικανότητα «να δρα σε οποιεσδήποτε συνθήκες» και να είναι «έτοιμο για κάθε στροφή της ταξικής πάλης», χρησιμοποιώντας τη φράση «Κόμμα έτοιμο για όλα». Εξήγησε ότι η όξυνση των συστημικών αντιθέσεων μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες «μεγάλης κίνησης μαζών, δυνατότητας ακόμη και εξεγέρσεων, επαναστατικής δράσης». Σε τέτοιες συνθήκες, είπε, κρίνεται η ετοιμότητα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η οποία όμως απαιτεί «μακρόχρονη προετοιμασία» που ξεκινά από σήμερα.
Κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να πυκνώσουν τις γραμμές του κινήματος, εξηγώντας «απλά και κατανοητά» σε πλατιές λαϊκές δυνάμεις ότι η λύση στα προβλήματά τους περνά μέσα από την «ανατροπή της κυρίαρχης τάξης» και την εγκαθίδρυση μιας «νέας λαϊκής εργατικής εξουσίας».

