Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Φωταγώγηση Δημοτικών Κτιρίων για την Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας
    03/06/2026
    Μπιάγκης για Κτηματολόγιο: Αδιαφάνεια και «ψηφιακό χάος» απειλούν τις περιουσίες των πολιτών
    03/06/2026
    Βάρελης: Καταγγέλλει εγκατάλειψη των χωριών και «αγορασμένες» διακρίσεις
    02/06/2026
    Αυλωνίτης: Η Γαρίτσα δεν προσφέρεται για ξεπούλημα και μετατροπή σε απέραντο αγκυροβόλιο
    02/06/2026
    Κέρκυρα: Ορκίστηκαν 70 Συνοριοφυλάκες για Αστυνομία και Αεροδρόμιο
    02/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Μωρά ρακούν στη Γλυφάδα
    03/06/2026
    Αποκαλύφτηκε καταρράκτης έξω από την Κληματιά
    03/06/2026
    Κέρκυρα: Έκθεση παιδικής δημιουργίας στον Ανεμόμυλο από το «Αθηναγόρειο»
    03/06/2026
    Βλάβη σε πλοίο προς Αγίους Σαράντα: Επέστρεψαν με ρυμουλκό στην Κέρκυρα με 76 επιβάτες
    03/06/2026
    Τραγωδία στη Ζάκυνθο: Νεκρή 58χρονη τουρίστρια στον Λαγανά
    03/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στις 16 Ιουνίου, το γλέντι της ΕΛΜΕ
    03/06/2026
    Eπιμελητήριο: Ζητά επανεξέταση του πλαισίου προστασίας στον Χαλικούνα
    03/06/2026
    Aνοίγει τον Ιούλιο η πλατφόρμα για τις 72 δόσεις – Ποιοι μένουν εκτός, τα «αγκάθια» της ρύθμισης
    03/06/2026
    Συμμετοχή του Επιμελητηρίου στην 58η Γενική Συνέλευση του Ε.Ο.Α.Ε.Ν. στη Θάσο
    02/06/2026
    Πτήσεις Μαΐου: «Πρωταθλήτρια» η Βρετανία, ανάκαμψη για τη Γερμανία
    31/05/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Επετειακή εκδήλωση στην Αθηναϊκή Λέσχη για τα 190 χρόνια της Αναγνωστικής
    03/06/2026
    «Το Αστερόσπιτο» από το Παιδικό Τμήμα του Θεατρικού Εργαστηρίου «Θυμέλη»
    03/06/2026
    «Η τελευταία εκτέλεση» του Νικόλαου Παργινού
    03/06/2026
    Διεθνές αντάμωμα πολιτισμού (και φέτος) στις Σινιές
    02/06/2026
    Επιστρέφουν οι θερινές κινηματογραφικές βραδιές στη Μαρίνα των Γουβιών
    02/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Καρύδη: Πτήση στα 13.68μ. στo Gala της Φιλοθέης
    03/06/2026
    ΠΑΟ Κορακιάνας: «Γήπεδο-βιτρίνα» χωρίς αποδυτήρια
    03/06/2026
    Διακρίσεις και περιβαλλοντική δράση για τον Ηρακλή Κέρκυρας
    02/06/2026
    ΟΛΚΕ: Καμία πρόθεση μετεγκατάστασης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου
    02/06/2026
    ΝΑΟΚ: Δύο όρια για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στους Μακεδονικούς Αγώνες
    31/05/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Η Δημοκρατία χρειάζεται καθαρές επιλογές, όχι περισσότερη σύγχυση»
    02/06/2026
    Πόσο τιμάται η παρθενιά της Αλβανίας
    01/06/2026
     Ο ‘εκδημοκρατισμός’ του ναζιστικού παρελθόντος της Ουκρανίας
    31/05/2026
    «Πλυντήρια» του Γ’ Ράιχ…
    30/05/2026
    Μόνο ΕΓΩ! “Πάψτε, παπάδες, τα χαρτιά και κλείστε τα βαγγέλια!”
    28/05/2026
Ανάγνωση Υπογράφτηκε στην Κέρκυρα η ίδρυση του Δικτύου Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» (φωτορεπορτάζ + video)
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπογράφτηκε στην Κέρκυρα η ίδρυση του Δικτύου Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» (φωτορεπορτάζ + video)

Στον ιστορικό χώρο της Μονής Πλατυτέρας, μπροστά από τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, υπεγράφη χθες Τετάρτη η ιδρυτική πράξη σύστασης του Δικτύου Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» ως νομικού προσώπου.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 22/05/2025
Κοινοποίηση
7 λεπ. ανάγνωση

Στον ιστορικό χώρο της Μονής Πλατυτέρας, μπροστά από τον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, υπεγράφη χθες Τετάρτη η ιδρυτική πράξη σύστασης του Δικτύου Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» ως νομικού προσώπου.

 

 

Στο Δίκτυο μετέχουν ως ιδρυτικά μέλη οι δήμοι Κέρκυρας, Αίγινας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου Κύπρου και Koper – Capodistria της Σλοβενίας. Η επιλογή των πόλεων αντικατοπτρίζει τα βασικά στάδια της ζωής και της πορείας του Ιωάννη Καποδίστρια, από τη γέννηση έως και τη δολοφονία του.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα και αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης προσπάθειας συνεργασίας μεταξύ πέντε πόλεων με ιστορικούς δεσμούς με τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας.

Το νέο σχήμα, με τη νομική υπόσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ανάδειξη της ιστορικής παρακαταθήκης του Καποδίστρια και τη συνεργασία σε πολιτιστικό, ερευνητικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

 

 

 

 

 

 

Από την άτυπη συνεργασία στη θεσμική ίδρυση

 

Το Δίκτυο Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» είχε ξεκινήσει να λειτουργεί άτυπα από το 2007, με στόχο την ανάδειξη της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της χώρας, αλλά και της επίδρασής του στην ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου αιώνα. Μέχρι σήμερα, λειτουργούσε ως μια εθελοντική σύμπραξη, χωρίς εσωτερικό κανονισμό ή νομική μορφή.

Όπως επισήμανε ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Στέφανος Πουλημένος, «τα προηγούμενα χρόνια το Δίκτυο ήταν απλά μια άτυπη συνεργασία πόλεων με κοινά σημεία αναφοράς στον Ιωάννη Καποδίστρια. Τώρα, το καθεστώς αυτό αλλάζει και αποκτά νομική υπόσταση, με την υπογραφή της ιδρυτικής πράξης, σε έναν χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό για τη ζωή του Καποδίστρια».

Σύμφωνα με τον κ. Πουλημένο, η σύσταση του Δικτύου ως νομικού προσώπου αναμένεται να διευκολύνει τη διεύρυνση των δράσεών του και την αναζήτηση συνεργασιών με άλλες πόλεις που έχουν ιστορικούς δεσμούς με τον Καποδίστρια.

Η επιλογή της Μονής Πλατυτέρας για τη χθεσινή τελετή είχε ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς εκεί βρίσκεται ο τάφος του Καποδίστρια, ο οποίος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776 και διακρίθηκε τόσο στη διεθνή διπλωματική σκηνή όσο και ως πρώτος Κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας. Η διαδρομή του, από την Επτάνησο Πολιτεία έως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και την ηγεσία του ελληνικού κράτους, αποτελεί κοινό σημείο αναφοράς για τις πόλεις του Δικτύου.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Κέρκυρας, ενώ ακολούθησαν δηλώσεις των δημάρχων για τη σημασία της πρωτοβουλίας. Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι των πόλεων, η δημιουργία του Δικτύου ως νομικού προσώπου επιτρέπει τη διεύρυνση των δράσεων και την αναζήτηση νέων συνεργασιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

 

Στόχοι

 

Το Δίκτυο Δήμων «Ιωάννης Καποδίστριας» θέτει ως βασικούς στόχους την ανάδειξη τοποθεσιών και μνημείων που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Καποδίστρια, την προώθηση δράσεων επιστημονικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού χαρακτήρα, καθώς και τη διασύνδεση των πολιτών και των επισκεπτών με την κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά.

Στο καταστατικό του Δικτύου επισημαίνεται η πρόθεση για διεύρυνση της συνεργασίας με άλλες πόλεις που σχετίζονται ιστορικά με τον Καποδίστρια, όπως η Γενεύη και η Αγία Πετρούπολη. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες δήμοι στοχεύουν στη διοργάνωση πολιτιστικών ανταλλαγών, κοινών εκδηλώσεων και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εμπειρία δικτύωσης μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων, όπως επισημάνθηκε από τους δημάρχους, μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη καλών πρακτικών, την ενίσχυση της ταυτότητας των τοπικών κοινωνιών και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στην ιστορία.

 

ΤΙ είπαν οι δήμαρχοι

 

Στην τελετή παρέστησαν οι δήμαρχοι Αίγινας, Ναυπλίου, Αμμοχώστου και Κέρκυρας. Καθένας από τους συμμετέχοντες δημάρχους αναφέρθηκε στους λόγους που συνδέουν την πόλη του με το Δίκτυο.

Για τον δήμαρχο Αίγινας, Γιάννη Ζορμπά, η συμμετοχή του νησιού είναι αυτονόητη, καθώς η Αίγινα αποτέλεσε την πρώτη έδρα της Κυβέρνησης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, με τον ίδιο τον Καποδίστρια να διαμένει και να εργάζεται εκεί κατά τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας. Όπως σημείωσε, «ο Καποδίστριας άφησε σημαντικό ίχνος πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης στην Ελλάδα. Η Αίγινα, ως ιστορικός δήμος, οφείλει να μετέχει σε αυτή την κοινή προσπάθεια».

Ο δήμαρχος Ναυπλίου, Δημήτρης Ορφανός, επισήμανε ότι το Ναύπλιο, πόλη στην οποία δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας το 1831, μοιράζεται με τις υπόλοιπες πόλεις μια κοινή ιστορική παρακαταθήκη. «Με τη μετατροπή του Δικτύου σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, οι πόλεις που συμμετέχουμε ερχόμαστε ακόμη πιο κοντά. Προσπαθούμε να αναδείξουμε το τεράστιο έργο που άφησε ο Καποδίστριας, το οποίο θεωρώ ότι δεν έχει αναδειχθεί όσο θα έπρεπε στη σύγχρονη Ελλάδα».

Η Αμμόχωστος, όπως τόνισε ο δήμαρχός της Δρ. Σίμος Ιωάννου, συμμετέχει στο Δίκτυο τόσο λόγω της καταγωγής της μητέρας του Καποδίστρια από την πόλη, όσο και ως κατεχόμενος δήμος της Κύπρου. «Για εμάς έχει διπλή σημασία. Πρώτον, να συμμετάσχουμε στη μεγάλη προσπάθεια ανάδειξης του έργου του Καποδίστρια, και δεύτερον, να έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε το ζήτημα της Αμμοχώστου, που παραμένει κατεχόμενη από το 1974».

Ο δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Στέφανος Πουλημένος, αναφέρθηκε στη σημασία της νομικής συγκρότησης του Δικτύου και στη δυνατότητα αξιοποίησής του, τόσο για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς όσο και για την προβολή διαχρονικών μηνυμάτων που απορρέουν από το έργο του Καποδίστρια. «Πολλές από τις επιλογές του έχουν διαχρονική αξία και παραμένουν επίκαιρες και σήμερα», σημείωσε.

 

 

Η ιστορική φυσιογνωμία του Καποδίστρια

 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας (1776-1831) υπήρξε κεντρική μορφή της νεότερης ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας. Γεννημένος στην Κέρκυρα, σπούδασε ιατρική στην Πάδοβα και ξεκίνησε τη δημόσια σταδιοδρομία του στην Επτάνησο Πολιτεία. Η διεθνής του πορεία κορυφώθηκε με την ανάληψη του αξιώματος του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ από το 1827 έως τη δολοφονία του το 1831 διετέλεσε πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ίδρυση του ελληνικού κράτους.

 

Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι στην Πλατυτέρα
H ομιλία του Δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας για την επέτειο της Ένωσης
Επίσκεψη του Στρατιωτικού Διοικητή Ηπείρου – Μακεδονίας στον Δήμαρχο, ενόψει 21ης Μαΐου
Ομιλία του Γ. Σκλαβούνου: Ο Ι. Καποδίστριας, ως αρχιτέκτονας μιας Μεταναπολεόντειας Ευρώπης
Ο ανδριάντας του Ιωάννη Καποδίστρια στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Καρύδη: Πτήση στα 13.68μ. στo Gala της Φιλοθέης
  • ΠΑΟ Κορακιάνας: «Γήπεδο-βιτρίνα» χωρίς αποδυτήρια
  • Στις 16 Ιουνίου, το γλέντι της ΕΛΜΕ
  • Κέρκυρα: Μωρά ρακούν στη Γλυφάδα
  • Αποκαλύφτηκε καταρράκτης έξω από την Κληματιά

Τελευταία σχόλια

  1. Άγγελος Φρεν στο Στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά» η αποκατάσταση της γέφυρας του Παλαιού Φρουρίου
  2. Αριθμός Πρωτοκόλου κλπ... στο Πάνω από 500.000 ευρώ το κόστος μόνο… για να ξαναλειτουργήσει το Δημοτικό Θέατρο
  3. ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ στο Παροπλισμός υποβρυχίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ
  4. ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ στο Οι Φωτογραφίες…
  5. Σπυρος Στεφανίδης στο Φιλαρμονική Μάντζαρος: Εξέχουσα λειτουργός του πολιτισμού η Τένια Ρηγάκου

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Αποκτά τεχνητό χλοοτάπητα το γήπεδο Καστελλάνων!

13/05/2026

Στοπ από το ΣτΕ για αύξηση δημοτικών τελών – Δήμαρχος: Για τυπικούς λόγους η απόρριψη

21/04/2026

Τι είπε ο Πουλημένος για το περιστατικό μετά την Ανάσταση

14/04/2026

Δήμαρχος Σ. Πουλημένος: Θετικός ο απολογισμός του Πάσχα

14/04/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise