• Αρχική
  • CP-Web
  • Στήλες
  • Άρθρα
  • CorfuSports
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
Τρίτη, 09/09/2025
CorfuPress.com
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS
CorfuPress.com
No Result
View All Result
CorfuPress.com
Home ΓΝΩΜΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Η Κεντροαριστερά αναζητά… έναν «Γέρο της Δημοκρατίας»!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 21/01/2024
A A

«Οι πολιτισμένοι λαοί κερδίζουν την εξουσία με την ψήφο των πολλών, κυβερνώνται με την ικανότητα των ολίγων και μεγαλουργούν με την πνοή του ενός», Ελευθέριος Βενιζέλος, (1864-1936).! Προφανώς για την σύγχρονη Κεντροαριστερά, λείπει η «πνοή του ενός».!

Όλες οι μέχρι τώρα μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης, αναδεικνύουν μια μεγάλη πολιτική αντίφαση, μια κοινωνική παραδοξότητα. Οι πολίτες, δηλώνουν σε μεγάλα ποσοστά ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης και δη σε κρίσιμους κι ευαίσθητους τομείς της καθημερινής ζωής, όπως η οικονομία, η υγεία και η δημόσια τάξη και ασφάλεια. Παρά ταύτα, συνεχίζουν να δίνουν πρωτιά στην κυβερνώσα παράταξη με μεγάλη απόσταση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσής και θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό της χώρας και μάλιστα σε ποσοστά κατά πολύ υψηλότερα από τα ποσοστά του κόμματός τους, την Νέα Δημοκρατία.!

Επιπλέον, όλων τούτων, η κυβέρνηση «παίζει τα ρέστα της» και προωθεί νομοθετήματα που διχάζουν την κοινοβουλευτική της ομάδα, πραγματικά ενοχλούν τα μέγιστα και απωθούν μακράν, την παραδοσιακή εκλογική βάση της γαλάζιας παράταξης, όπως το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, με συνεπαγόμενη την ενσωμάτωση μεταναστών στην ελληνική κοινωνία και τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια με την συνεπαγόμενη τεκνοθεσία.!

Προφανώς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι πολλοί κοντά σε αυτόν ευρισκόμενοι πολιτικοί και επικοινωνιακοί επιτελείς υπολογίζουν ότι τα πολιτικά κέρδη που θα αποκομίσουν, θα είναι κατά πολύ περισσότερα από τις όποιες ενδεχόμενες απώλειες.

Σε μια περίοδο κατά την οποία κονταροχτυπιούνται οι ηγέτες των κομμάτων και τάσεων της κεντροαριστεράς, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται με στιβαρό ηγετικό προφίλ, «αποφασισμένου φιλελεύθερου πολιτικού», που δεν υπολογίζει πολιτικό κόστος και προχωράει σε δύσκολες τομές, ευελπιστώντας ότι αυτή η εικόνα θα εκτιμηθεί από τον κόσμο του Προοδευτικού Κέντρου και θα αποδώσει «εκλογικούς καρπούς», αφού οι ηγέτες του χώρου περί άλλα τυρβάζουν.!

Η πολυδιάσπαση της Κεντροαριστεράς

Μια προβολή του σημερινού μας πολιτικού σκηνικού, στα μεταπολεμικά και μετεμφυλιακά χρόνια, θα βρει το καθαρό αντίστοιχό του, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1950.

Όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δημιούργησε την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση, (ΕΡΕ), προσχώρησαν σε αυτήν τα περισσότερα στελέχη του διαλυθέντος «Ελληνικού Συναγερμού», καθώς και πολλοί κορυφαίοι πολιτικοί από άλλα κόμματα και από τις διάφορες πτέρυγες του Κόμματος Φιλελευθέρων, όπως ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Γρηγόριος Κασιμάτης, ο Δημήτρης Μακρής κ.ά.

Το τότε «πολιτικό άνοιγμα», του Κωνσταντίνου Καραμανλή, για τη δημιουργία της ΕΡΕ, ουδόλως απέχει από το σημερινό «πολιτικό άνοιγμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, τόσο προς τα δεξιά του ΛΑΟΣ, (του Γιώργου Καρατζαφέρη), με τις προσχωρήσεις, Μάκη Βορίδη, Άδωνη Γεωργιάδη, Θανάση Πλεύρη…, όσο και προς τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, (εκσυγχρονιστές του Κώστα Σημίτη), με τις προσχωρήσεις πολλών και επωνύμων, όπως, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Λίνα Μενδώνη, Άκης Σκέρτσος και πολλοί άλλοι που στελεχώνουν όλα τα κυβερνητικά επίπεδα.!

Όπως τότε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κυριαρχούσε πολιτικά, έτσι και τώρα ομοίως κυριαρχεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως τότε, οι δυνάμεις του Κέντρου ήταν διασπασμένες, έτσι ακριβώς και τώρα η κεντροαριστερά είναι κατακερματισμένη και οι ηγέτες του «Πολιτικού Κέντρου», τότε και τώρα αλληλοσπαράσσονται.

Η Κεντροαριστερά αναζητεί ηγέτη.

Απέναντι σε μια πετυχημένη ένωση κομμάτων στα δεύτερα μισά του 1950, την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση, (ΕΡΕ), το προσωποπαγές κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνου Καραμανλής και κέρδισε στη σειρά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, το 1956, το 1958 και το 1961, ιδρύθηκε η «Ένωση Κέντρου», (Ε.Κ.). από συνασπισμό μικρών κομμάτων του κεντρώου χώρου υπό την ηγεσία του Γεωργίου Παπανδρέου στις 19 Σεπτεμβρίου 1961, κέρδισε τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 1963 με 42,04% και 138 έδρες και της 16 Φεβρουαρίου 1963 ήρθε αυτοδύναμη στην κυβέρνηση με 52,72% και 171 έδρες. Βασικός συνεκτικός κρίκος του κόμματος ήταν η χαρισματική προσωπικότητα του Γεωργίου Παπανδρέου, ο Γέρος της Δημοκρατίας.!

Για κάθε γνώστη της σύγχρονης ιστορίας, γεννάται το ερώτημα : Υπάρχει ένας σύγχρονος Γεώργιος Παπανδρέου, (ο «Γέρος της Δημοκρατίας»), που θα ενώσει και πάλι τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, απέναντι στην πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη.;

Μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, απέχει από τις εκλογές. Μόνον ένα 22,7% συμμετείχε στο Β΄ γύρο των Δημοτικών Εκλογών στον Δήμο Αθηναίων. Για να αφυπνιστούν και να ενεργοποιηθούν πολιτικά οι ανενεργοί πολίτες, που βίωσαν αλλεπάλληλες κρίσεις και διαμόρφωσαν μια συνείδηση για τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις τους ζητούν σαφείς  απαντήσεις πολύ πέραν πλέον της διαιρετικής πολιτικής μνημόνιο – αντιμνημόνιο και απαιτούν ειλικρινείς προτάσεις εναλλακτικής διακυβέρνησης. Με απλά λόγια, η ελληνική κοινωνία χρειάζεται τεκμηριωμένη και μαχητική αντιπολίτευση με την ταυτόχρονη προβολή των μεγάλων τομών που πρέπει, χωρίς τακτικισμό, να προβάλλει η ενωμένη αντιπολίτευση ως αναγκαίες για την προοδευτική διέξοδο, σε όλους τους τομείς του πολιτικού συστήματος, του κοινωνικού κράτους, του νέου παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας μας,.

Η σύγκλιση όλων των προοδευτικών δυνάμεων και της εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης απέναντι στην πολιτική μονοκρατορία των κυβερνήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν και είναι αναγκαία.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ; Συνεργασία ή εμφύλιος

Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν κορυφαία και ιστορικά στελέχη που θεωρούν ότι η συνεννόηση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι προϋπόθεση για να χτυπηθεί η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας.

Πρότασή του για τη διαμόρφωση ενός «Μετώπου Δημοκρατίας» ώστε «να πρωταγωνιστήσουμε για μια νέα, μεγάλη, συμπεριληπτική Αριστερά προοδευτικού χώρου και όχι να κυνηγάμε προβληματικές επιλογές, που ανήκουν στο παρελθόν» υποστήριξε στη ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Διονύσης Τεμπονέρας. «Δεν χρειαζόμαστε ούτε μια Αριστερά της περιχαράκωσης, ούτε μια επάνοδο στην προβληματική σοσιαλδημοκρατία. Να αξιοποιήσουμε τις καταβολές μας και τις εμπειρίες μας για μια ευρύτερη συσπείρωση δημοκρατικών δυνάμεων», επισήμανε χαρακτηριστικά.

O πρώην υπουργός σε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης υπογραμμίζει ότι το ΠΑΣΟΚ μόνο του ή ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του «δεν μπορούν να κρατήσουν χαλινάρια στη Δεξιά και σε δυσμενείς οικονομικές και εθνικές εξελίξεις», και κατέληξε: «πρέπει να πάμε σε συνολική επανίδρυση της Κεντροαριστεράς», ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να καταλήξει σε προγραμματικό διάλογο ή και παραπέρα: «μπορεί να φτάσουμε σε ένα μετωπικό σχήμα στις Ευρωεκλογές ή ακόμη και σε ένα ελληνικό Επινέ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Από την δική του πλευρά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, δηλώνει πως, «Εγώ δίνω αγώνα να είμαστε δεύτεροι στις εκλογές για να ενώσουμε την προοδευτική παράταξη και να νικήσουμε τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές. Άρα; Δεν κλείνουμε ως ΠΑΣΟΚ τις πόρτες». Ωστόσο, είναι εμφανής ο πολιτικός στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη : Να έρθει δεύτερο το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές για να προσκολληθεί μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Επιθετικά και με σφοδρότητα απάντησε ο Στέφανος Κασσελάκης, αποκαλώντας τον «εκβιαζόμενο» τον Νίκο Ανδρουλάκη και ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γίνεται να συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μ’ ένα κόμμα που είναι… συστημικό και χρωστάει σε όποιον κινείται.!

Ο χρησμός Σπίρτζη και το Στρασβούργο

Η «αυτό δεν είναι όνειρο αλλά ένα σχέδιο που πολύ σύντομα θα γίνει πραγματικότητα», είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης και αφορά στην προοπτική συνεργασίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΡΙΖΑ. Πολλά στελέχη από την Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου, εκφράζουν την βεβαιότητα τους για την μελλοντική συμπόρευση των δύο κομμάτων του προοδευτικού χώρου.

Οι φήμες που κυκλοφορούν σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία επιμένουν, πως τη συνεργασία, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ, τη συζητούν και τη δρομολογούν για αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, οι πρώην πρωθυπουργοί, Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι έχουν την ευχέρεια να χαράσσουν τη στρατηγική τους στο Στρασβούργο, όπου και οι δύο είναι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπη.!

«Ο καιρός γάρ Εγγύς και είδομεν τι μέλλει γενέσθαι..»!

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Ο Γιάννης Παργινός είναι δημοσιογράφος και οικονομολόγος. Έχει διατελέσει συντάκτης αλλά και σε διευθυντικές θέσεις σε αθηναϊκές εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς. Είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Έχει συγγράψει το βιβλίο "οι συνταγές τση νόνας" που περιγράφει συνταγές της Κέρκυρας και της Μεσογείου, πλούσια λαογραφικά στοιχεία, θύμισες μιας άλλης εποχής, παραδόσεις κι έθιμα.

Related Posts

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Η κεντροαριστερή Βαβυλωνία στηρίζει την καταρρέουσα κυβέρνηση

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Σάββατο, 06/09/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Κυβέρνηση σε αποδρομή – Αντιπολίτευση τραγωδία…

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 31/08/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Ένας ακόμα πολιτικά μοιραίος… Ιούλιος

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 27/07/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Προς γενική αναδιάταξη το πολιτικό σκηνικό…

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 13/07/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Στη σκιά του ΟΠΕΚΕΠΕ γεννιέται ένα νέο πολιτικό σκηνικό…!

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 06/07/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Επικίνδυνα κλυδωνιζόμενο σκάφος… η κυβέρνηση!

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 29/06/2025
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ

Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας «μπαίνουν» στο «γήπεδο»

by ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Κυριακή, 22/06/2025
Next Post

Σαν Σήμερα 21/1: Τα σημαντικότερα γεγονότα...

Σε δυο αράδες (21/1/23)!

Αποστρατεύτηκε ο Νίκος Κολοβός (video)

Comments 2

  1. Avatar Κερκυραιος Πολιτης says:
    2 έτη ago

    Να φωναξουμε το Διογενη, μηπως και βρει καποιον με το φαναρι του.

    Απάντηση
  2. Avatar JOHN says:
    2 έτη ago

    Καί ο Ελ.Βενιζελος και ο Γέρος τής δημοκρατίας έχουν μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή κατάντια μας!!!

    Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταία σχόλια

  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Συνέλαβαν δύο 17χρονους για ναρκωτικά στην Κέρκυρα: “Ημεδαποί κι’αυτοί μέ τήν έννοια τών locals ή “ημεδαποί” οπαδοί τής ποδοσφαιρικής ομάδας Roma ?” Σεπ 7, 23:21
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Γκίκας: H Ευρωπαϊκή Νομοθεσία δεν επιτρέπει τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά του Ιονίου!: “Δεν είσαι τόσο όμορφος όσο νομίζεις Γκίκα, οπότε σταμάτα κάθε φορά πού πετάς τήν κουταμάρα σου, νά διαφημίζεις καί τήν…” Σεπ 7, 23:14
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 59χρονος γιατρός: “Τό ονοματάκι του δέν κάνει νά τό γνωρίζουμε ή μήπως υπάγεται καί αυτό στά “προσωπικά δεδομένα” ? Διότι έχει παραχεστεί…” Σεπ 5, 16:54
  • Avatar Σπάθας Στέφανος στο Γουβιά: Συλλογική καταγγελία για εγκατάσταση υπέρογκης κεραίας κινητής: “Απόλυτα σύμφωνος μετά καταγγελόμενα, όμως όταν δέν “πιάνει” τό κινητό ξέρουμε νά κατεβάζουμε “καντήλια” καί άλλα διάφορα !” Σεπ 5, 16:46
  • Avatar Κερκυραιος πολιτης. στο Με οκτώ θέματα, η συνεδρίαση λογοδοσίας στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας: “Βρομισαν οι θαλασσες περιξ της πολης και οι ασχετοι, που ενιοτε παριστανουν τους οικολογους, δεν βλεπουν, δεν ξερουν, δεν ρωτανε.…” Σεπ 5, 12:13

Το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009

ακολουθήστε μας

No Result
View All Result
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CP-Web/CorfuPress.com
  • CorfuSports.com

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

WEBSITE: www.corfupress.com
C.P.WEB-CORFUPRESS.COM – ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ //
ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
MANTZAΡΟΥ 6 – T.K. 49132, ΚΕΡΚΥΡΑ
ΑΦΜ: 107115640 – ΔΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 2661026992
EMAIL: [email protected]
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΝΟΜΙΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΝΙΚΟΛΑΪΣ ΒΛΑΧΟΥ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: EMMANOYΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

No Result
View All Result
  • EDITORIAL
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ – ΚΟΣΜΟΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΡΘΡΑ
  • SPORTS

© 2024 CP-Web/CorfuPress.com

Εφόσον πατήστε ΑΠΟΔΟΧΗ τότε αυτόματα δηλώνετε ότι αποδέχεστε τους όρους χρήσης και την χρήση των cookies στις σελίδες μας καθώς και οτι συναινείτε βάσει της νεας Ευρωπαικής οδηγίας GDPR. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ .