Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Έρχεται γενική διακοπή υδροδότησης σε πόλη και προάστια
    19/10/2026 22:26
    Η ΠΙΝ ανοίγει δίαυλο με την κινεζική τουριστική αγορά
    19/10/2026 18:44
    Με πολυθεματικό προϊόν στο Ρίμινι τα Ιόνια Νησιά
    19/10/2026 18:00
    Κέρκυρα: Τραγούδησαν στα ελληνικά και στα σερβικά μαθητές του Νόβι Σαντ
    19/10/2026 17:52
    Γκίκας από τη Ρόδo: τα νησιά να γίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα
    19/10/2026 17:45
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Αίσιο τέλος για άλογο που έπεσε σε πηγάδι στην Κέρκυρα
    19/10/2026 20:40
    Κέρκυρα: 97 κενά εκπαιδευτικών και 13.700 χαμένες ώρες διδασκαλίας
    19/10/2026 20:36
    Μια δράση με ισχυρό συμβολισμό για την προστασία του Ίσσου
    19/10/2026 20:24
    Δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς κατεβαίνουν στο δρόμο την Τετάρτη
    19/10/2026 18:34
    Σύλληψη διακινητή και μεταναστών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας
    19/10/2026 18:32
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΣΕΠΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς γερμανικής γλώσσας
    19/10/2026 22:29
    ΣΕΠΕ: Τα κενά μετά και τη β’ φάση προσλήψεων στην Π.Ε. Κέρκυρας
    19/10/2026 22:24
    Κέρκυρα: 97 κενά εκπαιδευτικών και 13.700 χαμένες ώρες διδασκαλίας
    19/10/2026 20:36
    ΕΛΜΕ Κέρκυρας: μουσικοί και εικαστικοί διορίστηκαν με το σταγονόμετρο
    19/10/2026 20:29
    Ασφαλιστικές εισφορές
    Mείωση ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Απριλίου 2027 – Τι αλλάζει
    19/10/2026 19:36
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
    «Σαν γιαπωνέζικο χαρτί»: τα σχολεία στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
    19/10/2026 18:38
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
    Special Olympics Hellas: Ξεκίνησαν τα προπονητικά προγράμματα στην Κέρκυρα
    19/10/2026 17:21
    Φαίακας: Δεν αντιστάθηκε στον Ηρακλή!
    18/10/2026 21:32
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
    «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
    19/10/2026 00:30
    O κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης αφορά και την Ελλάδα
    18/10/2026 15:58
    18 Οκτωβρίου 2026! 45η επέτειος την πρώτης κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ
    18/10/2026 15:56
Ανάγνωση ΚΚΕ: Η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες ευνοεί μόνο τις πολυεθνικές
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΑΡΧΕΙΟ ΚΕΙΜΕΝΩΝ

ΚΚΕ: Η σύμβαση για τους υδρογονάνθρακες ευνοεί μόνο τις πολυεθνικές

Ενέργεια για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όχι βορά στις πολυεθνικές ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας.

NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 04/11/2017 13:49
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση

Ενέργεια για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όχι βορά στις πολυεθνικές ζητά με ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δυτικά της Κέρκυρας.
 
 
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:
 
Προχθές «έπεσαν» οι υπογραφές της σύμβασης παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή 2 δυτικά της Κέρκυρας μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της κοινοπραξίας «Total – Edison – ΕΛΠΕ».
Από τις τοποθετήσεις της επίσημης τελετής, επιβεβαιώθηκαν για μια ακόμη φορά τόσο το γεγονός ότι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι προσβλέπουν σε σημαντικές ευκαιρίες κερδοφορίας από την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων όσο και η υποστήριξη που παρέχουν στην εγχώρια αστική τάξη για την υλοποίηση του στόχου μετατροπής της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Ο εκπρόσωπος της γαλλικής «Total», είπε πως στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει «ελπιδοφόρα προοπτική», αλλά και ο Ιταλός πρέσβης χαρακτήρισε «αξιοθαύμαστη» την πολιτική της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, την οποία όπως είπε η Ιταλία «υποστηρίζει πλήρως», προσθέτοντας ακόμη ότι τέτοιου τύπου συμβάσεις ενισχύουν «τη σταθερότητα και την ασφάλεια εφοδιασμού».
 
Από τη μεριά της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός δεν παρέλειψε και την προσπάθεια να στρατευτούν τα λαϊκά στρώματα με τους στόχους αυτούς και τις επιχειρηματικές συμφωνίες, επαναλαμβάνοντας τις ανέξοδες υποσχέσεις περί δημιουργίας του λεγόμενου «Ταμείου Γενεών» στο οποίο θα κατευθύνονται τα δημόσια έσοδα από την εκμετάλλευση των πιθανών ευρημάτων, σε μια εξειδίκευση δηλαδή του γενικού ψευδούς κυβερνητικού αφηγήματος της «δίκαιης ανάπτυξης», στη συγκεκριμένη επενδυτική δραστηριότητα.
Είναι αλήθεια ότι αυτές οι συμφωνίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με το αν η Ελλάδα τελικά μπορεί και έχει τις δυνατότητες να παράγει. Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις παραγωγικές δυνατότητες και τον πλούτο που παράγεται σήμερα στη χώρα μας. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να υποτιμάμε τις δυνατότητες να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί η εγχώρια παραγωγή αν όμως απαλλαγεί από τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.
 
Η Ελλάδα είναι πλούσια χώρα σε ενεργειακές πηγές, όχι μόνο σε υδρογονάνθρακες αλλά και σε λιγνίτη, αιολικό και υδάτινο δυναμικό. Είναι πλούσια χώρα σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού. Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή. Πάνω από όλα διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων. Διαθέτει, δηλαδή, τη βασική παραγωγική δύναμη που μπορεί να φτιάξει νέα εργοστάσια, νέα θερμοκήπια, νέα καράβια, νέες οικοδομές.
Όμως όλες αυτές οι δυνατότητες καταπιέζονται και καταστρέφονται στο όνομα της κερδοφορίας των πολυεθνικών. Το τι και πόσο θα παραχθεί, καθορίζεται από το αν αυτό εξυπηρετεί τα κέρδη των λίγων. Σε καμία περίπτωση οι ενεργειακές πηγές της χώρας δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών για επαρκή, φθηνή και ασφαλή ενέργεια. Τρανταχτή απόδειξη το κόστος που βαραίνει τις λαϊκές οικογένειες μέσω των λογαριασμών ρεύματος, πετρελαίου κλπ.
 
Το βασικότερο, όμως, είναι ότι αυτές που μπορούν να απελευθερώσουν μία σειρά από αναξιοποίητες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας είναι οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και τη γη, η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας.
Σήμερα, επίσης, έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, ώστε ο κεντρικός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας να διασφαλίζει όχι μόνο την επάρκεια, αλλά και την ταχεία βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
 
Καλούμε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να μην πιστέψουν ότι αυτές οι συμφωνίες γίνονται για το καλό τους και ότι οδηγούν στη «δίκαιη» ανάπτυξη της κυβέρνησης καθώς τη μερίδα του λέοντος θα καρπωθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ανταγωνισμοί τους διαρκώς οξύνονται, οδηγώντας τις κυβερνήσεις – εκπροσώπους τους σε επεμβάσεις και πολέμους. Δε διστάζουν ακόμη και να αιματοκυλίσουν ολόκληρες χώρες στο όνομα των κερδών τους (Ιράκ, Συρία, Ουκρανία κλπ).
Ο λαός πρέπει να παλέψει για φθηνή και ασφαλή ενέργεια, χωρίς την καταστροφή του περιβάλλοντος. Να παλέψει για την ανατροπή του συστήματος που δεν επιτρέπει στις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να εκτοξευτούν.
Να βάλει ως στόχο του την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας που θα διεκδικήσει μία άλλη κοινωνία, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης όπου δε θα υπάρχουν εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι, όπου θα καλύπτονται οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέρκυρα: Μαζική η αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα
ΚΚΕ στη Βουλή: Να προσληφθεί άμεσα σχολικός νοσηλευτής στο 5ο Δημοτικό Κέρκυρας
Στην Πόρτα Ριάλα, τελικά, η συγκέντρωση του ΚΚΕ για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία Φύσσα
ΚΚΕ Κέρκυρας: Η σύγχρονη και ασφαλής σχολική στέγη δεν είναι πολυτέλεια
Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών κατά των γεωτρήσεων στο Ιόνιο
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 20 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Λίγες νεφώσεις και ήπιος καιρός στην Κέρκυρα την Τρίτη
  • Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
  • ΣΕΠΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς γερμανικής γλώσσας

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  2. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  3. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  4. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

KΚΕ: Συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα

15/09/2026 12:18

Το ΚΚΕ για την απώλεια του Σ. Χαλβατζή

13/09/2026 16:38

Όλα όσα έγιναν την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητής! Σήμερα η ομιλία Παφίλη

12/09/2026 23:30

Αντί αποχαιρετισμού: Οι κερκυραϊκές ώρες του Σπύρου Χαλβατζή

12/09/2026 17:37
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise