Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος για την επίσκεψη της Μαντόνα: Η αυθεντική Κέρκυρα γοητεύει
    23/08/2026
    Σημαντική ευρωπαϊκή θεσμική διάκριση για τη Μερόπη Υδραίου
    23/08/2026
    Συνάντηση τoυ Δημάρχoυ με τη Συντονιστική Επιτροπή Προέδρων Κοινοτήτων στις Μπενίτσες
    21/08/2026
    Αυλωνίτης: Συγχαρητήρια στην κυβέρνηση των αρίστων! Προτελευταία η Ελλάδα στην Ε.Ε.σε δαπάνες για την παιδεία!
    21/08/2026
    Συνάντηση Μαχειμάρη-Κόκκαλη με τον πρόεδρο του Χαμόγελου
    21/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Πού θα κοπεί το ρεύμα στις 24 και 25 Αυγούστου
    23/08/2026
    Ξεπέρασε τους 40 °C η θερμοκρασία σε περιοχές της χώρας – Στους 36,2 °C στην Κέρκυρα
    23/08/2026
    Μικρές υλικές ζημιές από πυρκαγιά σε επιχείρηση εστίασης στο Σιδάρι
    23/08/2026
    Δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για παιδιά στον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας
    23/08/2026
    Στον εισαγγελέα η 44χρονη για τον θάνατο του σκύλου στους Αυλιώτες
    23/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    school 241107
    ΕΛΜΕ: Τα 201 κενά και οι διεκδικήσεις στη συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπαίδευσης
    23/08/2026
    EΛΜΕ Κέρκυρας: Καλωσόρισμα στους νεοδιόριστους και διεκδικήσεις για τα 201 κενά
    23/08/2026
    EΛΜΕ: Δώστε λεφτά για μισθούς, Υγεία και Παιδεία
    23/08/2026
    2013516 oikodomos
    Oι Οικοδόμοι της Κέρκυρας θα συμμετάσχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη
    23/08/2026
    Κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ Κέρκυρας για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ
    20/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    23 Αυγούστου 2026: Η μπάντα της Παλαιάς Φιλαρμονικής γίνεται 185 ετών
    23/08/2026
    Στο Μουσείο Σολωμού, η πρώτη φθινοπωρινή εκλαϊκευμένη ομιλία σύγχρονης επιστήμης
    23/08/2026
    Λιάνα Τσιρίδoυ: «Περασμένα, Ξεχασμένα»
    23/08/2026
    Στον ευρωπαϊκό χάρτη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς η Πολιορκία της Κέρκυρας του 1716
    21/08/2026
    Από Τρίτη, ξεκινούν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική Μάντζαρος
    21/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ιόνιος: Διπλή ενίσχυση με Βασιλόπουλο και Ρουμελιώτη
    23/08/2026
    Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στους Οθωνούς μετά από τέσσερις δεκαετίες
    23/08/2026
    AΕΛ και φέτος για το Γιαννούλη!
    23/08/2026
    Στην K17 του Ηρακλή ο Σαλβάνος!
    20/08/2026
    Ντούσκος και Διαβάτη στο Παγκόσμιο του Άμστερνταμ!
    20/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Οι Κερκυραίοι καθηγητές που περιμένουν
    23/08/2026
    H Δίκη της υποκρισίας
    23/08/2026
    Η Κέρκυρα τα χρόνια του ΔΣΕ, ο πρώτος νεκρός της και οι «16» της Λευκίμμης
    23/08/2026
    Tο κόστoς της καθημερινότητας και η ανάγκη για μια νέα οικονομική πολιτική
    21/08/2026
    Για τις εξελίξεις στoν Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
    20/08/2026
Ανάγνωση Ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων από σεισμούς, έρχεται στην περιφέρεια
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων από σεισμούς, έρχεται στην περιφέρεια

Το κονδύλιο του 1,2 εκ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη δημιουργία του “Τηλέμαχου”, ενός καινοτόμου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης σεισμικού κινδύνου. Σε δήλωσή του ο Θ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι η Περιφέρεια προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη διαχείριση του φυσικού, σεισμικού κινδύνου, θωρακίζοντας τα νησιά του Ιονίου.

NewsDesk
NewsDesk
Δημοσιεύτηκε 26/10/2017
Κοινοποίηση
4 λεπ. ανάγνωση
seismos

Το κονδύλιο του 1,2 εκ. ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τη δημιουργία του “Τηλέμαχου”, ενός καινοτόμου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης σεισμικού κινδύνου. Σε δήλωσή του ο Θ. Γαλιατσάτος τονίζει ότι η Περιφέρεια προσεγγίζει με ολιστικό τρόπο τη διαχείριση του φυσικού, σεισμικού κινδύνου, θωρακίζοντας τα νησιά του Ιονίου.
Στη δημιουργία του “Τηλέμαχου”, ενός καινοτόμου επιχειρησιακού συστήματος διαχείρισης σεισμικού κινδύνου, προχωρά η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μετά την ένταξη της σχετικής πράξης που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος.
Η πράξη εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με προϋπολογισμό 1.209.991,28 ευρώ και δικαιούχο την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα
Ο “Τηλέμαχος” θα περιλαμβάνει:
•    Την εκπόνηση (με βάση την ανάλυση των γεωπολιτικών, σεισμικών κλπ. δεδομένων και τη χρήση σύγχρονων καινοτόμων μεθοδολογιών) διαφόρων θεματικών χαρτών (γεωλογικών, νεοτεκτονικών, σεισμικότητας κλπ) και μετρήσεις απόκρισης εδαφών και τρωτότητας κτιρίων, δικτύων και υποδομών. Οι δράσεις αυτές θα ενισχυθούν με την εγκατάσταση νέων ή την ενίσχυση υπαρχόντων δικτύων καταγραφής σεισμολογικών παραμέτρων και συστημάτων παρακολούθησης πρόδρομων σεισμικών φαινομένων και μέτρησης της παραμόρφωσης του στερεού φλοιού στην περιοχή των Ιονίων Νήσων.
•    Την ανάπτυξη (με βάση τα συμπεράσματα των δεδομένων) ενός καινοτόμου συστήματος για την αξιολόγηση των κινδύνων αλλά και την υποστήριξη στον καθορισμό των διεπαφών ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ εμπλεκομένων φορέων, καθώς και τη διευκόλυνση του συντονισμού τους, την επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, την τυποποίηση διαδικασιών αξιολόγησης πληροφοριών, λήψης αποφάσεων, παρακολούθησης ενεργειών και καταγραφής, την αυτοματοποίηση δημιουργίας αρχείου και εκθέσεων συμβάντων, την ανάπτυξη συστήματος πληροφόρησης SMS και την ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων σε ψηφιακό περιβάλλον και περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
•    Την εκπόνηση/ οργάνωση επιχειρησιακών σχεδίων και την πιλοτική εφαρμογή συνδυασμένων ασκήσεων ετοιμότητας, οι οποίες απευθύνονται σε όλους τους θεσμικά εμπλεκόμενους σε τοπικό επίπεδο και στοχεύουν στην εξοικείωση αρμοδίων σε διαδικασίες και δράσεις ορθολογικού τρόπου διαχείρισης του σεισμικού κινδύνου.
Το πρόγραμμα προβλέπει δράσεις ενημέρωσης – εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης, οι οποίες θα αποτελέσουν ένα από τα κυριότερα εργαλεία για την εμπέδωση των προϊόντων του προγράμματος και της κεφαλαιοποίησης των αποτελεσμάτων του σε μακροχρόνια βάση. Ειδικότερα περιλαμβάνεται δημιουργία και παραγωγή ειδικού ενημερωτικού υλικού, εκπαίδευση και προετοιμασία εμπλεκομένων φορέων, σχεδίαση ειδικών δράσεων επικοινωνίας προς τα ΜΜΕ, ενημέρωση και εκπαίδευση ειδικών ομάδων του πληθυσμού καθώς και ενημέρωση και εκπαίδευση με ειδικό στόχο την τουριστική βιομηχανία.
Στο σύνολο των παρεμβάσεων θα ληφθεί υπόψη η διάσταση της αναπηρίας.
Ημερομηνία έναρξης της πράξης είναι η 1η Οκτωβρίου 2017 και λήξης η 31 Δεκεμβρίου 2020. Για τον “Τηλέμαχο” η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
“Ενισχύουμε το αίσθημα ασφαλείας”
“Η δημιουργία του “Τηλέμαχου” ενός καινοτόμου επιχειρησιακού συστήματος από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων γίνεται στην κατεύθυνση της ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση του φυσικού και σεισμικού κινδύνου. Γνωρίζουν όλοι ότι τα νησιά μας είναι μια περιοχή που χαρακτηρίζεται σεισμικά ως η πιο ενεργή στον Ελληνικό χώρο και μια από τις πλέον ενεργές παγκοσμίως. Η έντονη σεισμικότητα αποδεικνύεται όχι μόνο από την ιστορική αλλά και από την πρόσφατη καταγεγραμμένη σεισμικότητα, με εκτεταμένες επιπτώσεις στους ανθρώπους, στο φυσικό περιβάλλον, στα κτίρια και τις υποδομές των Ιονίων Νήσων. Με μια σειρά δράσεων, πράξεων, έργων και τώρα με το καινοτόμο αυτό σύστημα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να θωρακίσουμε τα νησιά μας και να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων και επισκεπτών”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Γκίκας: Νέες συμβάσεις για ακτοπλοϊκές γραμμές στο Ιόνιο – Το σχόλιο Γαλιατσάτου
ΑΝΑΣΑ: Δρόμος Αργοστολίου-Πόρου, πλήρης κυβερνητική αποτυχία
AΝΑΣΑ: Από την «Διακήρυξη της Κέρκυρας» στην αγκαλιά του Πιερρακάκη στην Ρόδο
ΑΝΑΣΑ: Κίνδυνος απώλειας πόρων από το ΕΣΠΑ λόγω χαμηλής απορροφητικότητας
Επτά χρόνια μετά την εκκίνησή της, η ακτοπλοϊκή γραμμή των Ιονίων σβήνει χωρίς εξήγηση
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ιόνιος: Διπλή ενίσχυση με Βασιλόπουλο και Ρουμελιώτη
  • Κέρκυρα: Πού θα κοπεί το ρεύμα στις 24 και 25 Αυγούστου
  • Ο Δήμος για την επίσκεψη της Μαντόνα: Η αυθεντική Κέρκυρα γοητεύει
  • Ξεπέρασε τους 40 °C η θερμοκρασία σε περιοχές της χώρας – Στους 36,2 °C στην Κέρκυρα
  • Το ποδόσφαιρο επέστρεψε στους Οθωνούς μετά από τέσσερις δεκαετίες

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Γαλιατσάτος: Άμεση επαναλειτουργία της γραμμής που ενώνει τα Ιόνια

15/06/2026

ΑΝΑΣΑ για drone στη Λευκάδα: Σιωπή, αμηχανία και υπουργικές ασυναρτησίες

12/05/2026

Χωρίς χρηματοδότηση τα εργοστάσια απορριμμάτων σε Κέρκυρα και Λευκάδα;

10/05/2026

H νησιωτικότητα στον νέο κώδικα αυτοδιοίκησης

09/05/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise