Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Δεν ξεχνάμε τον ήρωα υποσμηναγό Αθανάσιο Μπεσλεμέ
    13/08/2026
    Μήνυμα Τρεπεκλή για τον 15Αύγουστο
    13/08/2026
    Βορράς: Παρεμβάσεις σε 12 γεωτρήσεις εν μέσω οικονομικών δυσκολιών
    13/08/2026
    ΑΝΑΣΑ: Δρόμος Αργοστολίου-Πόρου, πλήρης κυβερνητική αποτυχία
    12/08/2026
    Γκίκας: Εκσυγχρονίζουμε τις αεροναυτιλιακές υποδομές της Κέρκυρας
    12/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Aρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος
    13/08/2026
    Δυο συλλήψεις στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού μέθης ανήλικης
    13/08/2026
    Tοπικές καταιγίδες στα ΒΔ από την Παρασκευή
    13/08/2026
    Συνέλαβαν 54χρονο για διακίνηση και καλλιέργεια κάνναβης
    13/08/2026
    Διακομιδή νεογνού από την Κέρκυρα
    13/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔOY Κέρκυρας
    04/08/2026
    Συνάντηση Εργασίας της Ένωσης Ξενοδόχων με τον Αστυνομικό Διευθυντή Κέρκυρας
    03/08/2026
    Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ επιχειρήσεις στην Κέρκυρα για φορολογικές παραβάσεις
    02/08/2026
    Τρίτος εθνικός προορισμός το Ιόνιο με οδηγό την Κέρκυρα
    02/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Mε επιτυχία, το 2ο Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα στους Αντιπερνούς
    13/08/2026
    Συναυλία της ΦΕΜ στο δημοτικό θέατρο Πειραιά
    13/08/2026
    Πάολα Ανδριωτάκη: «Μάνγκο και Αλάτι»
    13/08/2026
    Σήμερα, η συναυλία της Καποδίστριας στην Άνω Πλατεία
    12/08/2026
    Εντυπωσιακό μουσικό ταξίδι από τη ΦΕ Μάντζαρος
    12/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Στον Ιόνιο ο Δ. Ρουμελιώτης!
    11/08/2026
    ΝΑΟΚ: Λαμπρός εορτασμός για τα 90 χρόνια ιστορίας και αδελφοποίηση με τον Σύλλογο Ανεμόμυλου
    11/08/2026
    Eυρωπαϊκό Στίβου: Oριακά, εκτός τελικού η Καρύδη
    11/08/2026
    Το 36ο Ράλι Ιονίου ολοκλήρωσε το ταξίδι του στον Αστακό
    10/08/2026
    Στην καλύτερη 10άδα του κόσμου ο Λιτσαρδόπουλος!
    10/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα Film Office: Ένα νέο εργαλείο εξωστρέφειας, τουριστικής προβολής και προσέλκυσης διεθνών παραγωγών
    13/08/2026
    Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;
    10/08/2026
    Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
    09/08/2026
    Κέρκυρα 2030: να ξαναμιλήσουμε για τον τόπο μας
    08/08/2026
    Κρανίου τόπος
    07/08/2026
Ανάγνωση Χρήσιμοι «εχθροί»!
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ

Χρήσιμοι «εχθροί»!

ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ
Δημοσιεύτηκε 09/10/2017
Κοινοποίηση
4 λεπ. ανάγνωση
mitsialis1

Μετά από ένα  «διάλειμμα» λόγω Καταλονίας  επιστρέφουμε στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές. Η πολιτική λιτότητας Σρέντερ-Μέρκελ-Σόιμπλε, που εφαρμόστηκε με την ατζέντα 2010, εκτός από πλούσιους οικονομικούς καρπούς απέδωσε και πολιτικούς χαρίζοντας διψήφιο εκλογικό ποσοστό στους νοσταλγούς του Αδόλφου!

Στις 14 Μαρτίου του 2003 ο τότε καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και σήμερα πρόεδρος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft , εκφώνησε ένα σημαντικό λόγο στη γερμανική Βουλή. Ξεκίνησε την ομιλία του με τη ρήση του Φέρντιναντ Λασάλ: «Το πρώτο καθήκον ενός σοσιαλιστή είναι να λέει την αλήθεια! Αν δεν οργανώσουμε τη διαδικασία μεταρρύθμισης, θα μας υπερκεράσουν οι δραματικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία…» Το αποτέλεσμα γνωστό, οι «μεταρρυθμίσεις» έφεραν υπερ-πλεονάσματα στα θησαυροφυλάκια της Μπούντεσμπανκ και τρομακτικά οικονομικά ελλείμματα κυρίως σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, με την Ελλάδα στην πρώτη θέση… Παράλληλα η πολιτική αυτή ευθύνεται επίσης για το ότι 16% των Γερμανών πολιτών, βρίσκονται σήμερα κάτω από το όριο της φτώχειας! Η δημιουργία του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών τους εξασφάλισε μια αδιατάρακτη εσωτερική ειρήνη, προκειμένου να διαχειρίζονται κατά το δοκούν και πάντα ηγεμονικά και τα ζητήματα στην ΕΕ. Τα μέτρα γερμανικής λιτότητας δεν πέρασαν χωρίς συνδικαλιστικές και πολιτικές αντιδράσεις. Κάποια γερμανικά συνδικάτα απήργησαν και κατέβηκαν σε πορείες. Όμως το γερμανικό κράτος έχει από παράδοση μια δυνατότητα να εξασφαλίζει με διαφόρους τρόπους την συναίνεση τμημάτων της εργατικής τάξης… Παράλληλα ένα κομμάτι των σοσιαλδημοκρατών, κάτω από το βάρος των μέτρων της ατζέντας 2010, αποσχίστηκε τότε δημιουργώντας μαζί με τους αριστερούς της Ανατολικής Γερμανίας το De Linke με τον Όσκαρ Λαφοντέν.

 

Αυτοί που άνοιξαν λοιπόν την κοινοβουλευτική πόρτα στο ναζιστικό AfD είναι η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών που εφάρμοσαν την ατζέντα 2010! Ο Γερμανός που μετριέται στο 16% ζώντας κάτω από το όριο φτώχειας και εκείνος που εργάζεται σε καθεστώς ελαστικής εργασίας είναι σίγουρο ότι  εκδικούνται την κόλαση τους και με ψήφο στο ακροδεξιό AfD… Αγανακτούν με τον εκθαμβωτικό πλούτο των διαφόρων ελίτ και οργίζονται με τον μετανάστη, που και αυτόν τον εκμεταλλεύεται το σύστημα με ακόμα χαμηλότερο μεροκάματο από εκείνο που παίρνει ο Γερμανός εργαζόμενος από…λάστιχο! Το ναζιστικό AfD κερδίζει οπαδούς από την αγανάκτηση του Γερμανού κολασμένου, χαρίζοντας του όνειρα για μια Γερμανία υπεράνω όλων και στο απόγειο της ρατσιστικής ανωτερότητας!

Το νούμερο δύο του AfD, Αλεξάντερ Γκάουντελ, το δήλωσε ξεκάθαρα  πως: «Αν οι Γάλλοι είναι δικαίως υπερήφανοι για τον αυτοκράτορά τους και οι Βρετανοί για τον Νέλσονα και για τον Τσόρτσιλ, έχουμε το δικαίωμα να είμαστε κι εμείς υπερήφανοι για τα επιτεύγματα των Γερμανών στρατιωτών σε δύο παγκόσμιους πολέμους…» Προς το παρόν δεν αναφέρθηκε στον Φύρερ του, στη συνέχεια όμως όταν τα ποσοστά του AfD  αυξηθούν όχι μόνο θα βροντοφωνάξει το όνομά του αλλά θα βγάλει από την ναφθαλίνη και τις στολές των Ες-Ες! Όμως η είσοδος του νεοναζιστικού κόμματος στη γερμανική βουλή προσφέρει και έναν πολύτιμο «εχθρό» στα συστημικά κόμματα! Από τη μια «ανανεώνει» τη δημοκρατική τους ταμπέλα που είχε ξεθωριάσει τα τελευταία χρόνια, και παράλληλα μπορούν ευκολότερα τώρα να περιορίζουν δημοκρατικές κατακτήσεις και ελευθερίες στο όνομα του ναζιστικού κινδύνου!

Εξ άλλου η αναμενόμενη τοποθέτηση του σκληρού Σόιμπλε στην θέση προέδρου του Γερμανικού κοινοβουλίου δείχνει πως έχουν βρει τον κατάλληλο πρωταγωνιστή που «κονταροχτυπούμενος» με τους κοινοβουλευτικούς οπαδούς του Αδόλφου, θα προστατεύει τη… δημοκρατία! Μετά την αναίμακτη διάλυση της ΕΣΣΔ ο καπιταλισμός έχει την ανάγκη να εφευρίσκει ή και να δημιουργεί νέους χρήσιμους «εχθρούς»!

Στη Γαλλία ο ήρωας των πλουσίων Μακρόν, εγκαθιδρύει μια μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης… Με χρήσιμο «εχθρό» τη τρομοκρατία το δικαίωμα, του να διαδηλώνει κανείς ελεύθερα στους γαλλικούς δρόμους, έχει πλέον αφαιρεθεί σε πλήθος συνδικαλιστές, φοιτητές, ακτιβιστές και γενικά υπέρμαχους των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων! Οι χρήσιμοι «εχθροί» τους είναι απολύτως απαραίτητοι και τους αξιοποιούν ποικιλοτρόπως…

Ο Φράνκο ζει…
Αν είχαμε και έναν Γιάννη…
Ο…Τρελός!
Δεν εξισώνουν, αθωώνουν…
Κοινοποίηση
απόΝΙΚΟΣ ΜΗΤΣΙΑΛΗΣ
Ο Νίκος Μητσιάλης είναι τακτικός αρθρογράφος της εφημερίδας CorfuPress.com. Γράφει χρονογραφήματα αλλά και κείμενα γνώμης αρθρογραφώντας στον τοπικό Τύπο αλλά και αθηναϊκά έντυπα για περισσότερες από  4 δεκαετίες.
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Mε επιτυχία, το 2ο Μουσικοχορευτικό Αντάμωμα στους Αντιπερνούς
  • Aρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος
  • Αυλωνίτης: Δεν ξεχνάμε τον ήρωα υποσμηναγό Αθανάσιο Μπεσλεμέ
  • Διεθνείς ψηφιακές υπηρεσίες: τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Δυο συλλήψεις στο πλαίσιο διερεύνησης περιστατικού μέθης ανήλικης

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise