Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Νότος: Αναβλήθηκε το ΔΣ για τα απορρίμματα ελλείψει απαρτίας
    14/10/2026 21:56
    Συνάντηση Τρεπεκλή με τον Noel Formosa στο νέο γραφείο της ΠΙΝ
    14/10/2026 18:54
    5,7 εκ. ευρώ για ευρυζωνικότητα στην Κέρκυρα
    14/10/2026 18:19
    Σε ελαιοτριβείο της Κέρκυρας μαθητές για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων
    14/10/2026 17:43
    Στην Ιόνιο Βουλή οι εργασίες του προγράμματος «Στα χνάρια των προγόνων μας» (pics)
    14/10/2026 17:39
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    istioforo6
    Προσάραξε ιστιοφόρο στο Σιδάρι, κολύμπησε ως την ακτή ο επιβαίνων
    14/10/2026 18:49
    Ακυβέρνητο ιστιοφόρο στον κόλπο της Βασιλικής
    14/10/2026 18:31
    Δυο νέες διακομιδές απ’ την Κέρκυρα
    14/10/2026 18:29
    Διακoπή ρεύματoς την Παρασκευή και τη Δευτέρα σε οκτώ περιοχές
    14/10/2026 17:53
    Σε ελαιοτριβείο της Κέρκυρας μαθητές για την Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων
    14/10/2026 17:43
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
    ΕΛΜΕ σε δήμους και Περιφέρεια: λύστε το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών
    13/10/2026 22:21
    Ξενοδοχεία: Ο Αύγουστος γέμισε τα δωμάτια, αλλά δεν ανέβασε τις τιμές
    13/10/2026 22:03
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    «Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
    14/10/2026 23:39
    Τέσσερις υπαίθριες συναυλίες φέρνει στην Κέρκυρα το Queen’s College London
    14/10/2026 17:28
    Εκπαιδευτική δράση του Μουσείου Καποδίστρια στο 2ο ΣΔΕ Κέρκυρας για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης στη Φυλακή
    13/10/2026 20:08
    Δ. Δημόπουλος: «Ανθολόγιο-30 χρόνια σταντ-απ σε μία παράσταση»
    13/10/2026 19:55
    Tριήμερο πένθος στη Φιλαρμονική Γαστουρίου για την απώλεια του Παναγιώτη Κοντού
    13/10/2026 18:02
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Μουμούρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
    14/10/2026 21:50
    Πεντάστερη αρχή για τη Βολίδα – Διπλό για τον Κάβο
    14/10/2026 21:23
    Ο Φαίακας, στο F4 του Κυπέλλου ΕΣΚΑΒΔΕ!
    14/10/2026 20:17
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
    Πρεμιέρα στη Φλώρινα για τον Δαμοκλή
    12/10/2026 22:54
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    “Το «μαύρο» στο START TV αποτελεί πλήγμα για την τοπική ενημέρωση, τα ΜΜΕ και την κοινωνία”
    14/10/2026 17:49
    H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
    14/10/2026 17:16
    Ποιος σχεδιάζει την Κέρκυρα και για ποιον; Η μαρίνα mega yacht, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και ο ρόλος του ΤΕΕ
    14/10/2026 17:13
    Ο ναζισμός εξαπλώνεται: η σιωπή και η απραξία δεν είναι ουδέτερη στάση
    12/10/2026 18:12
    Στου  πηγαδιού τον πάτο και πάλι προς τα πάνω
    12/10/2026 00:22
Ανάγνωση Φουντώνει η συζήτηση για την εξόρυξη πετρελαίου στο σεισμογενές Ιόνιο
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φουντώνει η συζήτηση για την εξόρυξη πετρελαίου στο σεισμογενές Ιόνιο

 

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Κεφαλονιά άνοιξαν πάλι στο διαδίκτυο και στα social networks τη συζήτηση σχετικά με το αν σχετίζονται οι σεισμικές έρευνες για την εξεύρεση των κοιτασμάτων πετρελαίου ή αν η μελλοντική εξόρυξη δημιουργεί κινδύνους.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 04/02/2014 20:10
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση
platformes-seismoi

Στις συζητήσεις έρχεται να προστεθεί τα τελευταία 24ωρα ανακοίνωση Καλούδη με την οποία ζητά ανεξάρτητη έρευνα για το θέμα αλλά και ανακοίνωση οργάνωσης πολιτών της Κεφαλονιάς που εκφράζει την ανησυχία των μελών της για τις εξελίξεις.
Σε όλα αυτά, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα παλαιότερο ρεπορτάζ του περιοδικού Hot Doc που είχε κάνει έρευνα μεταξύ των σεισμολόγων για τον ενδεχόμενο κίνδυνο από την εξόρυξη πετρελαίου στο Ιόνιο.

Το ρεπορτάζ του Hot Doc

Ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου στο περιοδικό Hot Doc προ δύο ετών περίπου, είχε διερευνήσει την ενδεχόμενη σχέση των σεισμολογικών ερευνών με αύξηση σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή και τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η διαδικασία εξόρυξης σε μία περιοχή υψηλού σεισμικού κινδύνου.
Σε δήλωσή του σήμερα ο δημοσιογράφος υπογράμμισε, με αφορμή την ανακοίνωση του υπουργού Περιβάλλοντος ότι ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δεδομένων για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, ότι «οι γεωτρήσεις συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με μικροσεισμούς, μεγέθους γύρω στα 3 ρίχτερ, και υπογράμμισε πως αν γίνουν γεωτρήσεις με τη μέθοδο της υδραυλικής διάρρηξης πάνω ή δίπλα σε ρήγμα, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με τη σεισμική συμπεριφορά της περιοχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών κατά των γεωτρήσεων στο Ιόνιο
Βενζίνη στην Κέρκυρα: Συγκρατημένες ανατιμήσεις στη σκιά της ανάφλεξης στον Περσικό
Και επίσημα, η Κέρκυρα μπαίνει στο “χορό” του πετρελαίου…
Διετές πλάνο από τις πετρελαϊκές για Γιάννενα, Κρήτη και Ιόνιο
Δύο σεισμοί 3,2 ρίχτερ στη Λευκίμμη μέσα σε λίγη ώρα

Τι είχαν δηλώσει γνωστοί σεισμολόγοι

Στο ρεπορτάζ του περιοδικού που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2012, Έλληνες σεισμολόγοι εξέφρασαν την άποψη ότι η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου (και όχι των ερευνών) συνδέεται με την εμφάνιση μικρής σεισμικής δραστηριότητας που δεν ξεπερνά τα 3 Ρίχτερ, ωστόσο, ορισμένοι υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και επίβλεψη από την Πολιτεία προκειμένου οι γεωτρήσεις να μην γίνουν σε περιοχές ενεργών σεισμικών ρηγμάτων προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα.
Ο γνωστός σεισμολόγος Μάκης Χουλιάρας  (εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών) είχε δηλώσει ότι ο τρόπος εξόρυξης πετρελαίου που εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1940 επηρεάζει τα σεισμικά ρήγματα: «Μια από τις συνηθέστερες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για την εξόρυξη είναι η υδραυλική διάρρηξη. Δηλαδή σπάζουν με τη γεώτρηση τα πετρώματα της γης και βάζουν μέσα «βρώμικο» νερό το οποίο ανοίγει τους πόρους των πετρωμάτων και κάνει την εξόρυξη πιο εύκολη. Αυτός ο τρόπος έχει παρατηρηθεί ότι προκαλεί σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων μια σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς που δεν ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ. Οι δονήσεις αυτές  κυρίως οι υποθαλάσσιες δεν μπορούν να διεγείρουν μεγάλα ρήγματα. Θα πρέπει να μπει πολύ μεγάλη ποσότητα υγρού με πίεση , για να έχουμε πρόβλημα», είχε αναφέρει ο κ. Χουλιάρας προσθέτοντας ότι οι εταιρίες που θα πραγματοποιήσουν τις εξορύξεις θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να μην πάνε κοντά σε ενεργά σεισμικά ρήγματα: «Δεν μπορούν να πάνε πάνω σε κάποιο σεισμικό ρήγμα που έχει δραστηριότητα και να αρχίσουν να κάνουν γεώτρηση. Κάποιος πρέπει να τους επιβλέπει. Πρέπει να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Πολιτείας.  Και για να μην έχουμε πρόβλημα με τα  σεισμικά ρήγματα και για την προστασία του περιβάλλοντος από τυχόν διαρροές.  Θα πρέπει όλοι να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί». Κάλεσε, δε, την πολιτεία να προχωρήσει σε ειδικές μελέτες επικινδυνότητας για τις πλατφόρμες που θα στηθούν πάνω σε μια ενεργά σεισμική περιοχή με μεγάλες πιθανότητες ισχυρού σεισμού ακόμα και δημιουργίας τσουνάμι. Τότε φαντάζεστε θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα και μεγάλη καταστροφή».

Λέκκας: Μηδαμινό το μέγεθος των παρεμβάσεων

 

Πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γεωλογικής Εταιρείας Ελλάδας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε στο ίδιο περιοδικό ότι το μέγεθος των παρεμβάσεων με την άντληση πετρελαίου στο Ιόνιο, είναι μηδαμινό μπροστά στις δυνάμεις που χρειάζονται για να ενεργοποιήσουν ένα σεισμικό ρήγμα δημιουργώντας πρόβλημα: «Εάν ένα σεισμικό ρήγμα βρίσκεται σε οριακά επίπεδα για να σπάσει και να ενεργοποιηθεί εκεί μπορεί η γεώτρηση και η άντληση του πετρελαίου να επιταχύνει την διαδικασία εκδήλωσης ενός σεισμικού γεγονότος. Από την άλλη πλευρά μπορεί η ανθρώπινη παρέμβαση μέσω της γεώτρησης ή της άντλησης να απομακρύνει τον κίνδυνο και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος λειτουργώντας κατά κάποιο τρόπο σαν τρόπος εκτόνωσης της σεισμικής ενέργειας».

Τσελέντης: Να γίνει περιβαλλοντική μελέτη

Σε δήλωσή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο σεισμολόγος Α. Τσελέντης υποστήριξε σήμερα πως θα μπορούσαν να προκληθούν προβλήματα αν γίνονταν γεωτρήσεις σε ενεργό ρήγμα, και ζήτησε να γίνει περιβαλλοντική μελέτη πριν ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να μην αγνοηθεί ο παράγοντας αυτός.

Καλούδης: Να γίνει ανεξάρτητη έρευνα

Σήμερα, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Επτανησιακή Αναγέννηση Γιώργος Καλούδης ζητά με ανακοίνωσή του, επιστήμονες που δεν έχουν σχέση με κυβερνητικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε έκθεση που να αποφαίνεται αν οι σεισμοί στην Κεφαλονιά έχουν σχέση με τις έρευνες (που περιλαμβάνουν τεχνητές σεισμικές δονήσεις) για την εξεύρεση των κοιτασμάτων πετρελαίου.
Ο κ. Καλούδης υπενθυμίζει ότι η παράταξή του έχει ζητήσει από το 2012 να δοθεί να δοθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από το κράτος, εγγύηση ότι «οι σεισμικές έρευνες για την εντόπιση των κοιτασμάτων πετρελαίου και για την εξόρυξη-άντλησή  του  δεν θα επιβαρύνει την ήδη  μεγάλη σεισμικότητα των νησιών μας,  που ο  σεισμός της 11 Αυγούστου 1953  τα κατέστρεψε».

Οργάνωση πολιτών: Πανηγυρίζει ο Μανιάτης, τρομάζουν οι Κεφαλονίτες

Η οργάνωση πολιτών «Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Κεφαλονιάς για τους Yδρογονάνθρακες», σε ανακοίνωση που εξέδωσε καταγγέλλει ότι την ίδια ημέρα που ο Α. Σαμαράς επισκέφτηκε την Κεφαλονιά για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος από τους σεισμούς, ο Υπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης έσπευδε στην Αθήνα να πανηγυρίσει για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες για υδρογονάναθρακες στο Ιόνιο! «Φαντάζει τρομακτικό για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς αλλά και των υπολοίπων περιοχών του Ιονίου, την ίδια στιγμή που αγνοείται με αντι-επιστημονικό και άρα εγκληματικό τρόπο η σεισμικότητα της περιοχής, σε μια συγκυρία που το νησί βιώνει την τραυματική εμπειρία ενός (ακόμη) μεγάλου σεισμού κι ενώ -την ίδια ημέρα- στην Ετήσια Ομιλία της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών», ο Καθηγητής Παπαζάχος δηλώνει πως “με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός την περιοχή του Ιονίου στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 ρίχτερ”, η Κυβέρνηση χωρίς καν τα τηρεί τα προσχήματα μιας ειλικρινούς και κυρίως έμπρακτης συμπάθειας για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους του νησιού, έρχεται να διαφημίσει τα ενεργειακά πλούτη μιας τραυματισμένης από τις δονήσεις θάλασσας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της οργάνωσης πολιτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Σκανάρουν” το Ιόνιο για σεισμικούς κινδύνους και τσουνάμι!
Ερώτηση Βελόπουλου για την εγκατάλειψη των κοιτασμάτων πετρελαίου (και) του Ιονίου
Αέριο: Κέρκυρα και Διαπόντια μπαίνουν στο… “μάτι του κυκλώνα”!
Μπαράζ μικροσεισμών κοντά στην Κέρκυρα
Ακυρώθηκαν οι χειμερινοί αγώνες κολύμβησης, ελλείψει πετρελαίου…
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 15 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Ο καιρός στην Κέρκυρα την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου
  • «Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
  • Νότος: Αναβλήθηκε το ΔΣ για τα απορρίμματα ελλείψει απαρτίας

Τελευταία σχόλια

  1. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  2. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα
  5. Spiros Giourgas στο Eπιμελητήριο: Οι Παξοί δεν είναι ξεχασμένοι

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Σεισμολόγοι: Δεν υπάρχουν νέα αξιοποιήσιμα στοιχεία για μεγάλο σεισμό στο Ιόνιο

05/02/2019 18:28

Τέλη του 2020 υπολογίζεται να ξεκινήσουν οι εργασίες εξόρυξης στην Κέρκυρα

25/10/2018 13:14

Δύο σεισμικές δονήσεις στους Παξούς

09/04/2018 20:12

Υψηλές προδιαγραφές προστασίας για τις εξορύξεις στο Ιόνιο

23/02/2018 16:01
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise