Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Οσμή σκανδάλου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο!
    30/06/2026
    Παράταξη Υδραίου: Θεσμική συνάντηση στον ΟΛΚΕ
    30/06/2026
    ΛΑΣΥ Ιονίων: Το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ υπηρετεί τα κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες
    30/06/2026
    Ξεκινά άμεσα η κατασκευή του νέου σχολικού κέντρου Γουβιών-Κοντοκαλίου
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
    30/06/2026
    Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
    30/06/2026
    Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
    30/06/2026
    Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο
    30/06/2026
    Ιόνια: 1370 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα
    30/06/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΕΛΜΕ: Καταδίκη του Ισραήλ για την παρεμπόδιση μετάβασης Ελλήνων συνδικαλιστών στην Παλαιστίνη
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς εκπαιδευτικούς του Μεξικού
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ: Η καθυστέρηση στις εγγραφές υπονομεύει τα δικαιώματα των μαθητών και τη λειτουργία των ΕΠΑΛ
    30/06/2026
    ΕΛΜΕ Κέρκυρας: Κάλεσμα σε πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 14 Ιουλίου
    30/06/2026
    Οι καταληκτικές ημερομηνίες για τις αιτήσεις στα προγράμματα «Ξεκινώ Επιχειρηματικά» και «Παράγουμε στην Ελλάδα»
    29/06/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Ο Δήμος Κεντρικής υποδέχτηκες τις αποστολές του Φεστιβάλ «Σινιές 2026»
    29/06/2026
    ΔΗΠΕΘΕ: Συνέντευξη τύπου για τις ”Βενετσιάνικες μπαρούφες”
    29/06/2026
    Σπουδαία συναυλία με τις δημιουργίες του Λαυρέντη στο Π. Φρούριο (pics)
    29/06/2026
    «Rocking & Band» στην Αχαράβη
    28/06/2026
    Η Φιλαρμονική Θιναλίων συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Άρτας (pics)
    27/06/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
    30/06/2026
    Kερκυραϊκός: Big deal με Ιωνά!
    30/06/2026
    ΟΦΑΜ: Με Γκούση (και) στη Γ εθνική!
    30/06/2026
    Πενταρέ ανανεώσεων στο Θιναλιακό!
    30/06/2026
    Ο Δήμος του Βορρά στηρίζει έμπρακτα τον Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο
    30/06/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Από εδώ πέρασαν τύραννοι
    30/06/2026
    Ανοικτή επιστολή απ’ τον Δ/ντη του δημοτικού Καστελλάνων Μέσης
    28/06/2026
    Σχολεία ανύπαρκτα, παιδιά υπό δίωξη
    28/06/2026
    Το “Columbia University” την άνοιξη του ’24!
    27/06/2026
    Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής και η ευθύνη μας απέναντι στη μουσική παράδοση της Κέρκυρας
    26/06/2026
Ανάγνωση Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο: Έδωσαν τα χέρια 52 χρόνια μετά την κρίση
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΕΛΛΑΔΑ

Ομπάμα – Ραούλ Κάστρο: Έδωσαν τα χέρια 52 χρόνια μετά την κρίση

Η Αμερική διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την κομμουνιστική Κούβα το 1961, δύο χρόνια μετά την επανάσταση - Άγνωστο τι είπαν στο περιθώριο της επιμνημόσυνης δέησης για τον Νέλσον Μαντέλα. Γιατί ο Κουβανός ηγέτης ευχαρίστησε τον "πλανητάρχη" με μια κίνηση του χεριού του

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 10/12/2013
Κοινοποίηση
5 λεπ. ανάγνωση
obama-castro

«Ο άνθρωπος που άλλαξε την ανθρωπότητα», «Ένας γίγαντας της ιστορίας», «Ο άνθρωπος που απελευθέρωσε όχι μόνο τον φυλακισμένο, αλλά και τον φύλακα»… ήταν λίγα από όσα είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην επιμνημόσυνη δέηση του Νέλσον Μαντέλα στην Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής.

 

Το μήνυμα της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ενότητας, πέρασε στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο στάδιο FNB του Σοβέτο, όχι μόνο από τα λόγια του Ομπάμα, που έσταζαν από συγκίνηση για τον σπουδαίο Μαντίμπα, αλλά και από μία ιστορικής σημασίας χειραψία.

 

Η στιγμή που ξεχώρισε ήταν αναμφισβήτητα εκείνη ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και του προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, όταν οι δύο άνδρες έσφιξαν τα χέρια.

Ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, αν και αρχικά φάνηκε πως αιφνιδιάστηκε όταν είδε τον Αμερικανό πρόεδρο να πλησιάζει τείνοντάς του το χέρι χαμογελαστός, δευτερόλεπτα αργότερα, ανταποκρίθηκε θερμά. Μάλιστα, ο Κάστρο τοποθέτησε το αριστερό του χέρι στο στήθος του, σαν να θέλει να ευχαριστήσει τον Ομπάμα.

 

Οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρετήσει και την ομόλογό του της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, με την οποία οι σχέσεις έχουν παγώσει έπειτα από τις αποκαλύψεις για την κατασκοπεία των τηλεφωνικών συνομιλιών της από την NSA, εξαιτίας των οποίων ακύρωσε ταξίδι στις ΗΠΑ.

 

Με την κίνησή αυτή, ο Ομπάμα έστειλε ένα μήνυμα, όπως αυτό του Μαντέλα, για συμφιλίωση, ενώ αυτομάτως η σκηνή ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσω των τόπων κοινωνικής δικτύωσης και έπειτα, από τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Με τη χειραψία αυτή ο Ομπάμα δείχνει να επιθυμεί την προσέγγιση με χώρες που βρίσκονται σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, την ώρα που η εικόνα της Αμερικής έχει αλλάξει, έπειτα από τη στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν και της Συρίας.

 

Αυτή η χειραψία ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο είναι η πρώτη που ανταλλάσσουν δημοσίως πρόεδροι αυτών των δύο χωρών μετά την Επανάσταση στην Κούβα, το 1959. Οι δύο χώρες διέκοψαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις τους το 1961.

Την ίδια στιγμή, και από την πλευρά της Κούβας μπορεί η κίνηση αυτή να σημαίνει ότι το πρόσωπο της χώρας παίρνει άλλη μορφή, πραγματοποιεί βήματα φιλελευθεροποίησης, δίνει ελευθερίες στους πολίτες της που δεν είχαν εδώ και δεκαετίες και ίσως αποτελεί σημάδι σημαντικής αλλαγής.

 

Βέβαια, μετά τη μικρή αυτή κίνηση πρέπει να ακολουθήσουν άλλες μεγαλύτερες και όπως είχε πει ο ίδιος ο Μαντέλα: «Έχω περπατήσει το μακρύ δρόμο της ελευθερίας. Έχω προσπαθήσει να μην λυγίσω. Έχω κάνει λάθος βήματα στη διαδρομή. Αλλά ανακάλυψα το μυστικό ότι αφότου ανέβεις ένα μεγάλο λόφο βρίσκεις μόνο ότι υπάρχουν πολλοί ακόμη λόφοι να σκαρφαλώσεις».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Telegraph, Κόλιν Φρίμαν, κάτω από το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο, ο πρόεδρος της Κούβας και οι εκπρόσωποι της Ουάσιγκτον σπάνια προσκαλούνται σε κοινές εκδηλώσεις. Αν, ωστόσο, προσκληθούν, έχει οριστεί συγκεκριμένη «χορογραφία» ώστε οι δυο πλευρές να μη συναντηθούν.

 

Αυτό δε συνέβη, όμως, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και τον Ραούλ Κάστρο.

Αυτή η κίνηση, που έρχεται από μισό αιώνα εντάσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, θυμίζει τη χειραψία ανάμεσα στον Φιντέλ Κάστρο και τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, το 2000 κατά τη διάρκεια συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Τότε, μάλιστα, ο Λευκός Οίκος είχε αρνηθεί ότι οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν δια χειραψίας, ωστόσο αργότερα διευκρινίστηκε ότι ο ίδιος ο Κάστρο πλησίασε τον Κλίντον τείνοντάς του το χέρι.

 

Πάντως, όπως και να συνέβη ο ιστορικός χαιρετισμός, δεν υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα. Η είδηση ήταν αρκετή, όμως, για να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων, με πολλούς ακτιβιστές κατά του Κάστρο να προτείνουν στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ να ελέγξει τα χέρια του, γιατί «του Κάστρο είναι βουτηγμένα στο αίμα», χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Κλίντον «ανεύθυνη».

 

Άγνωστη παραμένει ποια θα είναι η αντίδραση των ακτιβιστών αυτή τη φορά, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι ότι σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αποδεικνύει περίτρανα την χειραψία των δύο ανδρών. Παράλληλα, το πιθανότερο είναι τα αυριανά πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων να φιλοξενούν τη λήψη της ιστορικής στιγμής, συνοδεία με μία από τις φράσεις-κλειδιά του σπουδαίου Μαντίμπα, όπως η ακόλουθη: «Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν, και εάν μπορούν να μάθουν να μισούν, μπορούν να διδαχθούν να αγαπούν γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη φύση από το αντίθετό της».

Πηγή: protothema.gr

Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο
ΕΛΜΕ: Καταδίκη του Ισραήλ για την παρεμπόδιση μετάβασης Ελλήνων συνδικαλιστών στην Παλαιστίνη
Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ολυμπιάδα: Ρ. Μπολάνο, η μεγάλη επιστροφή στους πάγκους!
  • Για μια εβδομάδα απαγορεύεται το μπάνιο, η αλιεία και η αγκυροβολία στον Ύψο
  • Ηγουμενίτσα: Τραυματισμός ναυτικού από χημικό υγρό σε πλοίο
  • Ζημιές σε επιβατηγό πλοίο στην Κέρκυρα από τους ισχυρούς ανέμους
  • Ξαφνική μπόρα, σφοδροί άνεμοι και αρκετά προβλήματα “αποχαιρέτησαν” τον Ιούνιο

Τελευταία σχόλια

  1. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Στην αντικατάσταση 8,8 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης προχωρά η ΔΕΥΑΚ
  2. Νικος στο Κέρκυρα: «Τέλος εποχής» για τον Κρατικό Αερολιμένα
  3. Panagiotis στο «Πόλεμος» στην Κληματιά: Προπηλακισμοί και δολιοφθορές για το πλεονάζον νερό!
  4. Γιωργος στο Κέρκυρα: Χωρίς νερό, στέρεψαν και οι δικαιολογίες…
  5. ΣΠΥΡΟΣ ΣΟΥΕΡΕΦ στο Η σκοτεινή πλευρά της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

ΕΛΜΕ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στους απεργούς εκπαιδευτικούς του Μεξικού

30/06/2026

Αυλωνίτης: Οσμή σκανδάλου στο Μεταφορικό Ισοδύναμο!

30/06/2026

Παράταξη Υδραίου: Θεσμική συνάντηση στον ΟΛΚΕ

30/06/2026

Ιόνια: 1370 παραβάσεις του ΚΟΚ σε μια εβδομάδα

30/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise