Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ έρχεται Κέρκυρα και Παξούς το Σ/Κ
    20/10/2026 12:35
    H ΕΛ.Α.Σ έκανε την πρώτη ανοικτή συνάντηση στις Αργυράδες
    20/10/2026 12:28
    Έρχεται γενική διακοπή υδροδότησης σε πόλη και προάστια
    19/10/2026 22:26
    Η ΠΙΝ ανοίγει δίαυλο με την κινεζική τουριστική αγορά
    19/10/2026 18:44
    Με πολυθεματικό προϊόν στο Ρίμινι τα Ιόνια Νησιά
    19/10/2026 18:00
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε όλη την Κέρκυρα από τις 21 Οκτωβρίου
    20/10/2026 12:23
    Το Τμήμα Πληροφορικής αναγόρευσε τον Schulenburg επίτιμο διδάκτορα
    20/10/2026 12:18
    Συνελήφθησαν δύο γυναίκες για κλοπές σε καταστήματα της Κέρκυρας
    20/10/2026 12:14
    Κέρκυρα: 201 παραβάσεις σε μία εβδομάδα τροχονομικών ελέγχων
    20/10/2026 12:11
    Διακοπή ρεύματος σε έξι περιοχές της Κέρκυρας την Παρασκευή και τη Δευτέρα
    20/10/2026 12:09
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    ΣΕΠΕ: Ψήφισμα συμπαράστασης στους εκπαιδευτικούς γερμανικής γλώσσας
    19/10/2026 22:29
    ΣΕΠΕ: Τα κενά μετά και τη β’ φάση προσλήψεων στην Π.Ε. Κέρκυρας
    19/10/2026 22:24
    Κέρκυρα: 97 κενά εκπαιδευτικών και 13.700 χαμένες ώρες διδασκαλίας
    19/10/2026 20:36
    ΕΛΜΕ Κέρκυρας: μουσικοί και εικαστικοί διορίστηκαν με το σταγονόμετρο
    19/10/2026 20:29
    Ασφαλιστικές εισφορές
    Mείωση ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Απριλίου 2027 – Τι αλλάζει
    19/10/2026 19:36
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Η ΕΙΚΕ τιμά τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Καποδίστρια
    19/10/2026 20:42
    «Σαν γιαπωνέζικο χαρτί»: τα σχολεία στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
    19/10/2026 18:38
    Η Ανδρική Χορωδία Κερκύρας, συναυλία στη Ροτόντα
    17/10/2026 20:54
    Ιωάννα Παπαντωνίου: Εκεί όπου οι λέξεις συναντούν τη δημιουργία
    17/10/2026 17:00
    Εκδόθηκαν τα πρακτικά του συνεδρίου για τον επτανησιακό πατριωτισμό με αρωγή της Περιφέρειας
    16/10/2026 20:08
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τέσσερις θρύλοι του αθλητισμού συνοδεύουν τον Βρούτση στην Κέρκυρα
    19/10/2026 23:26
    O Oρφέας Δούρος στον ΟΦΑΜ!
    19/10/2026 20:13
    Ο Ηρακλής Κέρκυρας στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα ΠΠ-ΠΚ
    19/10/2026 20:04
    Special Olympics Hellas: Ξεκίνησαν τα προπονητικά προγράμματα στην Κέρκυρα
    19/10/2026 17:21
    Φαίακας: Δεν αντιστάθηκε στον Ηρακλή!
    18/10/2026 21:32
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Mήνυμα αναγέννησης και ελπίδας στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ
    20/10/2026 11:57
    Να γιατί μας ζηλεύουν οι Ευρωπαίοι!
    20/10/2026 11:53
    Τι συμβαίνει στην Ευρώπη;
    19/10/2026 17:27
    Η σχέση «αγάπης και μίσους» Κέρκυρας και ΗΠΑ
    19/10/2026 17:25
    «Πατριδογνωσία»: Η δική μας πατρίδα απέναντι στη δική τους
    19/10/2026 00:30
Ανάγνωση Θύελλα αντιδράσεων για τον εμπρησμό στην Εβραϊκή Συναγωγή
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θύελλα αντιδράσεων για τον εμπρησμό στην Εβραϊκή Συναγωγή

Ανακοινώσεις καταδίκης της εμπρηστικής ενέργειας από πολιτικούς & φορείς. Δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας. Ψήφισμα από το Δ.Σ. Κέρκυρας. 

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 20/04/2011 19:14
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Ανακοινώσεις καταδίκης της εμπρηστικής ενέργειας από πολιτικούς & φορείς. Δηλώσεις συμπαράστασης προς την Ισραηλιτική Κοινότητα Κέρκυρας. Ψήφισμα από το Δ.Σ. Κέρκυρας. 

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε ο εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής της Κέρκυρας ανήμερα του Εβραϊκού Πάσχα. Ανακοινώσεις εξέδωσαν το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α. Γκερέκου, ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής, η ΝΕ του ΣΥΝ Κέρκυρας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ Στ. Γκίκας, Ομόφωνο ψήφισμα καταδίκης εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Ζαχαρίας Ματαθίας, νέος Πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας στην Κέρκυρα

 

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο
Σε ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι δράστες «ήθελαν να συνοδεύσουν και συμβολικά τις απαράδεκτες πράξεις τους, αφού επέλεξαν την ιερή ημέρα του εβραϊκού Πάσχα, την ημέρα που οι Εβραίοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν».

Η υπουργός Παιδείας
Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου καταδίκασε την πράξη αυτή "ως ανήθικη και αποτρόπαια τη διάρρηξη που έγινε στην εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας και την καταστροφή ιερών λειτουργικών βιβλίων. "Η Ελλάδα" κατέληξε η υπουργός " είναι χώρα που σέβεται και υπερασπίζεται το δικαίωμα του κάθε πολίτη ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, θρησκείας και καταγωγής να ζει και να λειτουργεί ελεύθερα σε μια ασφαλή και ευνομούμενη πολιτεία, όσο και αν κάποιοι ανεγκέφαλοι επιθυμούν το αντίθετο."

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Ανήθικη και αποτρόπαια πράξη χαρακτήρισε τη διάρρηξη και την καταστροφή ιερών λειτουργικών βιβλίων στην εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής. «Η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός είναι έννοιες ασυμβίβαστες με τον ελληνικό πολιτισμό και ξένες προς την ιδιοσυγκρασία του ελληνικού λαού», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής σε σχετική του δήλωση, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή δεν πρόκειται να επισκιάσει τη μακραίωνη παράδοση φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δυο λαών.

Ομόφωνο ψήφισμα του Δ.Σ. Κέρκυρας
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας στη συνεδρίασή του, της 20ης Απριλίου 2011, προέβη σε ομόφωνα ψήφισμα καταδικάζοντας τον εμπρησμό στην Εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας, ως εξής:
Καταδικάζουμε τον εμπρησμό της Εβραϊκής Συναγωγής της Κέρκυρας.
Καταδικάζουμε τους δράστες αυτού του εμπρησμού, οι οποίοι προσπάθησαν με αυτή την ενέργεια να πλήξουν την Εβραϊκή Κοινότητα της Κέρκυρας και να δυναμιτίσουν τις σχέσεις της με την κερκυραϊκή κοινωνία.
Συμπαραστεκόμαστε στην Εβραϊκή Κοινότητα, της οποίας η προσφορά στην Κέρκυρα είναι διαχρονικά μεγάλη και ταυτόχρονα καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης της θρησκευτικής λατρείας, οποιουδήποτε.

Η βουλευτής Α. Γκερέκου
Θέλω να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση μου προς τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας του νησιού μας για την εισβολή στη Συναγωγή και των εμπρησμό των ιερών τους κειμηλίων. Ας γνωρίζουν καλά οι δράστες πως η αποτρόπαια αυτή τους πράξη την οποία επιχείρησαν την πιο ιερή μέρα της εβραϊκής θρησκείας αποτελεί επίθεση κατά της Κέρκυρας. Οι Κερκυραίες και οι Κερκυραίοι έχουμε μάθει εδώ και αιώνες να συνυπάρχουμε με τους αδελφούς μας ισραηλίτες και είμαστε περήφανοι για την συνεισφορά τους στην κοινωνική ζωή και τον πολιτισμό της Κέρκυρας. Το μόνο που κατάφεραν οι δράστες με αυτή την επίθεση είναι να προκαλέσουν την οργή και την καθολική αντίδραση όλων των Κερκυραίων και να ενδυναμώσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς μας με τους συντοπίτες μας ισραηλίτες

Ο βουλευτής Ν. Δένδιας
Η πυρκαγιά στην Εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας και η καταστροφή των Ιερών κειμηλίων και βιβλίων, προκαλεί τον αποτροπιασμό της κοινωνίας του νησιού μας και προσβάλλει ευθέως τον πολιτισμό μας και τα ήθη μας. Ακόμη περισσότερο όταν συμβαίνει τις Άγιες Ημέρες του Πάσχα, τις οποίες με ξεχωριστό τρόπο τιμούν οι κάτοικοι της Κέρκυρας.
Αναμφίβολα, πρόκειται για μία βάρβαρη ενέργεια, που δεν έχει το παραμικρό έρεισμα στην τοπική κοινωνία. Οι άγνωστοι προς το παρόν δράστες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν απέναντί τους την σύσσωμη καταδίκη των πολιτών του τόπου μας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη αυτή και καλούμε τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Πολιτείας να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τον εντοπισμό των ενόχων και την προσαγωγή τους ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

 

Ο βουλευτής Μπ. Χαραλάμπους

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Χαραλάμπους, τόνισε πως: «καταδικάζουμε τέτοια γεγονότα, που στην καλύτερη περίπτωση είναι μισαλλόδοξα αλλά πιθανά να είναι και προβοκατόρικα. Άλλωστε, όλοι οι Κερκυραίοι γνωρίζουν ότι στην Κέρκυρα ζούνε Ισραηλίτες, Έλληνες και μετανάστες που δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης και των θρησκευτικών συναισθημάτων και γι’ αυτό καταδικάζουμε τέτοια μισαλλόδοξα φαινόμενα».

Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου
Τόσο η μεγάλη – αριθμητικά, ιστορικά και πολιτισμικά – Εβραϊκή Κοινότητα της Κέρκυρας όσο και εκείνες των άλλων νησιών του Ιονίου, υπήρξαν τμήματα του κοινωνικού ιστού των νησιών μας, πλήρως ενταγμένα στην οικονομική και πολιτιστική ζωή των Επτανήσων. Οι σχέσεις – αλληλέγγυες ως προς το δράμα των Εβραίων το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – κατέδειξαν ακριβώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτών των σχέσεων, που ήδη έχουν καταγραφεί, αξιολογηθεί και εκτιμηθεί στο διάβα των χρόνων. Επιπλέον, η Εβραϊκή Συναγωγή της Κέρκυρας, εκτός του ότι αποτελεί θρησκευτικό κέντρο της Ισραηλίτικης Κοινότητας της Κέρκυρας, είναι για το νησί ένα αξιόλογο Μνημείο που στηρίζει την Αρχή της Ανεξιθρησκίας και τη συμπαγή δύναμη που δίνει η ενότητα και η φιλία των λαών.
Συνεπώς, κάθε βίαιη ενέργεια σε βάρος του Μνημείου, αποτελεί πλήγμα στις μακροχρόνιες αξίες που μας δένουν με του Εβραίους της Κέρκυρας στο Παρελθόν αλλά και στο Παρόν.

Ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής
Ο εμπρησμός της Εβραϊκής Συναγωγής της Κέρκυρας είναι πράξη καταδικαστέα από όλους τους πολίτες της Κέρκυρας. Οι δράστες αυτής της αποτρόπαιας πράξης, διάλεξαν την ημέρα του Εβραϊκού Πάσχα, για να καταφέρουν ένα βαρύ πλήγμα στην καρδιά της κερκυραϊκής κοινωνίας. Στη γενέτειρα του φιλόσοφου και συγγραφέα Αλμπέρ Κοέν, ενός τόπου φιλόξενου, που παραδοσιακού διαβιούν αρμονικά διαφορετικές εθνότητες και θρησκείες, τέτοια φαινόμενα προκαλούν οργή και αγανάκτηση. Είμαστε αλληλέγγυοι στην Ισραηλιτική Κοινότητα, τιμούμε τους αγώνες και την προσφορά τους στον τόπο και ζητούμε την άμεση σύλληψη και τιμωρία των ενόχων.

Ο ΣΥΝ Κέρκυρας
Πρόκειται σαφώς για εμπρησμό. Παραβιάστηκε η πόρτα στην Εβραϊκή Συναγωγή Κέρκυρας, συγκεντρώθηκαν βιβλία και κειμήλια σε ορισμένο σημείο. Η έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε μεγαλύτερη επέκταση της πυρκαγιάς.
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν είναι μεγάλα και ανησυχητικά.
Στόχος η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας; Μέσον το κάψιμο ιερών τους βιβλίων και κειμηλίων; Τόπος ο τόπος λατρείας τους; Χρόνος η ημέρα εορτασμού του εβραϊκού Πάσχα;
Η εβραϊκή κοινότητα της Κέρκυρας έχει μια ιστορική παρουσία αιώνων, με συνεισφορά στη ζωή και στον πολιτισμό του νησιού μας. Πλήρωσε στο Ολοκαύτωμα τον βαρύτερο φόρο αίματος από όλες τις εβραϊκές παροικίες. Η πράξη του εμπρησμού στη Συναγωγή έρχεται να ξυπνήσει μνήμες φρίκης. Μήπως αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος των δραστών;
Τέτοιες ενέργειες δηλώνουν θρησκευτικό μίσος, αντισημιτικό φανατισμό, έρποντα φασισμό.
Η καταδίκη τους είναι απόλυτη και απερίφραστη. Απαίτηση ολόκληρης της δημοκρατικής και πολυπολιτισμικής κερκυραϊκής κοινωνίας είναι η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης και η σύλληψη των δραστών.

Ο Στ. Γκίκας
Καταδικάζω απερίφραστα την απαράδεκτη αυτή ενέργεια. Είναι αδιανόητο, σε μια χώρα όπου υπάρχει ανεξιθρησκία, σε ένα μέρος που προάγει και διαφημίζει τον πολιτισμό, όπως η Κέρκυρα, να βιώνουμε τέτοια γεγονότα.
Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και είμαι σίγουρος ότι θα συλληφθούν σύντομα οι δράστες.
Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους επικεφαλής της Συναγωγής για την απώλεια των σημαντικών κειμηλίων και βιβλίων και εύχομαι να μην επαναληφθούν παρόμοια θλιβερά γεγονότα στο μέλλον.

 

Για το χρονικό του εμπρησμού στην Εβραϊκή Συναγωγή, πατήστε εδώ.

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοινοποίηση

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ έρχεται Κέρκυρα και Παξούς το Σ/Κ
  • H ΕΛ.Α.Σ έκανε την πρώτη ανοικτή συνάντηση στις Αργυράδες
  • Ψεκασμοί κατά των κουνουπιών σε όλη την Κέρκυρα από τις 21 Οκτωβρίου
  • Το Τμήμα Πληροφορικής αναγόρευσε τον Schulenburg επίτιμο διδάκτορα
  • Συνελήφθησαν δύο γυναίκες για κλοπές σε καταστήματα της Κέρκυρας

Τελευταία σχόλια

  1. Γιωργος στο Βαριά ήττα για τον ΟΦΑΜ, λύγισε η ΑΕΛ!
  2. Sinan Karasalim στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  3. Αναστασια Ροτου στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  4. Νίκος στο Market Pass: Voucher σίτισης 60 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα – Παραδείγματα με ποσά
  5. ΣΤΕΦΑΝΟΣ στο Ο Γκίκας για τη Συνάντηση Θιάσων Αιγαίου

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise