Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας, Θανάσης Μακρής, και ο διευθυντής, Δημήτρης Ζυμάρης, παρέδωσαν τιμητικά στον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Γιάννη Τρεπεκλή, το πρώτο αντίτυπο της έκδοσης «Επτανησιακός Πατριωτισμός (18ος-19ος αι.) Πρόσωπα, Ιδέες, Θεσμοί και Δράσεις». Η έκδοση χρηματοδοτήθηκε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης. Ο τόμος των 560 σελίδων περιλαμβάνει τα πρακτικά του συνεδρίου που διοργανώθηκε το 2021 για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Στις σελίδες του φιλοξενούνται 26 πρωτότυπες επιστημονικές ανακοινώσεις και πάνω από 50 φωτογραφίες, κυρίως από τις συλλογές της Εταιρίας, αναδεικνύοντας τη συμβολή της επτανησιακής λογιοσύνης στον απελευθερωτικό αγώνα και τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους.

Η θεματολογία και οι συμμετέχοντες
Το συνέδριο εστίασε στην περίοδο 1797-1864, εξετάζοντας τη διαμόρφωση των πατριωτικών ιδεών, την προετοιμασία της Επανάστασης, τις προσπάθειες για την Ένωση με την Ελλάδα και την έκφραση του πατριωτισμού μέσω των τεχνών. Στις εργασίες συμμετείχαν 30 ομιλητές, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ιονικής Ακαδημίας 1808 Αναστάσιος-Ιωάννης Μεταξάς, οι ομότιμοι καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος, Γεώργιος Λεοντσίνης, Σπύρος Φλογαΐτης, Αντώνης Χουρδάκης, Δώρα Μαρκάτου, Αικατερίνη Αρώνη-Τσίχλη, οι καθηγητές Αθανάσιος Γκέκας, Μανόλης Δρακάκης, Κώστας Καρδάμης, Νίκος Κοκκομέλης, Διονύσης Τσιριγώτης, Δέσποινα Μιχάλαγα, Ελένη Λεοντσίνη, Μαριτίνα Λεοντσίνη. Επίσης, συμμετείχαν οι ιστορικοί και διδάκτορες Δημήτρης Αρβανιτάκης, Νίκος Κουρκουμέλης, Πέτρος Πετράτος, Δώρα Ζαφειράτου, Ιωάννα Πετροπούλου, Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Χριστίνα Παπακώστα, Ευστάθιος Πουλιάσης, Σίμος Μποζίκης, Νίκος Καποδίστριας, καθώς και εκπρόσωποι φορέων όπως ο Σπύρος Μπογδάνος και ο αείμνηστος Διονύσης Φλεμοτόμος.
Οι συντελεστές και η στήριξη της Περιφέρειας
Τη γενική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Δημήτρης Ζυμάρης και τη φιλολογική-τυπογραφική ο Σωκράτης Πουλής. Η επιστημονική επιτροπή απαρτιζόταν από τους Νίκο Καραπιδάκη, Νίκο Κουρκουμέλη, Γιάννη Πιέρη και Διονύση Τζάκη, ενώ στην οργανωτική συμμετείχαν οι Γιάννης Πιέρης, Κώστας Καρδάμης, Κώστας Λιντοβόης, Δημήτρης Ζυμάρης, Σπύρος Γαούτσης και Ευστάθιος Πουλιάσης. Η Αναγνωστική Εταιρία υπογράμμισε ότι η έκδοση υλοποιήθηκε χάρη στην προσωπική βούληση του κ. Τρεπεκλή, ξεπερνώντας τη χρονική καθυστέρηση από το 2021. Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες προς τους συγγραφείς και τους φορείς, όπως το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, την Ιακωβάτειο Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, για την παραχώρηση τεκμηρίων, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής ταυτότητας και της συνοχής των Ιονίων Νήσων με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας.

