Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Βορειοδυτικό Ιόνιο της Κέρκυρας, στο κοίτασμα «ΑΣΩΠΟΣ 1», επιβεβαίωσε, όπως αναφέρει, ότι η Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική και τους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων, αναπαράγοντας τα επιχειρήματα περί «ανάπτυξης» και «αντισταθμιστικών οφελών» με τον μανδύα των «περιβαλλοντικών προϋποθέσεων ασφάλειας».
Οι θέσεις των παρατάξεων
Κατά τη Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη του κ. Τρεπεκλή γνωμοδότησε θετικά παρά τις παρατηρήσεις της Υπηρεσίας, ενώ η παράταξη της κ. Κράτσα ψήφισε επίσης υπέρ. Οι παρατάξεις «ΑΝΑΣΑ» και «ΜΕΝΟΥΜΕ ΙΟΝΙΟ» καταψήφισαν, αλλά, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση, απέφυγαν να αναμετρηθούν με την ουσία του ζητήματος.
Τα επιχειρήματα που αντικρούει
Η παράταξη αντικρούει τρία επιχειρήματα που, όπως αναφέρει, χρησιμοποιούνται για να καμφθούν οι αντιδράσεις: ότι οι ενεργειακοί πόροι και οι μεγάλες επενδύσεις εγγυώνται φθηνό ρεύμα, ότι τα αντισταθμιστικά οφέλη θα επιστρέψουν στην κοινωνία και ότι οι περιβαλλοντικοί όροι και οι κρατικοί έλεγχοι επαρκούν. Καλεί τον λαό να μην αποδεχτεί ως μονόδρομο τους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, ο ενεργειακός πλούτος της χώρας πρέπει να αποτελεί λαϊκή περιουσία, με την αξιοποίησή του στο πλαίσιο κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού, όπου η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια των κατοίκων θα είναι πραγματική προτεραιότητα.

