Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    MRB: Στην κορυφή των υπουργών ο Νίκος Δένδιας
    09/07/2026
    Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
    09/07/2026
    Ερώτηση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για την Πολεοδομική διαφάνεια
    09/07/2026
    Ο Γ. Κουλούρης για τη συμμετοχή του στη ΝΕ Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ στην Κέρκυρα
    09/07/2026
    “Όταν ένας Δήμαρχος φοβάται την αντίθετη άποψη, δεν πλήττει τον αντίπαλό του. Πλήττει τη Δημοκρατία”
    08/07/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τελεσίγραφο από τον ΟΛΚΕ καταγγέλλουν τα παραδοσιακά Καρνάγια Κέρκυρας
    09/07/2026
    Kέρκυρα: Δυο συλλήψεις για κατοχή αναδιπλούμενων μαχαιριών
    09/07/2026
    Αλλοδαπός οδηγούσε μεθυσμένος στη βόρεια Κέρκυρα
    09/07/2026
    Aίσιο τέλος για ελβετικό ιστιοφόρο που προσάραξε στην Κέρκυρα
    09/07/2026
    Διακομιδή 76χρονης από την Κέρκυρα
    09/07/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ: Καταγγέλλουν έλλειψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ Κέρκυρας
    07/07/2026
    Ιδιωτικοί Υπάλληλοι: Θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική απεργία για το εμπόριο
    07/07/2026
    Το Επιμελητήριο συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ
    01/07/2026
    Κέρκυρα: Αύξηση 5,7% στις αφίξεις εξωτερικού τον Ιούνιο – 2.271 πτήσεις συνολικά
    01/07/2026
    Ανοικτή συνεδρίαση του Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
    01/07/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Γυμνάσιο Αμφιπαγιτών: “Οι θάλασσες του Ανδρέα” σε διεθνές φεστιβάλ στο Λονδίνο
    07/07/2026
    Rocking & Band: Μια μοναδική μουσική βραδιά από τη Φιλαρμονική Θιναλίων (pics)
    07/07/2026
    Παύλος Κικριλής: «Το ταξίδι»
    07/07/2026
    Οι μουσικές βραδιές της Παλαιάς μέσα στον Ιούλιο
    07/07/2026
    Πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας IONIAN LAB στους Οθωνούς
    07/07/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Ατομικό και πανελλήνιο ρεκόρ για την Κουρτέση στο Μόναχο
    09/07/2026
    Ο Aρβανιτάκης στον πάγκο του Αχιλλέα Νυμφών!
    09/07/2026
    Στίβος: Καρέ Κερκυραίων στο Ευρωπαϊκό Κ18 της Ιταλίας
    08/07/2026
    Στη Ρουμανία για το Βαλκανικό Κ20 ο Μουχλιανίτης
    08/07/2026
    Στη Γερμανία για το Παγκόσμιο K23 η Διαβάτη!
    08/07/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Τα νησιά έχουν παραδοθεί στους ιδιώτες και στις κερδοσκοπικές τους διαθέσεις με τις ευλογίες της κυβέρνησης
    07/07/2026
    Σεβασμός στον Αλβανικό λαό
    07/07/2026
    Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;
    05/07/2026
    Προς εκλογές γενικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού
    04/07/2026
    Μέγαρα πολιτισμού είναι τα σχολεία: Οι θάλασσες του Ανδρέα… ταξιδεύουν
    04/07/2026
Ανάγνωση Θρίλερ στο Ιόνιο: Τι αποκάλυψε το GPS του ουκρανικού drone
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ στο Ιόνιο: Τι αποκάλυψε το GPS του ουκρανικού drone

Η ακτινογραφία της αποτυχημένης επίθεσης, τα απόρρητα χειρόγραφα και η πολιτική θύελλα. Οι καταγγελίες Αυλωνίτη, η ερώτηση του ΚΚΕ και οι απαντήσεις της κυβέρνησης. Τι δήλωσαν Δένδιας, Γκίκας

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 17/05/2026
Κοινοποίηση
9 λεπ. ανάγνωση

Ο εντοπισμός ενός ουκρανικού θαλάσσιου drone-καμικάζι τύπου Magura V5 στη Λευκάδα, φορτωμένου με 100 κιλά εκρηκτικών, αποκαλύπτει τελικα μια αποτυχημένη επιχείρηση κατά ρωσικού στόχου στην καρδιά του Ιονίου. Η ανάλυση του GPS και των χειρόγραφων οδηγιών πυροδοτεί σφοδρή πολιτική σύγκρουση, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις για την παραβίαση των εθνικών συνόρων και την κυβέρνηση να προαναγγέλλει διπλωματικές κινήσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα”, η ανάλυση του συστήματος GPS και των δεδομένων κατανάλωσης της μπαταρίας του τηλεκατευθυνόμενου σκάφους που εντοπίστηκε στη Λευκάδα, παρέχει τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για την πορεία και τον σκοπό της παρουσίας του στην περιοχή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που είδαν το φως της δημοσιότητας, το θαλάσσιο drone-καμικάζι εκτιμάται ότι ξεκίνησε την πορεία του από ένα άγνωστο ουκρανικό σκάφος που έπλεε στο Ιόνιο, πλησίον των Επτανήσων. Το πλωτό μέσο ρίχθηκε στη θάλασσα σε σημείο σχετικά κοντά στην περιοχή όπου τελικά βρέθηκε, με στόχο, όπως όλα δείχνουν, ένα ρωσικό εμπορικό πλοίο που κινούνταν εντός της ελληνικής θαλάσσιας περιοχής.

Η επίθεση φαίνεται πως δεν πέτυχε τον στόχο της, με αποτέλεσμα το drone να συνεχίσει την πορεία του ακυβέρνητο προς τις ακτές της Λευκάδας. Τα δεδομένα από το GPS και άλλες συσκευές του σκάφους βρίσκονται υπό συνεχή ανάλυση από την ΕΥΠ και τις στρατιωτικές αρχές, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε τέσσερις χειρόγραφες σελίδες που εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του. Οι σελίδες αυτές περιέχουν οδηγίες για συνδεσμολογίες και σχετικούς χειρισμούς του συστήματος, υποδεικνύοντας μια οργανωμένη επιχείρηση. Η υπόθεση συσχετίζεται από τις αρχές με δύο παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις σε ρωσικά πλοία στη Μεσόγειο, τον Δεκέμβριο του 2025 στη Μάλτα και τον Μάρτιο του 2026 νότια της Κρήτης, όπου εξετάστηκαν σενάρια βάσης αναχώρησης από τη Λιβύη ή ουκρανικό εμπορικό πλοίο.

Τεχνική ανάλυση και η «υπερβόμβα» των 300.000 ευρώ

Το Magura V5, η αξία του οποίου εκτιμάται στις 300.000 ευρώ, αποτελεί ένα εξελιγμένο πολεμικό εργαλείο. Κατά την ανεύρεσή του στη Λευκάδα, διαπιστώθηκε ότι το σκάφος βρισκόταν σε λειτουργία, με την μπαταρία του να παραμένει ενεργή ακόμη και 10 ώρες μετά τον εντοπισμό του. Η λειτουργία του σταμάτησε μόνο όταν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προχώρησαν σε αποσύνδεση των καλωδίων. Μαρτυρίες ψαράδων αναφέρουν ότι το drone εθεάθη να διαγράφει κύκλους, φαινόμενο που αποδίδεται στην κεντρομόλο δύναμη που αναπτύσσεται σε ακυβέρνητα σκάφη.

Στο εσωτερικό του σκάφους εντοπίστηκε μια μεταλλική δεξαμενή που περιείχε περίπου 100 κιλά εκρηκτικής ύλης. Η κατασκευή αυτή φέρει συγκεκριμένες καμπυλότητες στο μπροστινό μέρος, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για να κατευθύνουν το ωστικό κύμα της έκρηξης. Στόχος είναι η πρόκληση του μέγιστου δυνατού ρήγματος στο κύτος των πλοίων-στόχων. Παρά την επικινδυνότητα του φορτίου, το σύστημα πυροδότησης δεν ήταν ενεργοποιημένο κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησης και μεταφοράς του από το Λιμενικό και τους ψαράδες. Ο εξοπλισμός του drone περιλαμβάνει επίσης μια κάμερα στο πίσω μέρος, καλυμμένη με μαύρη κουκούλα, μέσω της οποίας μεταφέρεται εικόνα στο κέντρο διοίκησης, καθώς και μια λευκή επιφάνεια στο μπροστινό μέρος που αποτελεί την κεραία του δορυφορικού συστήματος Starlink.

Η παρέμβαση Αυλωνίτη: «Γιατί δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα;»

Η υπόθεση προκάλεσε την άμεση και σφοδρή αντίδραση του βουλευτή Αλέξανδρου Αυλωνίτη, ο οποίος έθεσε κρίσιμα ερωτήματα για την εθνική ασφάλεια και τη μυστικότητα των χειρισμών. Ο κ. Αυλωνίτης υπογράμμισε ότι η Λευκάδα ανήκει στην Ελλάδα και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη. «Εγώ ως βουλευτής επιθυμώ να μάθω γιατί υπάρχει αυτή η μυστικότητα; Είναι εθνικό μυστικό; Αν είναι εθνικό μυστικό, πέστε το να κάνουμε τον ψόφιο κοριό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής απεύθυνε οκτώ συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

Σε ποια χώρα ανήκει το σκάφος;

Τι μετέφερε ακριβώς;

Γιατί πέρασε τα θαλάσσια σύνορά μας και αρμένιζε στη θάλασσά μας;

Τι έρευνα έγινε για να μάθουμε την εθνικότητά του;

Πήρε άδεια αυτή η χώρα από τη δική μας για να πλέει στα ύδατά μας;

Είναι αλήθεια ότι ανήκει στην Ουκρανία;

Ρωτήσατε την Ουκρανία και τι σας απάντησε;

Είναι αλήθεια όσα δημοσιεύουν τα ΜΜΕ;

Το σημαντικότερο ερώτημα που έθεσε ο κ. Αυλωνίτης αφορά την επιτήρηση των συνόρων: «Από τότε που μπήκε στα χωρικά μας ύδατα μέχρι τη Λευκάδα γιατί δεν πήραμε χαμπάρι τίποτα; Εκτός και αν δεν μπήκε στα χωρικά μας ύδατα και η Λευκάδα έπαψε να ανήκει στην Ελλάδα».

Η επίσημη επιβεβαίωση Δένδια και οι εξηγήσεις Γκίκα

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επιβεβαίωσε την ουκρανική προέλευση του drone από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντάς το ως «εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του στην ΕΕ, τονίζοντας ότι η παρουσία τέτοιων USV αποτελεί απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Στέφανος Γκίκας, μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio, επιβεβαίωσε ότι το σκάφος εξετάζεται ενδελεχώς στις εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. «Υπήρχαν πράγματι εκρηκτικά, λιγότερο από 200 κιλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, και 150 κιλά να υπάρχουν, είναι μια βόμβα», σημείωσε. Ο κ. Γκίκας εξήγησε ότι τα σκάφη αυτά έχουν εμβέλεια 800 χιλιομέτρων και κατευθύνονται μέσω δορυφόρου, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο να αφέθηκε από εμπορικό πλοίο στην περιοχή της Μάλτας.

Απαντώντας στην αντιπολίτευση περί «ξέφραγου αμπελιού», ο κ. Γκίκας χαρακτήρισε τις αναφορές υπερβολικές και άδικες. «Ένα σκάφος 5 μέτρων, που έρχεται από την ανοιχτή θάλασσα, χωρίς πλοϊκά, πίσσα σκοτάδι, μαύρο… αν δεν έχεις την πληροφορία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστεί», ανέφερε, τονίζοντας ότι στη Λευκάδα δεν υπήρχε ενεργό επιχειρησιακό επίπεδο ασφαλείας καθώς δεν αναμενόταν εισβολή.

Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ

Το ΚΚΕ, μέσω του Θανάση Παφίλη, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, συνδέοντας το περιστατικό με την εμπλοκή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις. Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για «επικίνδυνο εφησυχασμό» και θέτει ερωτήματα για το αν η ελληνική επικράτεια έχει παραχωρηθεί στην κυβέρνηση του Κιέβου για πολεμικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Παφίλης ρωτά συγκεκριμένα:

Γνώριζε η κυβέρνηση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του drone;

Επιχειρούν και άλλα αντίστοιχα drones της Ουκρανίας ή «συμμάχων» στα ελληνικά ύδατα;

Γιατί δεν υπήρξε παρακολούθηση από τα συστήματα που κόστισαν δισεκατομμύρια;

Σε ποιες διπλωματικές κινήσεις σχεδιάζει να προβεί η κυβέρνηση μετά την πιστοποίηση της εθνικότητας του σκάφους;

Θ. Γαλιατσάτος: «Αμηχανία και γελοιότητες»

Σφοδρή κριτική άσκησε και ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ, Θεόδωρος Γαλιατσάτος, κάνοντας λόγο για «αμηχανία» της κυβέρνησης. Μιλώντας στο Prisma 91,6, ο κ. Γαλιατσάτος χαρακτήρισε «γελοιότητες» τις εξηγήσεις του κ. Δένδια και «κενή περιεχομένου» την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών. «Οι πολίτες στο Ιόνιο δεν μπορούν να νιώθουν ότι ζουν σε ένα ξέφραγο αμπέλι, όπου πολεμικά εργαλεία τρίτων χωρών δουλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας», δήλωσε.

Ο πρώην Περιφερειάρχης υποστήριξε ότι πιθανολογείται βασίμως πως η ελληνική πλευρά έχει δώσει «ευχέρειες» στην ουκρανική πλευρά να χρησιμοποιεί θαλάσσιες περιοχές της χώρας για επιχειρησιακές ανάγκες κατά της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι το Ιόνιο δεν μπορεί να μετατρέπεται σε πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων.

Το πόρισμα

Η έρευνα συνεχίζεται με την ανάλυση των δεδομένων του GPS και των χειρόγραφων σημειωμάτων. Ο κ. Γκίκας ανέφερε ότι κάποια σημεία της έρευνας θα δημοσιοποιηθούν, ωστόσο πολλά πράγματα που αγγίζουν θέματα εθνικής υφής δεν θα ανακοινωθούν. Το Πεντάγωνο εξετάζει επίσης αν μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του Magura V5 για τη δική του πολεμική βιομηχανία, με τον υφυπουργό να σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει τεχνολογικά άλματα και κατασκευάζει ήδη δικά της drones.

Η ανησυχία εν όψει της τουριστικής περιόδου παραμένει έντονη, καθώς ο εντοπισμός μιας τέτοιας «υπερβόμβας» αναδεικνύει τους κινδύνους από τη δράση σκαφών-φαντασμάτων στη Μεσόγειο. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενες διπλωματικές κινήσεις, ενώ η αντιπολίτευση επιμένει στην ανάγκη για πλήρη διαφάνεια και προστασία των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ατύχημα σε πλοίο στο Νυδρί με τραυματισμό 69χρονης
Περιπέτεια Ιταλού ιστιοπλόου μεταξύ Μεγανησίου και Σκορπιού
Λευκάδα: Eπιχείρηση διάσωσης τεσσάρων αλλοδαπών που εγκλωβίστηκαν με SUP
Τραγωδία στον Κάλαμο με θανάσιμο τραυματισμό 50χρονης σε ιστιοφόρο
Πρόσκρουση σκάφους σε ελλιμενισμένη θαλαμηγό στο Νυδρί
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Ατομικό και πανελλήνιο ρεκόρ για την Κουρτέση στο Μόναχο
  • MRB: Στην κορυφή των υπουργών ο Νίκος Δένδιας
  • Παραιτήθηκε ο Σωκράτης Φάμελλος από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ
  • Τελεσίγραφο από τον ΟΛΚΕ καταγγέλλουν τα παραδοσιακά Καρνάγια Κέρκυρας
  • Η σκηπιτάρικη μπέσα

Τελευταία σχόλια

  1. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη
  2. giorgos vitouladitis στο Ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στη Βόρεια Κέρκυρα – Επιθεώρηση Τρεπεκλή
  3. Τατιάνα, Αθήνα στο Γιατί οι νέοι επιστρέφουν στα πανηγύρια;
  4. Σπύρος Κουλούρης στο «Ποιος σχεδιάζει και για ποιον στον Όρμο της Γαρίτσας;»: Εκδήλωση της της ΛΑΣΥ
  5. Ελένη στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

Σχετικά άρθρα

Πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα η 3η Ανοιχτή Συνάντηση Διαβούλευσης και Εργαστηρίου

25/06/2026

Λευκάδα: Σύλληψη 48χρονου για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

15/06/2026

Εκπαιδευτική δράση για την προστασία των υδάτων στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Λευκάδας

12/06/2026

Λευκάδα: Τρεις συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών

08/06/2026
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise