Δράση της ΔΗΜΟΠ στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κέρκυρας
Αναλυτικά:
Στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κέρκυρας, το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Κέρκυρας – ΔΗΜΟΠ «Νίκος Μώρος» σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ε.Ο.Π.Α.Ε. και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση – γραφείο Κέρκυρας, διοργανώνουν Βιωματικό Εργαστήριο Ενδυνάμωσης για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, φοιτητές, φοιτήτριες, εμψυχωτές, εμψυχώτριες ομάδων, το Σάββατο 24-5-2025 και ώρες 11:00 – 14:00, στην αίθουσα των εκδηλώσεων του Συνεδριακού Κέντρου Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας «Φαληράκι», με θέμα: «Μιλώντας για τις ιδέες του Μίσους στην τάξη», με προσκεκλημένο συντονιστή τον Κωστή Παπαϊωάννου, εκπαιδευτικό, πολιτικό επιστήμονα, συγγραφέα, Διευθυντή του φορέα ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Σε μια εποχή που τα ανθρώπινα δικαιώματα βάλλονται σε πολλές εκφάνσεις του κοινωνικού γίγνεσθαι και με τα παιδιά κάθε ηλικίας να έρχονται σε επαφή όλο και περισσότερο, σχεδόν καθημερινά, με τον τοξικό λόγο και κάθε είδους βία ποιος είναι ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικοί;
Πώς μιλάμε για τον ρατσισμό, τα στερεότυπα, τον σεξισμό και ευρύτερα για τον λόγο του μίσους στην σχολική τάξη;
Σκοπός μας είναι να αναγνωρίσουμε τις διάφορες όψεις των αντιδραστικών ιδεών, να εμβαθύνουμε στις ρίζες και τις εκφράσεις της μισαλλοδοξίας και με την αξιοποίηση μιας ποικιλίας παιδαγωγικών εργαλείων να ενδυναμωθεί η εκπαιδευτική κοινότητα σχετικά με την αντιμετώπισή τους στην τάξη και στη σχολική κοινότητα, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας με τα παιδιά δράσεις που προάγουν τη δημοκρατία, την ισοτιμία, την αποδοχή της διαφοράς και τον αυτοπροσδιορισμό και επομένως ενισχύοντας συνολικά το ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο με τις αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας, της δημοκρατίας και του σεβασμού.
Σύντομο βιογραφικό Κωστή Παπαϊωάννου:
Ο Κωστής Παπαϊωάννου σπούδασε Ιστορία και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες. Διδάσκει στην Ελληνογαλλική Σχολή Αγίας Παρασκευής. Έχει ασχοληθεί με την κατάρτιση ενηλίκων, τη διά βίου μάθηση και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Ήταν πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και γενικός γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπήρξε πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. Πρωτοστάτησε στη σύσταση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, μετείχε στον συντονισμό του Παρατηρητηρίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής και διευθύνει το ΣΗΜΕΙΟ για τη Μελέτη και την Αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Η συμμετοχή στο Βιωματικό Εργαστήρι είναι δωρεάν.
Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως και την Πέμπτη 22/5/2025 στις 12:00
μμ., συμπληρώνοντας τη φόρμα https://forms.gle/t2BmETeMMUyiN2En9
Προτεραιότητα θα δοθεί στους εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας που διδάσκουν σε τάξη και στα μέλη του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Θα τηρηθεί επίσης σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής και θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής. Θα σταλεί επίσης email για την επιβεβαίωση της συμμετοχής στο εργαστήριο.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του Κέντρου Πρόληψης 2661041111 και 2661036327 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00)