Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Στην Κέρκυρα ο Ανδρουλάκης για το Περιφερειακό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
    15/10/2026 21:49
    Ο Τρεπεκλής έθεσε τα νησιωτικά ζητήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
    15/10/2026 20:19
    O Γκίκας συζήτησε με τον Γ.Γ Άμυνας της Ινδίας για ναυτιλία και ασφάλεια
    15/10/2026 19:25
    Στo επίκεντρο υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στη συνάντηση ΠΑΣΟΚ – Μαχειμάρη
    15/10/2026 18:48
    Eνισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Ρομά στο Λιβάδι Ρόπα
    15/10/2026 18:29
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    MeteoCorfu | Άστατος καιρός στην Ελλάδα, ηπιότερη εικόνα στο Βόρειο Ιόνιο
    15/10/2026 20:23
    Ο Χ. Ράντος τιμήθηκε με τον «Αστυνομικό Σταυρό» για διάσωση ηλικιωμένης από φωτιά
    15/10/2026 20:11
    Νεκρός Κερκυραίος φοιτητής, έπεσε από πολυκατοικία στην Πάτρα
    15/10/2026 19:46
    Στο Λαζαρέτο το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσμένων της περιόδου 1946 με 1949
    15/10/2026 19:39
    Ευκαιρίες χρηματοδότησης για τις οργανώσεις (και) της Κέρκυρας από το Civil Society Fund
    15/10/2026 18:33
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Oι Ενώσεις Γονέων Κέρκυρας καταγγέλλουν υποβάθμιση της δεύτερης ξένης γλώσσας
    15/10/2026 18:11
    Πεντάστερo ξενοδοχείο δρομολογείται στο Μπαρμπάτι
    14/10/2026 18:44
    ΕΚ Κέρκυρας και Θεσπρωτίας: Δεν δουλεύουμε για τον πόλεμο
    14/10/2026 18:26
    Η ΕΛΜΕ για την “Ειδική Αγωγή και τη σκόπιμη υποβάθμισή της”
    13/10/2026 22:29
    ΕΛΜΕ σε δήμους και Περιφέρεια: λύστε το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών
    13/10/2026 22:21
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου
    15/10/2026 22:46
    Εκδήλωση για την προσφορά του Καποδίστρια στην εκπαίδευση
    15/10/2026 19:22
    Στον Ορφέα η κωμωδία «Δεν ακούω, δεν βλέπω, δεν μιλάω»
    15/10/2026 18:45
    «Πού πήγε το 95% του Σύμπαντος και ποιος το πήρε;»
    14/10/2026 23:39
    Τέσσερις υπαίθριες συναυλίες φέρνει στην Κέρκυρα το Queen’s College London
    14/10/2026 17:28
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Η Τερέζα Κουρτέση στο Παλαιό Φάληρο
    15/10/2026 22:30
    Ο Μουμούρης στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων
    14/10/2026 21:50
    Πεντάστερη αρχή για τη Βολίδα – Διπλό για τον Κάβο
    14/10/2026 21:23
    Ο Φαίακας, στο F4 του Κυπέλλου ΕΣΚΑΒΔΕ!
    14/10/2026 20:17
    Έφυγε απ’ τη ζωή o εκπαιδευτικός και διαιτητής μπάσκετ, Σπύρος Μπουχάγιαρ
    12/10/2026 23:45
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    6+1 Στοιχεία που δεν χωρούν στο κυβερνητικό «success story» της ανεργίας
    15/10/2026 23:02
    Πολιτισμός υπό διάλυση
    15/10/2026 17:47
    “Το «μαύρο» στο START TV αποτελεί πλήγμα για την τοπική ενημέρωση, τα ΜΜΕ και την κοινωνία”
    14/10/2026 17:49
    H Ελλάδα αναδεικνύεται σε κρίσιμο ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη!
    14/10/2026 17:16
    Ποιος σχεδιάζει την Κέρκυρα και για ποιον; Η μαρίνα mega yacht, ο κυβερνητικός σχεδιασμός και ο ρόλος του ΤΕΕ
    14/10/2026 17:13
Ανάγνωση Τουρισμός: Το καλοκαίρι των ανατροπών
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Το καλοκαίρι των ανατροπών

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις τάσεις του καλοκαιριού. Η Κέρκυρα στους κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου, η στροφή των ταξιδιωτών σε Πάρο και Νάξο έναντι Μυκόνου και Σαντορίνης και η εκρηκτική άνοδος της Κροατίας.

CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 21/10/2025 11:01
Κοινοποίηση
8 λεπ. ανάγνωση

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις τάσεις του καλοκαιριού. Η Κέρκυρα στους κορυφαίους προορισμούς της Μεσογείου, η στροφή των ταξιδιωτών σε Πάρο και Νάξο έναντι Μυκόνου και Σαντορίνης και η εκρηκτική άνοδος της Κροατίας.

 

Σε ένα καλοκαίρι που αναδιαμόρφωσε τον ακτοπλοϊκό χάρτη της Μεσογείου, η Κέρκυρα αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγάλους νικητές, εδραιώνοντας τη θέση της ανάμεσα στους δέκα κορυφαίους προορισμούς. Την ίδια ώρα, η ευρύτερη εικόνα στην Ελλάδα παρουσίασε πολλαπλές ταχύτητες, με τις παραδοσιακές «ναυαρχίδες» των Κυκλάδων να χάνουν μέρος της δυναμικής τους, αποκαλύπτοντας μια σαφή στροφή των διεθνών ταξιδιωτών προς νέες, πιο αυθεντικές εμπειρίες.
Το καλοκαίρι του 2025 επιβεβαίωσε τη δυναμική ανάκαμψη του τουρισμού, με τις διεθνείς διανυκτερεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση να σημειώνουν αύξηση 5,5% για το δεύτερο τρίμηνο και τις πτήσεις να πλησιάζουν τα προ-πανδημικά επίπεδα, αυξημένες κατά 5% σε σχέση με το 2024. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον έντονης ζήτησης, η ακτοπλοΐα διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, με τις κρατήσεις από τις ΗΠΑ να αυξάνονται σχεδόν 15% και από το Ηνωμένο Βασίλειο και την υπόλοιπη Ευρώπη πάνω από 20%. Ωστόσο, τα χρήματα και οι ταξιδιώτες δεν κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα, δημιουργώντας ένα νέο τοπίο ευκαιριών και προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πένθος στην Κέρκυρα για τον θάνατο βρέφους 7 μηνών
5,7 εκ. ευρώ για ευρυζωνικότητα στην Κέρκυρα
Λανθασμένος ο συναγερμός αεροπειρατείας για την πτήση της Corendon από την Κέρκυρα
Σταθερή άνοδος στις αφίξεις (και) τον Σεπτέμβριο στο Ι. Καποδίστριας
Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955

Η Κέρκυρα στους πρωταγωνιστές της Μεσογείου

Σε αυτό το ανταγωνιστικό περιβάλλον, η Κέρκυρα κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τις δυνάμεις της αλλά και να ενισχύσει τη θέση της, κατακτώντας μια θέση στη λίστα με τους δέκα δημοφιλέστερους ακτοπλοϊκούς προορισμούς της Μεσογείου για τους διεθνείς τουρίστες. Μαζί με την Πάρο και τη Νάξο, το νησί των Φαιάκων αποτέλεσε την ελληνική εκπροσώπηση σε μια ελίτ λίστα που κυριαρχείται από ιταλικούς και κροατικούς προορισμούς όπως το Κάπρι, το Ποζιτάνο, το Αμάλφι, το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ.
Η επιτυχία της Κέρκυρας αποδίδεται στη διαφοροποιημένη απήχησή της σε κρίσιμες αγορές. Για τους Βρετανούς ταξιδιώτες, που αύξησαν τις κρατήσεις τους πάνω από 20% σε ετήσια βάση, η Κέρκυρα αποτέλεσε μια από τις βασικές επιλογές εκτός του παραδοσιακού κυκλώματος των Κυκλάδων. Μαζί με την Πάξο και την Ίο, το νησί κατέγραψε αξιοσημείωτη αύξηση, σηματοδοτώντας μια τάση των Βρετανών να εξερευνούν νέες περιοχές της Ελλάδας.
Παράλληλα, η Κέρκυρα κέρδισε έδαφος και μεταξύ των Κεντροευρωπαίων ταξιδιωτών. Σε μια αγορά που επίσης σημείωσε αύξηση κρατήσεων άνω του 20%, το νησί του Ιονίου, μαζί με την Αίγινα, είδε τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει, την ίδια στιγμή που οι κρατήσεις για τις διάσημες Κυκλάδες από την ίδια αγορά σημείωναν πτώση. Η στρατηγική της θέση, η εύκολη πρόσβαση από την Ιταλία και η γειτνίαση με την ανερχόμενη Αλβανία φαίνεται πως λειτούργησαν ως πολλαπλασιαστές ισχύος, τοποθετώντας την Κέρκυρα σταθερά στον χάρτη των πιο περιζήτητων ευρωπαϊκών προορισμών.

Η Ελλάδα των δύο ταχυτήτων: Η στροφή από τη Μύκονο στην Πάρο

Η ευρύτερη εικόνα στην Ελλάδα ήταν ετερόκλητη, αποκαλύπτοντας μια σημαντική ανακατανομή των προτιμήσεων. Ενώ οι Κυκλάδες ως σύνολο παρουσίασαν μέτρια ανάπτυξη, η δυναμική μετατοπίστηκε από τους άλλοτε απόλυτους κυρίαρχους σε ανερχόμενες δυνάμεις. Η Μύκονος και η Σαντορίνη, αν και εξακολουθούν να προσελκύουν ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων, όπως οι Αυστραλοί, είδαν τη ζήτηση από την κρίσιμη αμερικανική αγορά να υποχωρεί ελαφρώς σε σύγκριση με το 2024.
Αυτή η ελαφρά κάμψη των δύο εμβληματικών νησιών συνέπεσε με την ταυτόχρονη άνοδο της Πάρου και της Νάξου. Η Πάρος αναδείχθηκε στη μεγάλη νικήτρια για την αμερικανική αγορά, ενώ η Νάξος διατήρησε σταθερά τη θέση της. Η τάση αυτή επιβεβαιώνει προηγούμενες αναλύσεις που έδειχναν μια μετατόπιση των προτιμήσεων, πιθανότατα λόγω ανησυχιών για τον υπερτουρισμό και την αναζήτηση μιας πιο ισορροπημένης ταξιδιωτικής εμπειρίας.
Παράλληλα, αναδύθηκε μια νέα κατηγορία «διεκδικητών» εντός της Ελλάδας. Νησιά που προσφέρουν μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα και λιγότερο συνωστισμό κέρδισαν τις εντυπώσεις. Η Ύδρα, η Σίφνος και η Αίγινα σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση του ενδιαφέροντος από Αυστραλούς και Ευρωπαίους ταξιδιώτες, ενώ τα νησιά του Σαρωνικού συνολικά παρουσίασαν ισχυρότερη ανάπτυξη από τις Κυκλάδες. Η άνοδος της Αίγινας, ειδικά για τους Ευρωπαίους, υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των προορισμών που βρίσκονται κοντά σε μεγάλους συγκοινωνιακούς κόμβους.

Η κυριαρχία της Ιταλίας και η σαρωτική άνοδος της Κροατίας

Σε σύγκριση με την υπόλοιπη Μεσόγειο, η μεικτή εικόνα της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με την απόλυτη κυριαρχία της Ιταλίας και την εκρηκτική άνοδο της Κροατίας. Η Ιταλία διατήρησε τον θρόνο της ως ο κορυφαίος προορισμός για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Το Κάπρι, το Ποζιτάνο, το Αμάλφι και το Σορέντο κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τους γοητεία, ειδικά για τις αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η πιο δραματική ανάπτυξη για την Ιταλία προήλθε από τη Σαρδηνία και την Κορσική. Προορισμοί όπως η La Maddalena, η Olbia και η Bastia σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση, κυρίως από Κεντροευρωπαίους, αναδεικνύοντάς τες σε ταχέως ανερχόμενους κόμβους.
Η μεγαλύτερη ιστορία επιτυχίας του καλοκαιριού, ωστόσο, γράφτηκε στην Κροατία. Η χώρα εδραίωσε τη θέση της ως η πιο «καυτή» αναδυόμενη αγορά, προσελκύοντας τεράστιο ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες αγορές. Για τους Αμερικανούς ταξιδιώτες, το Σπλιτ, το Ντουμπρόβνικ και το Μπολ κατέγραψαν εκρηκτική ανάπτυξη. Για τους Βρετανούς, το Μπολ και το Σπλιτ έδειξαν ιδιαίτερα ισχυρή δυναμική. Ακόμη και για τους Αυστραλούς, που παραδοσιακά προτιμούν τα κλασικά ελληνικά και ιταλικά νησιά, η Κροατία αποτέλεσε τη μεγάλη έκπληξη, με τους ίδιους προορισμούς να επιβεβαιώνουν την αυξανόμενη απήχησή της σε ταξιδιώτες που αναζητούν νέες εμπειρίες πέρα από τα συνηθισμένα.
Αντίθετα, η Ισπανία παρουσίασε μια εικόνα παρόμοια με της Ελλάδας. Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, και ειδικά η Ίμπιζα, έδειξαν σημάδια κόπωσης και πτώσης στη ζήτηση, μια τάση που συνδέεται άμεσα με τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον υπερτουρισμό. Την ίδια στιγμή, όμως, η ζήτηση αυξήθηκε για τις Κανάριες Νήσους (Κοραλέχο, Λα Γκομέρα), την Αλκούδια στη Μαγιόρκα και τη Βαρκελώνη. Επίσης, τα δρομολόγια από την Ταρίφα προς την Ταγγέρη στο Μαρόκο κέρδισαν έδαφος, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη έλξη της Βόρειας Αφρικής.

Η αναζήτηση της αυθεντικότητας και οι νέοι «διεκδικητές»

Πίσω από αυτές τις μετατοπίσεις κρύβεται μια βαθύτερη αλλαγή στη νοοτροπία των ταξιδιωτών. Ο υπερτουρισμός σε εμβληματικούς προορισμούς ωθεί όλο και περισσότερους επισκέπτες να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Αυτή η τάση εξηγεί γιατί μέρη όπως το Μπολ στην Κροατία, η Ύδρα και η Σίφνος στην Ελλάδα, η Σαρδηνία στην Ιταλία και το Σαράντε στην Αλβανία κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Το Σαράντε, ειδικότερα, κατέγραψε σημαντική αύξηση κρατήσεων από Βρετανούς και Ευρωπαίους, αντικατοπτρίζοντας την αυξανόμενη απήχηση των σύντομων διαδρομών στην Αδριατική.
Αυτοί οι «νέοι διεκδικητές» μπορεί να μην κυριαρχούν στους τίτλους των ειδήσεων, αλλά αναδιαμορφώνουν σταθερά τον τουριστικό χάρτη. Η άνοδός τους ενισχύεται και από την αύξηση κατά 30% στις διεθνείς αναζητήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς οι ταξιδιώτες γίνονται πιο ευέλικτοι και τολμηροί στις επιλογές τους. Τα στοιχεία από τον ξενοδοχειακό κλάδο το επιβεβαιώνουν: τον Ιούλιο, η Ελλάδα ηγήθηκε στην Ευρώπη στην αύξηση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο, η Ισπανία σημείωσε μέτρια κέρδη, ενώ η Ιταλία κατέγραψε πτώση, αποδεικνύοντας ότι η ζήτηση κατευθύνεται πλέον σε ένα ευρύτερο φάσμα προορισμών.

AΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ CORFUPRESS.COM

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπόρες και υψηλή υγρασία στην Κέρκυρα το Σάββατο
TΕΕ: Ο σχεδιασμός της Μαρίνας να σέβεται το συμβατικό πλαίσιο
Κεντρικός Δήμος: Συνεδριάζει την Τρίτη η Δημοτική Επιτροπή
O Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Κέρκυρας προσλαμβάνει ψυχολόγο
Η Κέρκυρα τίμησε το έργο του μουσικού Σπύρου Μοτσενίγου
Κοινοποίηση
Κάντε ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου γιορτάζει…
  • Σαν Σήμερα 16 Οκτωβρίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα
  • Συννεφιά χωρίς φαινόμενα ο καιρός στην Κέρκυρα την Παρασκευή
  • 6+1 Στοιχεία που δεν χωρούν στο κυβερνητικό «success story» της ανεργίας
  • Αστρονομική: Παρατήρηση Σελήνης – Κρόνου

Τελευταία σχόλια

  1. Θεοδωρα στο Νέα σειρά του Prime Video εκτυλίσσεται στην Κέρκυρα του 1955
  2. RANTOS KOSTAS στο Το υδραγωγείο του 1831 γίνεται περιπατητική διαδρομή
  3. Κερκυραιος πολιτης στο Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης: Διαμαρτυρία για την εγκατάλειψη στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στο Φαληράκι
  4. Κερκυραιος πολιτης στο Συνάντηση εργασίας με τον Δ/ντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος “Ιόνια Νησιά 2021-2027”
  5. Κερκυραιος πολιτης στο Σύλληψη αλλοδαπού στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας με πλαστά έγγραφα

Βρείτε μας στα κοινωνικά δίκτυα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αφίσα μαθημάτων αστρονομίας της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας

Η Κέρκυρα μαθαίνει να παρατηρεί τον νυχτερινό ουρανό

09/10/2026 09:33

Bροχερή Παρασκευή στην Κέρκυρα: τοπικές βροχές και καταιγίδες, πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

09/10/2026 00:00
The Empress: τρίτη σεζόν στο Netflix

Η «Αυτοκράτειρα» επιστρέφει στο Netflix με την Κέρκυρα στο προσκήνιο

08/10/2026 20:16
Διεθνής επιχειρηματική αποστολή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά και την Κέρκυρα

B2B συναντήσεις με ξένους αγοραστές σε Κεφαλονιά και Κέρκυρα

08/10/2026 17:22
Προηγούμενο Επόμενο
  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise