Χρησιμοποιώντας αυτή την ιστοσελίδα συμφωνείτε ότι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου και τους όρους χρήσης.
Αποδοχή
CorfuPress.comCorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΠΟΛΙΤΙΚΗΕμφάνιση περισσότερων
    Αυλωνίτης: Οι πολίτες διαχειρίζονται άδεια πορτοφόλια, η κυβέρνηση διαχειρίζεται δικαιολογίες
    19/08/2026
    KKE: Πολιτική εκδήλωση στη Λευκίμμη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού
    19/08/2026
    Αυλωνίτης: Σύμφωνα με τον Άδωνι δεν είμαστε φτωχοί, μίζεροι είμαστε!
    19/08/2026
    «Ναι» από τον Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στη μελέτη για το λιμάνι Αγίου Στεφάνου
    19/08/2026
    Δήμος: Έγκαιρος εντοπισμός της φωτιάς στο Τεμπλόνι από τις περιπολίες της Πολιτικής Προστασίας
    19/08/2026
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    ΚΟΙΝΩΝΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Τραυματίστηκε 26χρονος μετά από βουτιά στο Canal d’Amour
    19/08/2026
    Θερμή περίoδος στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου – Τι γίνεται με την Κέρκυρα;
    19/08/2026
    Συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας
    19/08/2026
    Οδηγούσαν ηλεκτρικά πατίνια μεθυσμένοι
    19/08/2026
    Πoυ θα έχει διακοπή ρεύματος την Παρασκευή
    19/08/2026
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕμφάνιση περισσότερων
    Κέρκυρα: Αύξηση 17,3% στους επιβάτες κρουαζιέρας το πρώτο επτάμηνο
    19/08/2026
    Εργατικό Κέντρο: Kάλεσμα στο συλλαλητήριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
    18/08/2026
    Αεροδρόμιο Κέρκυρας: Άγγιξε το 1 εκατομμύριο επιβάτες τον Ιούλιο
    13/08/2026
    ΕΛΜΕ: Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά
    07/08/2026
    Απεργιακές κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔOY Κέρκυρας
    04/08/2026
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕμφάνιση περισσότερων
    Κίρα Καρνέζη: «Αποχαιρετώντας τους τοξικούς ανθρώπους»
    19/08/2026
    Παρατήρηση Σελήνης πάνω από το ΝΑΟΚ
    19/08/2026
    Κων/να Κολλύρη: «Τεμαχισμένη από Ελπίδες»
    18/08/2026
    ΟΙ Φιλαρμονικές του Βορρά τίμησαν με τη μουσική τους τον Δεκαπενταύγουστο
    18/08/2026
    Βραδιά Αστρονομίας στους Κουραμάδες
    16/08/2026
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    ΑΘΛΗΤΙΚΑΕμφάνιση περισσότερων
    Απέκτησε Ζάγκο ο ΟΦΑΜ!
    18/08/2026
    O Καββαδίας στον Αστέρα Τρίπολης, ο Καλυβιώτης στον Άρη!
    17/08/2026
    Στην ΑΕΛ, ο Βαγγέλης Κατσιλιανός!
    17/08/2026
    Έμεινε AΕΛ ο Γαστεράτος!
    14/08/2026
    Στη μάχη των πρoκριματικών του Παγκοσμίου T20 η Εθνική Ανδρών
    13/08/2026
  • ΓΝΩΜΕΣ
    ΓΝΩΜΕΣΕμφάνιση περισσότερων
    Με αύξηση 7,20% στις αφίξεις εξωτερικού έκλεισε ο Ιούλιος, στο «Ι. Καποδίστριας»
    16/08/2026
    Κλιματική αλλαγή και ενεργειακή επάρκεια
    16/08/2026
    Ο Δήμος που γνωρίζει το πρόβλημα πριν τηλεφωνήσει ο δημότης
    16/08/2026
    Η κλιματική κρίση φέρνει νέο κόστος στην καθημερινότητά μας
    13/08/2026
    Η Κέρκυρα και η Μαντόνα
    13/08/2026
Ανάγνωση Οι «Φίλοι της Κέρκυρας» καθαρίζουν την Παλιά Πόλη από τα γκράφιτι (pics)
Κοινοποίηση
CorfuPress.comCorfuPress.com
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράςΑα
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΓΝΩΜΕΣ
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
© 2025-2026 CP-WEB / CorfuPress.com
TRENDING

Οι «Φίλοι της Κέρκυρας» καθαρίζουν την Παλιά Πόλη από τα γκράφιτι (pics)

Φέτος το καλοκαίρι, οι «Φίλοι της Κέρκυρας», ένα Σωματείο που ξεκίνησε την πορεία του με την ανάδειξη του Mon Repos, ανέλαβαν μια νέα, στοχευμένη δράση καθαρισμού κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

CorfuPress.com
CorfuPress.com
Δημοσιεύτηκε 28/07/2025
Κοινοποίηση
4 λεπ. ανάγνωση

Φέτος το καλοκαίρι, οι «Φίλοι της Κέρκυρας», ένα Σωματείο που ξεκίνησε την πορεία του με την ανάδειξη του Mon Repos, ανέλαβαν μια νέα, στοχευμένη δράση καθαρισμού κτιρίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

 

Όπως αναφέρουν οι «Φίλοι της Κέρκυρας»

Στόχος τους ήταν η αφαίρεση από μουτζούρες και παράνομα γκράφιτι, με την πεποίθηση ότι η βελτίωση της πόλης απαιτεί την ενεργό συμμετοχή όλων μας. Δεν αρκεί να αναρωτιόμαστε τι μπορεί να κάνει η πόλη για εμάς, αλλά και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την πόλη.

Οι εργασίες καθαρισμού ξεκίνησαν από τα Ανάκτορα και επεκτάθηκαν σε μια ευρεία περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των Μουράγιων, της εκκλησίας της Παναγίας του Καρμήλου («Τένεδος»), της εβραϊκής συνοικίας, της Πλατείας Λεμονιάς, της οδού Σολωμού (Σπηλιά), της Πλατείας Ιονίου Βουλής, του Καμπιέλο, της Σκαλινάδας Ανουντσιάτας, των Ψαράδικων, της Αγίας Βαρβάρας, του Λόφου του Αη Θανάση, του Φαληρακίου, της οδού Αγίας Σοφίας, της οδού Απολλοδώρου, της γειτονιάς του Μουσείου και του Νέου Φρουρίου. Καθαρίστηκαν επίσης το κτίριο του ΙΚΑ, η οδός Ζαμπέλη, ο Ορφέας, η Πλατεία του Δημαρχείου και το Δημοτικό Σχολείο της Παλιάς Πόλης, ενώ έγιναν και πολλές διάσπαρτες επεμβάσεις σε λερωμένες προσόψεις και καντούνια. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, σβήστηκαν και ρατσιστικά και υβριστικά συνθήματα, ενώ η καμπάνια συνεχίζεται δυναμικά.

Οι παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και σε συνεννόηση με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Επιπλέον, όπου χρειάστηκε, υπήρξε η υποστήριξη του Συλλόγου Μονίμων Κατοίκων Παλαιάς Πόλης.

Ο πυρήνας αυτής της πρωτοβουλίας βασίστηκε στην ανάγκη για μια οργανωμένη επιχείρηση αποκατάστασης της ομορφιάς και της καθαριότητας της πόλης. Οι εκτεταμένα λερωμένοι τοίχοι δημιουργούν την εντύπωση εγκατάλειψης, προκαλώντας συναισθήματα απελπισίας και παραίτησης στους κατοίκους. Αυτό οδηγεί σε ένα σπιράλ υποβάθμισης της ποιότητας ζωής, με συσσώρευση σκουπιδιών και κάθε είδους παρανομιών, φαινόμενο που περιγράφεται από τη θεωρία του «σπασμένου παραθύρου». Σύμφωνα με αυτή, οι μικρές ζημιές, αν δεν επιδιορθώνονται, οδηγούν σε μεγαλύτερες. Για αυτό, οι «Φίλοι της Κέρκυρας» πιστεύουν στην μηδενική ανοχή όσον αφορά τη ρύπανση των τοίχων, καθώς η μικρή ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένη ρύπανση.

Αντίθετα, μια θετική παρέμβαση, ένα σημάδι φροντίδας, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την αλλαγή και την έμπνευση και άλλων να δράσουν. Η δράση των «Φίλων της Κέρκυρας» απέδειξε ότι η εικόνα μιας γειτονιάς μπορεί να αλλάξει, και ότι ο ενθουσιασμός είναι μεταδοτικός. Οι κάτοικοι της πόλης αγκάλιασαν θερμά αυτή την πρωτοβουλία, εκφράζοντας θετικά σχόλια και συναισθήματα. Μέσω των κοινωνικών δικτύων, πρότειναν κτίρια που χρήζουν παρέμβασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως σε μια πάροδο της Σολωμού, οι ίδιοι οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν και καθάρισαν τις μουτζούρες που μέχρι πρότινος θεωρούσαν αναπόφευκτες. Οι «Φίλοι της Κέρκυρας» επιστρέφουν επανειλημμένα σε σημεία όπου οι μουτζούρες επανεμφανίζονται.

Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας είναι πολλές, οδηγώντας σε συσσωρευμένα προβλήματα που είναι δύσκολο να επιλυθούν χωρίς την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων. Δεν αρκεί να αναρωτιόμαστε μόνον τι μπορεί να κάνει η πόλη για εμάς, αλλά είναι επιτακτική ανάγκη να αναρωτηθούμε και τι μπορούμε εμείς να κάνουμε για την πόλη. Η γκρίνια, οι απαξιωτικές κατηγορίες, οι απλές διαμαρτυρίες, οι καταγγελίες και η παθητική στάση δεν λύνουν τα προβλήματα. Χρειάζεται να συνοδεύονται από θετικές πράξεις από όλους μας. Οι «Φίλοι της Κέρκυρας» καλούν όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια για την αναστροφή του σπιράλ υποβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη. Μηδενική ανοχή στις παρανομίες.

Φίλοι της Κέρκυρας: Ικανοποίηση για την ένταξη του Μον Ρεπό στο Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά»
«Οι Φίλοι της Κέρκυρας» δίνουν και πάλι χρώμα στην Παλιά Πόλη
Κοινοποίηση
Δεν υπάρχουν Σχόλια Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τελευταίες καταχωρήσεις

  • Αυλωνίτης: Οι πολίτες διαχειρίζονται άδεια πορτοφόλια, η κυβέρνηση διαχειρίζεται δικαιολογίες
  • KKE: Πολιτική εκδήλωση στη Λευκίμμη για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού
  • Τραυματίστηκε 26χρονος μετά από βουτιά στο Canal d’Amour
  • Αυλωνίτης: Σύμφωνα με τον Άδωνι δεν είμαστε φτωχοί, μίζεροι είμαστε!
  • Θερμή περίoδος στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου – Τι γίνεται με την Κέρκυρα;

Τελευταία σχόλια

  1. Νίκος Σέλλας στο Καθαρισμός και συντήρηση για Μαρμάρινα Μνημεία
  2. ΣΠΥΡΟΣ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ στο Από παθητικοί χρήστες, δημιουργοί: Το νέο Κέντρο Καινοτομίας στην Κέρκυρα αλλάζει το σχολείο
  3. Δημητρης Απεργης στο Κικίλιας: «Νέος Επιβατικός Σταθμός αντάξιος της ομορφιάς και της τουριστικής δυναμικής των Παξών»
  4. Πανος.. στο Εξασφαλίστηκε 1 εκ. για την αποπεράτωση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λευκίμμης
  5. Ενας Κερκυραιος στο Διεθνείς γέφυρες του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για το περιβάλλον: Από το Columbia στη Νυρεμβέργη

Find Us on Socials

  • Ποιοι είμαστε
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου και cookies
  • Όροι δημοσίευσης σχολίων
  • Επικοινωνία
  • CorfuSports.com

Σχετικά με εμάς

Είμαστε το μεγαλύτερο και πληρέστερο κερκυραϊκό portal ειδήσεων, μαζί σας με εγκυρότητα και άποψη από το 2009
CorfuPress.comCorfuPress.com
Ακολουθήστε μας
© 2026 CP-Web / CorfuPress.com
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise
  • Advertise