Μαΐστρος (ΒΔ άνεμος) θα επικρατήσει και τις επόμενες ημέρες, έως και την Τετάρτη 27/8, προκαλώντας κυματώδεις συνθήκες κυρίως στα Διαπόντια Νησιά, τη βόρεια Κέρκυρα (Σιδάρι, Αχαράβη) και τις δυτικές παραθαλάσσιες περιοχές.
Οι μέσες ταχύτητες των ανέμων θα φτάνουν τα 4–5 μποφόρ, ενώ οι στιγμιαίες ριπές θα αγγίζουν τα 6 μποφόρ στα Διαπόντια Νησιά και τα 5 μποφόρ στα δυτικά παράλια της Κέρκυρας και των Παξών, ανάλογα με την περιοχή και την ώρα της ημέρας.
Την Τρίτη 26/8, η μέρα θα ξεκινήσει με ηλιοφάνεια και αραιές νεφώσεις. Μεταξύ μεσημεριού και απογεύματος, οι νεφώσεις θα πυκνώσουν, αλλά η πιθανότητα για τοπικό ψιχάλισμα είναι μικρή και χωρίς ιδιαίτερη σημασία.
Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντική μεταβολή τις επόμενες ημέρες.
Καιρικές Εξελίξεις στην Κέρκυρα – Κυριακή 24/8/2025
Αυτή την ώρα (17:10), στην Ορεινή Πετάλεια φυσάει ένα «φρέσκο» δροσερό αεράκι από βορειοδυτικό ρεύμα, χαρακτηριστικό των ορεινών τμημάτων της Κέρκυρας.
Η ισχυρότερη ριπή ανέμου καταγράφηκε στα 41 km/h (6 μποφόρ) από τον σταθμό CRF-3 του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στη Λίμνη Κορισσίων, στη νοτιοδυτική Κέρκυρα. Ο κυρίαρχος άνεμος ήταν βορειοδυτικός.
Στα Διαπόντια Νησιά οι άνεμοι ενισχύθηκαν σημαντικά, με εκτιμώμενες ριπές μεταξύ 40 και 45 km/h (έως 6 μποφόρ). Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί στην περιοχή ώστε να καταγράφονται με ακρίβεια οι μέγιστες θερμοκρασίες και ριπές ανέμου.
Παρατηρήθηκε ότι ο σταθμός CRF-1 (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), εγκατεστημένος στο Ναυτικό Οχυρό Αυλιωτών του Ναυτικού Σταθμού Κέρκυρας, δεν καταγράφει ριπές ανέμου. Επιπλέον, ο σταθμός CRF-2 στην περιοχή Τεμπλόνι, στην κεντρική Κέρκυρα, παραμένει εκτός λειτουργίας από τις 19 Ιουνίου 2025 λόγω της πρόσφατης πυρκαγιάς.
Θερμοκρασίες:
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στα παραθαλάσσια και χαμηλού υψομέτρου σημεία, όπως το Αεροδρόμιο (31.4°C) και η Μαρίνα Γουβιών / Μαντούκι (30.7°C).
Όσο ανεβαίνουμε σε υψόμετρο, η θερμοκρασία μειώνεται σταδιακά:
Ιερομονάχου Παξών (80μ): 30.7°C
Βαλανειό (175μ): 29.1°C
Σινιές Πόρτα (363μ): 28.4°C
Ορεινή Πετάλεια (650μ): 27.1°C
Παρατήρηση: Υπάρχει καθαρή συσχέτιση μεταξύ υψομέτρου και θερμοκρασίας — όσο πιο ψηλά, τόσο πιο δροσερά. Η διαφορά μεταξύ παραλίας και ορεινής περιοχής φτάνει τους 4.3°C, κάτι που είναι σημαντικό για μικρό νησί όπως η Κέρκυρα.
Ριπές ανέμου:
Οι πιο ισχυρές ριπές καταγράφονται στη Σινιές Πόρτα (32.0 km/h – 5 bft), που είναι και η πιο ορεινή περιοχή μετά την Πετάλεια.
Ακολουθεί η Ιερομονάχου Παξών (24.1 km/h – 4 bft).
Οι υπόλοιπες περιοχές κινούνται γύρω από τις 17–20 km/h, με 3 bft, δηλαδή μέτριους ανέμους.
Η Πετάλεια, αν και πιο ψηλά, έχει χαμηλότερη ριπή (16.1 km/h) — πιθανώς λόγω τοπογραφίας ή προσανατολισμού.
Παρατήρηση: Οι ορεινές περιοχές δέχονται ισχυρότερες ριπές, ειδικά όταν είναι εκτεθειμένες σε βορειοδυτικούς ανέμους, που φαίνεται να κυριαρχούν σήμερα. Οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν πιο σταθερούς και ήπιους ανέμους.
Συνολική εικόνα:
Θερμότεροι οι κάμποι και οι ακτές, δροσερότερα τα υψίπεδα.
Βορειοδυτικοί άνεμοι κυριαρχούν σχεδόν παντού, με τοπικές εξαιρέσεις (π.χ. Γουβιά με ΔΝΔ άνεμο).
Η Σινιές Πόρτα ξεχωρίζει για τον ισχυρότερο άνεμο, ενώ η Πετάλεια για τη χαμηλότερη θερμοκρασία.
Ζωντανή παρακολούθηση: Μπορείτε να δείτε τη ζωντανή μετάδοση καιρικών συνθηκών της Πετάλειας μέσω του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: penteli.meteo.gr/stations/petalia
Αν θέλετε, μπορείτε να μας ακολουθήσετε στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook: Νικόλαος Βλάχος [ facebook.com/nvlachos1 ] και στη μετεωρολογική μας σελίδα “Weather News Greece”: [ facebook.com/profile.php?id=61559139257217 ]
Μαζί συνεχίζουμε να προσφέρουμε αξιόπιστες καιρικές αναφορές, περιβαλλοντικά θέματα και έκτακτη επικαιρότητα με συνέπεια και υπευθυνότητα.
Επιμέλεια: Νικόλαος Βλάχος, ερασιτέχνης μετεωρολόγος και προγνώστης.