Ερώτηση κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προς τα Υπουργεία Υγείας και Κοινωνικής Συνοχής για το θέμα των ληγμένων τροφίμων στο Γηροκομείο Κέρκυρας. Απάντησε η Υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου.
H EΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ
ΘΕΜΑ: «Χορήγηση ληγμένων και ακατάλληλων τροφίμων σε ηλικιωμένους
στο γηροκομείο Κέρκυρας»
Κυρία, κύριε Υπουργοί,
Σοβαρές καταγγελίες και εικόνες ντροπής ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, αναφορικά με τη λειτουργία του γηροκομείου Κέρκυρας, σύμφωνα με τις οποίες εντοπίστηκαν και φέρεται να χορηγούνται στους ηλικιωμένους ληγμένα και ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρία υπαλλήλου του ιδρύματος, καταναλώνονται από τους ηλικιωμένους μουχλιασμένα καρότα, αλλαντικά με ημερομηνία λήξης από το έτος 2024, αλλά και κρακεράκια και αναψυκτικά που έπρεπε να έχουν αποσυρθεί από τη διανομή. Ύστερα λοιπόν από σχετικές καταγγελίες, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες φέρονται να επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ληγμένων τροφίμων στις αποθήκες και τα ψυγεία της μονάδας. Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία και αγανάκτηση τόσο στους συγγενείς των τροφίμων, όσο και στην τοπική κοινωνία, που ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες για χορήγηση ληγμένων τροφίμων στους ηλικιωμένους του γηροκομείου Κέρκυρας;
2. Ποια ήταν τα αποτελέσματα του ελέγχου των υγειονομικών αρχών και έχουν κινηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες πειθαρχικής ή και ποινικής φύσης;
3. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προστασία της υγείας και της αξιοπρέπειας των ηλικιωμένων τροφίμων στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες φροντίδας;
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΘΕΜΑ: Χορήγηση ληγμένων και ακατάλληλων τροφίμων σε ηλικιωμένους στο Γηροκομείο Κέρκυρας
Σχετ: Η υπ.αριθ. 7216/1-7-2025 Ερώτηση
Σε απάντηση της υπ’ αρ. 7216/1-7-2025 Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Κόμματος Ελληνική Λύση, κ. Κυριάκο Βελόπουλο, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων με την επωνυμία «Γηροκομείο-Πτωχοκομείο Κέρκυρας» εδρεύει στη θέση Χρυσηίδα του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και διοικείται από πενταμελές αδελφάτο, στο οποίο προεδρεύει ο Δήμαρχος Κερκυραίων, δυνάμει των διατάξεων του ν. 3687/1929 (Α΄31), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με τις διατάξεις του ν. 5910/1933 (Α΄356).
Το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία ΜΦΗ, καθώς και για τη συνεχή παρακολούθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους περιθαλπόμενους περιγράφεται στις διατάξεις του ν. 2345/1995 (Α΄ 213), όπως τροποποιήθηκε και τελικά διαμορφώθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 100 του ν. 5041/2023 (Α΄ 87) και της υπό στοιχεία Π1γ/οικ. 81511/25-6-2007 υπουργικής απόφασης (Β΄ 1136).
Όπως προκύπτει από σχετική ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, από την εποπτεύουσα Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κέρκυρας, πραγματοποιήθηκαν έκτακτοι έλεγχοι
στην εν λόγω ΜΦΗ, κατόπιν καταγγελίας, κατά το χρονικό διάστημα 13 και 14 Μαΐου 2025. Κατά τον έλεγχο εντοπίσθηκαν ακατάλληλα τρόφιμα (τρόφιμα με ξεπερασμένη ημερομηνία λήξης) και τρόφιμα ζωικής προέλευσης στην κουζίνα του φορέα, τα οποία με τη συνδρομή της οικείας Δ/νσης Κτηνιατρικής κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν.
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Κέρκυρας, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Κέρκυρας και με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και Ιατρού του Κ.Υ. Λευκίμμης, διενήργησε νέο έλεγχο στον φορέα στις 6/6/2025. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν προβλήματα που σχετίζονται κυρίως με την κτιριακή υποδομή της ΜΦΗ.
Μετά από δεύτερη καταγγελία στις 2/7/2025 εστάλη, με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Εθελοντισμού, κλιμάκιο ελέγχου στο Γηροκομείο Κέρκυρας. Στις 3/7/2025 διενεργήθηκε έλεγχος στον φορέα και εντοπίσθηκαν εκ νέου ακατάλληλα τρόφιμα.
Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κέρκυρας, με σχετικό έγγραφό της προς τον Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Πρόεδρο του Δ.Σ. του Γηροκομείου -Πτωχοκομείου Κέρκυρας, έχει αποστείλει συγκεκριμένες οδηγίες-προτάσεις για την ορθή λειτουργία του φορέα. Στις οδηγίες αυτές περιλαμβάνεται και η αναστολή λειτουργία της κουζίνας μέχρι την 20η Ιουλίου 2025 για την ολοκλήρωση των αναγκαίων διορθωτικών ενεργειών.
Τα πρακτικά των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν έχουν παράλληλα διαβιβασθεί στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών Κέρκυρας.
Σε ό,τι αφορά γενικότερα την εποπτεία επί των δομών προστασίας ηλικιωμένων και την παρακολούθηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, επισημαίνονται τα ακόλουθα:
Κατά τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α΄ 213), ο κοινωνικός σύμβουλος ασκεί επίβλεψη και συνεχή παρακολούθηση των υπηρεσιών που παρέχονται από τους φορείς ως προς την ποιότητα και την επάρκεια αυτών, καθώς και ως προς την τήρηση των ειδικότερων υποχρεώσεων τους που πηγάζουν από την κείμενη νομοθεσία. Ο κοινωνικός σύμβουλος πραγματοποιεί αυτοψίες στους χώρους των Φορέων που
υπάγονται στον έλεγχό του κατ’ ελάχιστο μία φορά το εξάμηνο, συντάσσοντας ακολούθως σχετική έκθεση αξιολόγησης για την οργάνωση και λειτουργία κάθε φορέα και για την εν γένει ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, προβαίνοντας σε συστάσεις και υποδεικνύοντας συγκεκριμένες ενέργειες και λήψη μέτρων, όπου απαιτείται.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται λειτουργία Φορέα ή Μονάδας κατά παράβαση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία τους, κατά περίπτωση, καθώς και των προϋποθέσεων, με βάση τις οποίες τους έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπονται στην παρ. 4 του άρθρου 2 του ν. 2345/1995.
Περαιτέρω, σύμφωνα με την παρ. 5 του ως άνω άρθρου, αν από τις διαπιστούμενες σύμφωνα με την παρ. 4 παραβάσεις, προκύπτει ότι δεν εξασφαλίζεται ανεκτό επίπεδο περίθαλψης και μεταχείρισης των ωφελούμενων είναι δυνατόν, πλέον της επιβολής προστίμου, να αποφασίζεται η διακοπή της λειτουργίας της Μονάδας με την ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας της και παράλληλα παραπέμπονται τα σχετικά στοιχεία στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού του για την μακροχρόνια φροντίδα και κατά την υλοποίηση της Τεχνικής Βοήθειας (TSI) που λαμβάνει η χώρα μέσω της Γενικής Δ/νσης Διαθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ, εξετάζει την κατάρτιση ενός νέου πλαισίου ποιότητας για τις υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας, το οποίο θα βασίζεται σε ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο, προσανατολισμένο στην κοινότητα, που θα εξασφαλίζει οικονομικά προσιτή και υψηλής ποιότητας κοινωνική φροντίδα στους ωφελούμενους.