Παρατηρήσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαρίτσας στη δημόσια ημερίδα επί της υπό εκπόνησης Τοπικής Πολεοδομικής Μελέτης
Αναλυτικα:
Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Γαρίτσας, εκπροσωπώντας τους κατοίκους της περιοχής, καταθέτουμε τις εξής ουσιαστικές παρατηρήσεις επί της μελέτης που αποτελεί μετεξέλιξη των ΓΠΣ και αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου μας για τα επόμενα έτη:
1. Αντλιοστάσιο Άλσους Γαρίτσας και διαχείριση λυμάτων
Η υπάρχουσα υποδομή μεταφοράς λυμάτων στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται εντός του Άλσους Γαρίτσας είναι ανεπαρκής. Παρατηρούνται συχνές υπερχειλίσεις, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν στον κόλπο της Γαρίτσας, προκαλώντας σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Επιπλέον, η γεννήτρια εφεδρείας του αντλιοστασίου είναι εγκαταλελειμμένη, χωρίς συντήρηση εδώ και χρόνια, και αποτελεί πιθανότατο σημείο αστοχίας σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος. Ζητούμε την άμεση επανεξέταση και ανακατασκευή του αντλιοστασίου και των σχετικών υποδομών μεταφοράς λυμάτων.
2. Υποβάθμιση εσωτερικού αστικού ιστού
Η εσωτερική πλευρά της Γαρίτσας παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης: σπασμένα πεζοδρόμια, ανύπαρκτες ή κατεστραμμένες πλακοστρώσεις, επικίνδυνα φρεάτια της ΔΕΥΑΚ και άναρχη βλάστηση στα σοκάκια. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για πεζούς και κατοίκους. Απαιτείται σχέδιο συνολικής αναβάθμισης των υποδομών κοινής ωφέλειας και αστικής κινητικότητας.
3. Προστασία του Άλσους Γαρίτσας – Ανεμόμυλου
Το Άλσος αποτελεί τον μοναδικό ουσιαστικό πνεύμονα πρασίνου και σημείο αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες. Ήδη τα ποσοστά κοινοχρήστων χώρων πρασίνου είναι κάτω από τα θεσμοθετημένα όρια. Ζητούμε την ρητή και καθολική προστασία του Άλσους από οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση, ενισχύοντας τη χρήση του αποκλειστικά ως κοινόχρηστο χώρο πρασίνου και περιπάτου.
4. Κίνδυνος υπερδόμησης στο οικόπεδο του πρώην εργοστασίου Δεσύλλα
Η ύπαρξη συντελεστή δόμησης 1,4 δημιουργεί το ενδεχόμενο ανέγερσης κτηρίων συνολικής επιφάνειας άνω των 22.000 τ.μ. σε μία ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει σε κυκλοφοριακή συμφόρηση, πίεση στις υποδομές και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής όχι μόνον της Γαρίτσας αλλά και όλης της πόλης.
Ζητούμε την αναθεώρηση των όρων δόμησης για το συγκεκριμένο ακίνητο και την προσπάθεια απόκτησής του από τον Δήμο, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
5. Έλλειψη χώρων στάθμευσης
Η Γαρίτσα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα στάθμευσης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες. Οι επισκέπτες και πολλοί κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν την περιοχή ως τόπο στάθμευσης, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των κατοίκων. Ζητείται η χωροθέτηση οργανωμένων χώρων στάθμευσης και η ενίσχυση των μέσων βιώσιμης μετακίνησης.
6. Κατάσταση αθλητικού κέντρου Γαρίτσας
Το Αθλητικό Κέντρο της Γαρίτσας βρίσκεται σε οικτρή κατάσταση και αποτελεί ντροπή για την πόλη. Απαιτείται ριζική ανακαίνιση, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου ώστε να καταστεί λειτουργικός και ασφαλής για χρήση από παιδιά, αθλητικά σωματεία και κατοίκους.
7. Προστασία του μοναδικού χώρου κολύμβησης και αντίθεση στη δημιουργία μαρίνας στον κόλπο Γαρίτσας
Ο κόλπος της Γαρίτσας αποτελεί τον μοναδικό προσβάσιμο και ασφαλή χώρο κολύμβησης για τους κατοίκους της περιοχής. Η θάλασσα στην περιοχή είναι αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας.
Οποιαδήποτε σκέψη για δημιουργία μαρίνας στον ΝΑΟΚ ή ευρύτερα στον κόλπο της Γαρίτσας, θα επιφέρει πολλαπλάσια περιβαλλοντική επιβάρυνση σε σχέση με την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί τους θερινούς μήνες λόγω της αγκυροβολίας σκαφών αναψυχής.
Τα παραπάνω ζητήματα επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Καλούμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους μελετητές να λάβουν σοβαρά υπόψη τις προτάσεις μας κατά τη φάση της διαμόρφωσης του επικρατέστερου σεναρίου.